Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a tavaszi nagytakarítás Miskolcon

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. február 27. hétfő 18:21
A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. megkezdte a közterületek, parkok, utak és járdák rendbetételét, megtisztítását.
Fotók: Mocsári László

Van is feladat bőven, hiszen a tél, ha nem is volt olyan zord, mint szokott, számos sebet hagyott maga után az épített és a természeti környezetünkben is. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. megkezdte a közterületek, parkok, utak és járdák rendbetételét, megtisztítását - tudtuk meg Kertész Bélától a Városgazda műszaki vezetőjétől.  

A társaság munkatársai gépekkel és kézzel gyűjtik az utakról és járdákról a téli szóróanyagot, egyéb hulladékot. Elkezdték a virágágyások rendezését és felkészítését is a tavaszi ültetésekhez, és a lehullott levelek gyűjtése is folyamatban van. A száraz idő miatt idén hamarabb el tudták kezdeni a takarítást, így várhatóan néhány héten belül végeznek a munkálatokkal. 

Kertész Béla elmondta, hogy a munkálatokat a város több pontján kezdték el, köztük a Győri kapuban és a Népkertben, ahol a Városgazda kertészeti szakcsoportja a virágágyásoknak a tisztítását, átkapálását végzi, felkészítve a növényeket a tavaszra. Elkezdődött a közterületeken lévő növények tavaszi felkészítése is. Gyomlálnak, kapálnak, és megszabadítják a szeméttől, száraz levelektől az ágyásokat.
 
A Népkertben lombseprűvel húzzák össze a lehullott leveleket. Folyamatosan haladnak a többi miskolci park rendbetételével is. A száraz leveleket először egybegyűjtik, majd a falevél gyűjtő traktor összeszedi azt. A tavaszi nagytakarítás részeként a városgazda dolgozói cserjeápolásokat is végeznek. Folyamatosan fiatalítják a sövényeket, bokrokat, valamint a balesetveszélyes gallyakat is rendszeresen lemetszik.

A télről maradt szóróanyagot seprőgéppel takarítják el az úttestről. A nagyteljesítményű gép nappal a kevésbé forgalmas utakon dolgozik, éjszaka, amikor már nem zavarja a közlekedést, a főbb útvonalakat - mint például a Győri kapu -, takarítja. Az utak mellett a járdákat és a köztereket is rendbe teszik. Március 15-ig a főbb útvonalakat és a koszorúzások helyszíneit takarítják le a méltó ünnepléshez.

„Ez már a tavaszi felkészülés. Most a kedvező időjárás lehetővé tette a korábbi munkakezdést és így hamarabb fogjuk tudni befejezni is a tavasz közeledtével ezeket a munkálatokat. Ebbe a takarításba beletartozik a lombgyűjtés is. Amit ősszel nem sikerült összegyűjteni és most is szétfújja a szél, azokat zsákokba gyűjtjük, aztán elszállítjuk” – tájékoztatott Kertész Béla műszaki vezető.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!