Ugrás a tartalomra

Miskolcra jön A hűtlen feleség

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. április 09. szombat 14:07
A bűnügyi táncdrámát a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara állítja színpadra április 21-én a Miskolci Nemzeti Színházban. Az előadást a Bartók Tavasz keretein belül rendezik meg.
Fotók: Csudai Sándor

A hűtlenségéért halállal büntetett asszony különös történetét, e kegyetlen szépségű, régi stílusú balladát, balladaköltészetünk talán legrejtélyesebb és legmélyebb emberi érzelmeket ábrázoló, halálos tragédiával végződő históriáját eleveníti meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Honvéd Férfikar előadása. Az eredeti népballada szűkszavúan szól a házasságtörő asszonyról és a hűtlenség indokairól. A férj véres bosszúját, a hűtlen feleség megégetését részletesen tárgyalja. A táncdráma, mintegy kiegészítve a történetet, kideríti a nő hűtlenségének okát, a bűnösök lehetséges indokait, és megpróbál magyarázatot adni a szereplők tetteire.

E szerint a hosszú katonaságból hazatérő főhősünk (Barcsai) egy lakodalom közepébe csöppen: a lány, akit szeretett, nem várta meg, éppen férjhez készül menni egy gazdag emberhez. A lakodalomban kitörő konfliktusok ellenére a házasság megköttetik, így Barcsai, elveszítvén szerelmesét, elbujdosik.

Az évek telnek, az érdekből kötött házasság szürkesége és a szenvedés egyre elviselhetetlenebbé válik a feleség számára, amikor egyszer csak felbukkan régi szerelme: Barcsai. A fiatalkori beteljesületlen szerelem és annak minden elfojtott sóvárgása ellenállhatatlanul sodorja őket a bűnbe, és a megtorlás sem maradhat el.

Zs. Vincze Zsuzsa, a darab forgatókönyvírója, dramaturgja, az előadás jelmeztervezője és társrendezője szerint A hűtlen feleség mérföldkő a Magyar Nemzeti Táncegyüttes életében.

– A történet végének katartikus pillanatában lép színpadra a Honvéd Férfikar. Egy hatalmas és igazán felemelő, nagyzenekarral kísért kórusművet írt a számukra Eredics Benjámin zeneszerző, aki a darab teljes zenei anyagát is jegyzi, amelyre a népzene mellett a világzenei hatások is megjelennek, sőt még két Kodály-kórusmű is elhangzik az előadáson. Kiváló technikai képzettségű, nagyon magas színvonalú előadók a társulat táncosai, köztük az előadás szólistái, a Harangozó-díjas Tókos Attila, a Junior Prima díjas Barka Dávid és a Magyar Táncművészeti Egyetemen végzett Oltárczy Mária. Velük a hazai és nemzetközi néptáncszínpadokon sem megszokott, nagyszabású előadás készül, ami a mi együttesünk életében is mérföldkőnek, sőt új lépcsőnek számít. A Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek hosszú évek óta nem volt ilyen nagyszabású táncjátéka Zsuráfszky Zoltán rendezésében, mint ez a darab - ecsetelte a a Papageno.hu-nak.

A hűtlen feleség

Előadja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara (szakmai vezető: Zs. Vincze Zsuzsa, művészeti vezető: Zsuráfszky Zotlán)
Közreműködik a Honvéd Férfikar (karigazgató: Riederauer Richárd)
A műsorban elhangzik Kodály Zoltán Esti dal és Katonadal című kórusműve.
A hangfelvételen közreműködik: Eredics-Fekete Zsuzsanna (ének), Tókos Soma (gyerekhang)

Címszerepben: Oltárczy Mária
A férj: Tókos Attila (Harangozó Gyula-díj)
Barcsai, a szerető: Barka Dávid (Junior Prima-díj)
Falusi nép: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckara
Katonák, pásztorok, bírák: a Honvéd Férfikar énekesei
A táncdrámát az azonos című ballada ihletésére írta: Zs. Vincze Zsuzsa
Díszlettervező: Tóth Kázmér
Jelmeztervező: Zs. Vincze Zsuzsa
Fény: Kósa Dániel, Niederkirchner István
Digitális technika: Fabók Szilvia, Konta Boáz
Népzenei szerkesztő: Papp István Gázsa, D. Tóth Sándor

Zeneszerző: Eredics Benjamin
Társrendező: Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész.
 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!