Ugrás a tartalomra

Lehetőség és felelősség a diákönkormányzat - új diákpolgármestere van Miskolcnak

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. március 20. szerda 15:26
Városi Diák Fórumot rendezett szerdán a Városháza dísztermében a Miskolc Városi Diákönkormányzat (MiDÖK) és a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület, ahol értékelték a mögöttük álló elnökségi és diákpolgármesteri ciklust, és megválasztották az új tisztségviselőket, akik mandátuma egy évre szól.
Városi Diákfórum és diákpolgármester választás. Fotó: Juhász Ákos

A diákfórumon több mint harminc oktatási intézmény képviseltette magát, a különböző vezetői posztokra kilencen jelöltették magukat, öt miskolci oktatási intézményből - Andrássy, Berzeviczy, Bláthy, Herman, Kandó – a hét betöltendő helyre - ismertette Bálega János a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület szakmai vezetője. 

Az egésznapos programot Miskolc polgármestere Veres Pál nyitotta meg. Az önkormányzat volt az, amelynek kezdeményezésére 2021. októberében - a város vezetője, valamint Varga Andrea alpolgármester és Szarka Dénes önkormányzati képviselő támogatásával – megalakult a Miskolc Városi Diákönkormányzat, majd az ezt követő évben az első diákpolgármestert is megválasztották. 

Veres Pál elmondta, már az önkormányzati ciklus elején eldöntötték, hogy újraélesztik Miskolcon a diákönkormányzatot és a diákpolgármester intézményét is létrehozzák. Erre a világjárvány után nyílt lehetőség. 
- Azt gondolom, ez egy fontos lehetőség a fiataloknak és a mi számunkra is, hiszen nem csak magunknak, hanem leginkább a gyermekeinknek és unokáinknak építjük ezt a várost. Ezért ismernünk kell azoknak a véleményét is, akik az elkövetkező évtizedekben lesznek meghatározói a város életének. Tanárként is támogatom a diákönkormányzatot, amely egy nagy lehetőség számukra, és egyben felelősségvállalás is, amelyből sokat tanulhatnak, és amely által nekünk is sokat tudnak segíteni – hangsúlyozta a polgármester.

Reményét fejezte ki, hogy a ma diákjai itt is maradnak majd a jövőben, ebben a városban képzelik el az életüket, mert jól érzik magukat Miskolcon. Az önkormányzat ezért minden tőle telhetőt meg tesz, hogy egy élhető, szerethető várost építsen, amely itt marasztalja a fiatalokat. 

- Rámutatott ugyanakkor, hogy részt venni a diákönkormányzatban nem csupán lehetőség a szervezeti és személyes fejlődésre, de felelősség is. Akkor van értelme, ha felelősséggel alkotnak véleményt, fogalmaznak meg elképzeléseket és képviselik a diákságot. 
Veres Pál a teljes támogatásáról biztosította a jelenlévő fiatalokat, mint mondta, a város vezetése a lehető legjobban figyelembe veszi a véleményeiket és segít megvalósítani az elképzeléseiket.  

Pető Csenge leköszönő és az új diákpolgármester Fűtő Bence János, valamint Tóth Nikol Lili a MiDÖK új elnöke.

Egyetlen jelöltként indult a diákpolgármesteri címért Fűtő Bence János, aki Pető Csengét váltotta a megtisztelő poszton, de azért így is meg kellett küzdenie a szavazatokért, előadással, programismertetéssel, kérdezz-felelekkel. A már rutinos diákképviselő végül megkapta a delegáltak bizalmát, így ő képviselheti a miskolci diákságot az előttünk álló egy esztendőben diákpolgármesterként. Bencétől megtudtuk, hogy a 11. c osztályba jár a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Gépipari Technikumban. Már két éve vezetőségi tagja a MiDÖK-nek, tehát nem ismeretlen előtte a diákpolgármesterség, ami mindig is vonzotta. 

- Szerintem diákpolgármesterként többet tudok tenni a városért és a városban tanuló diákokért, mint eddig vezetőségi tagként. Ez motivált arra, hogy megpályázzam ezt a posztot. Számos programmal készülök a munkára, legfontosabb, hogy olyan eseményeket, programokat szervezzünk a diáktársaink számára, amelyek a diákság minden rétegét megszólítják, az általános iskolásoktól a középiskolásokig. Eddig főleg a középiskolásokra koncentráltunk inkább, most nyitni szeretnék az általános iskolások felé – ismertette. 

Az elképzelések között szerepel egyebek mellett sok közös tánc, tanulássegítő programok, közösségi szemétszedés, avagy különböző rászorulók segítése. Ezekben bárki részt tud venni és hasznosak másoknak, a városnak is. 
- Az motivál engem a leginkább, hogy mindenféleképpen valami jót tegyünk, közös célokért harcoljunk – vallja az új diákpolgármester. Kiemelte, nagyon jó a kapcsolatuk a miskolci önkormányzattal, mindenben partnerek, kölcsönösen segítik egymást. A jövőbeli terveiről elárulta, hogy nem készül politikusi pályára, jelenleg inkább a vasút vonzza. 


A Városi Diák Fórumon megválasztott tisztségviselők: 
 
Fűtő Bence János diákpolgármester, Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum
Tóth Nikol Lili MiDÖK elnök, MSZC Berzeviczy Gergely Technikum
MiDÖK elnökségi tagok:
Horváth Viktória, MSZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum
Luczi Alex, MSZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum
Rozsnaki-Kiss Dalma, MSZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum
Űjvári László Botond, MSZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum
Zelenák Zalán, MSZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!