Ugrás a tartalomra

Megváltozott a bárányhimlő elleni oltás beadásának időpontja

Miskolc Televízió / minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 06. kedd 16:27
Mostantól tizenkét és tizenöt hónapos korban kapják meg a gyerekek a vakcinát, összekötve más oltásokkal.
Fotó: MTI

A bárányhimlő elleni vakcina öt éve került a kötelező oltások közé, azóta jelentősen lecsökkent a megbetegedések száma és a szövődményeket is sikerült kiküszöbölni. – Ha nem is szűnt meg, de minimálisra csökkent – nyilatkozta dr. Török Lajos házi gyermekorvos a Miskolc Televíziónak. Elmondta azt is, hogy az illetékes európai szakértői csoportok, gyermekgyógyászok, infektológusok is azt javasolják, hogy össze lehet kötni az egy éves korban és a tizenöt hónapos korban adandó egyéb védőoltással a bárányhimlő védőoltást is. 

Bár a vakcinát most is két alkalommal adják be, a szülőknek mégis könnyebbséget jelent, hogy más oltásokkal lett összekötve, mert kevesebbszer kell megjelenniük a rendelésen.

A bárányhimlő oltás azoknak kötelező, akik 2022. december 31-e után születtek. Azoknál, akik korábban jöttek világra még nem volt az, így előfordulhat, hogy valaki nem esett át a betegségen és oltást sem kapott. 

A szakember ezért azt javasolja, az a lány, aki tizenéves koráig nem esett át a betegségen, jó, ha megkapja az oltást, mert ha terhessége alatt kapja el az ifjú anyuka, akkor nagyon súlyos magzati károsodást okozhat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!