Ugrás a tartalomra

Miskolc a kultúránkért is fejlődik

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 07. vasárnap 18:41
Tavaly év végén indított sorozatunk aktuális részében ezúttal néhány helyi kulturális fejlesztést elevenítünk föl a közelmúltból.
Hamarosan újból fogadhatja az olvasókat a József Attila könyvtár. Fotó: Mocsári László

Óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők megújítása, utak és kerékpárutak építése, csapadékvíz elvezetése, a város turisztikai értékeit növelő beruházások – erre fordította a miskolci önkormányzat a 2023 legvégéig rendelkezésére álló 35 milliárdos EU-s keretét. A történelmi léptékben is jelentősnek bizonyuló fejlesztési ciklus helyi korszerűsítései, átalakításai, újjá- és felépítései jellegükből fakadóan gyakran a széles publikumtól elrejtőzve, csak meghatározott kör közvetlen megélésével és megelégedésével találkozhatnak.

Ilyennek nevezhetnénk a József Attila Fiókkönyvtár tavaly december közepén lezárult energetikai korszerűsítését is, aminek révén rövidesen – az olvasók mellett – visszatérhetnek az olyan állandó programok is a helyszínre, mint például a Társasjáték Klub. A korszerűsítés során új, hőszigetelt nyílászárókat építettek be, a könyvtártér körüli acélvázas üvegfalak helyett pedig hőhídmentes, önhordó alumínium függönyfalrendszert alakítottak ki – az északnyugati oldal kivételével mindenütt – motorizált árnyékolóval ellátva. Az épület utólagos külső oldali hőszigetelést is kapott, továbbá felújították a lapostető hő- és vízszigetelését. A pinceszinti előtérben és WC-helyiségben korábban gravitációs szellőzés működött, ezt mesterséges szellőzésre cserélték. Az épület földszintjére akadálymentes mosdó került. A parkolótól a teljes útvonal megközelíthető kerekesszékkel az épület főbejáratán keresztül.

A városvezetések fölött átívelő projektre kiváló példa a Csodamalom Bábszínház energetikai korszerűsítése, mellyel egy modernebb, a mai igényeknek megfelelő energiafogyasztású épület jött létre. A felújítása során a homlokzati falak és a zárófödém utólagos hőszigetelést kaptak, illetve sor került modern, műanyag szerkezetű, hőszigetelő üvegezéssel ellátott nyílászárók cseréjére is. Megújult a fűtési és szellőztetési rendszer, és az épület tetején egy napelemes rendszer épült. A fejlesztés által létrejött egy energiafelhasználás szempontjából takarékosabb és a befektetett energiát a kor követelményeinek megfelelően hasznosító létesítmény, amely az épületen elhelyezett megújuló energiaforrások használatával nagyban fedezni tudja saját energiafelhasználásának jelentős részét.

Az önkormányzaton túlmutató, de Miskolc kulturális életét mégiscsak szervesen érintő beruházásról is tudunk említést tenni: a 2022 közepén kezdődött miskolctapolcai ősparkfejlesztés egyik projektelemeként ugyanis – a Miskolci Görögkatolikus Egyházmegyével konzorciumban – újjáéledhetett az Akropolisz Szabadtéri Színpad. Az infrastrukturális fejlesztéssel a létesítmény pódiuma alkalmassá vált a magasabb technikai igényű előadások megtartására, így a felvonultatott programok köre is bővült.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!