Ugrás a tartalomra

Női kosárlabda Euroliga - Váratlan DVTK-vereség Lublinban

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 10. szerda 21:18
A DVTK 56-37-re kikapott a sereghajtó lengyel Lublin vendégeként szerdán a női kosárlabda Euroliga 11. fordulójában.
Fotó: dvtk.eu

A miskolciaknak a harmadik vereségüket szenvedték el a szezon során. Az NB I-ben tíz forduló után veretlen DVTK 8/2-es, bravúros mérleggel a második helyen állt az Euroliga A csoportjában, míg az újonc Lublin 1/9-cel sereghajtó volt a nyolcasban. A két gárda októberi mérkőzésén 74-44-es miskolci siker született, azóta a válogatott kerettag Bernáth Réka már távozott a lengyel bajnoktól.

A szerdai csatában a hazaiak 7-1-gyel kezdtek, és a nyitónegyedben tíz ponttal elhúztak (17-7), ám Lelik Réka vezetésével a magyarok remek védekezéssel felzárkóztak, a nagyszünetben 24-20 volt az állás.

Térfélcsere után minden addiginál jobban, 11 ponttal meglépett a Lublin (35-24), Völgyi Péter együttese pedig a harmadik játékrészt követően még mindig csak 29 pontnál tartott (42-29). Az utolsó felvonásban sem változott a meccs képe, így a DVTK váratlanul súlyos vereséget szenvedett, és a 37 dobott pont mellett sokat elárul a teljesítményéről, hogy mindössze 24 százalékkal célzott a mezőnyből. (MTI)

Eredmény, 11. forduló, A csoport:
Lublin (lengyel) - DVTK Hun-Therm 56-37 (17-10, 7-10, 18-9, 14-8)
A magyar csapat legjobb dobói: Lelik 9, Aho 8   

A dvtk.eu honlap összefoglalója: 

Az Euroliga csoportkörének 11. fordulója a lengyelországi AZS UMCS Lublin otthonába szólította a Kányási Veronikát és Darcee Garbint nélkülöző DVTK HUN-Therm csapatát. A nem túl magas színvonalú játékot hozó mérkőzésen a védekezésünkkel nem volt gond, azonban támadásban rendkívül gyenge napot fogtunk ki, így nem is lehetett más a vége, mint magabiztos lublini győzelem (56-37). A piros-fehéreket ilyen messzire is szép számban elkísérő drukkerek a váratlan eredmény ellenére igyekeztek lelket önteni kedvenceikbe a lefújás után.

Nagyszerű hangulatban indult útjára a labda, mindkét csapatot szurkolótábor segítette, de a 100 fős diósgyőri sereg hangosabbnak bizonyult. Kétségkívül a hazai együttes kapta el jobban a rajtot, jóllehet három perc alatt a fehér mezesek is csak négy pontot termeltek, míg a mieinktől Jovanović köszönt be elsőként. Amikor Zięmborska tempója is beesett a gyűrűbe, négy perc elteltével Völgyi Péter kikérte a találkozó első idejét (6-1). A megbeszélés legnkább Lelik Rékára volt a legjobb hatással, aki két remek hárompontossal próbálta feltüzeni csapattársait, ugyanakkor a lengyel csapat lendületét nem sikerült megtörni (15-7). Gustavsson újabb duplája nyitotta meg az első negyed hajráját, és erre már csak egy Aho Nina által dobott tripla érkezett válaszul (17-10).

Amilyen visszafogottan kezdtük a meccset, olyan jól a második negyedet. Előbb Grigalauskytė labdája szédült be közelről, majd Charles szerzett egy klasszikus tempót, amire máris időkéréssel reagált a hazai stáb. Hiába igazították el az edzők a csapataikat, rengeteg hiba csúszott be mindkét oldalon, de Tenyér büntetőjével azért tovább zárkóztunk. Jó védekezésünket dicséri, hogy egészen a negyed közepéig kellett várni arra, hogy Zięmborska megszerezze a Lublin első kosarát a második etapban (19-15). A folytatásban aztán Zsófi hárompontosával egy pontra jöttünk fel, Krzysztof Szewczyk nem volt rest megint T betűt formázni a kezeivel. Hiába, mert Charles a büntetővonalról kiegyenlített, Burton azonban a Lublint lökte tovább (21-19). Sajnos az első félidő hajrájára összekapta magát a házigazda, egy perccel a hosszú szünet előtt Ullmann szórt egy hármast, amire Toman Petra válaszolt egy büntetővel (24-20).

Álomrajtot vettek a hazaiak a térfélcserét követően, másfél perc alatt csináltak egy 5-0-s rohamot, Ana Tadić és Aho Nina kosaraival kezdtünk mi is belemelegedni a játékba, de így is biztosan vezetett a Lublin (31-24). Goss közelije után tovább nyílt az olló, jött is a DVTK-timeout. Ennek ellenére a folytatásban Zięmborska a duplájával már tízen felülre tornázta a csapata előnyét. Szurkolóink rendületlen biztatása közepette Grigalauskytė brusztolt be egy közelit, majd a negyed végén sorra jöttek a hárompontosok. Ezek közül Lelik Rékáénak nagyon örültünk, de Fiszeré és a dudaszó előtt behullő Zięmborskaé tovább tetézte a gondjainkat (42-29).

A lengyelek legjobbja, Zięmborska nyitotta meg a záró felvonást, majd a 32. percben Tadić villant meg, a vendéglátókidőt kértek (44-31). Alig esett kosár ezután is, Charles 2+1-es akciójával lett újra „közte tíz”, majd Toman Petra hagyta el a játékteret kisebb sérülés miatt. Öt perc sem volt már hátra a mérkőzésből, amikor megint a hazaiak legjobbjára nem figyeltünk eléggé, majd nem sokkal később Gustavsson triplájával eldőlni látszott a győztes kiléte, igaz, erre még gyorsan reagált Nina szintén egy távolival (49-37). Halványan élt a remény, három perc volt már csak ekkor, de ezt az időszakot jól menedzselte a Lublin, sőt, tovább növelte előnyét és megérdemelten nyerte meg a mérkőzést (56-37).

Edzői értékelés: 

Völgyi Péter: Gratulálok a Lublinnak, ma a játék minden szegmensében jobbak voltak nálunk. Nagyon szépen köszönjük a szurkolóinknak, óriási hangulatot teremtettek, csodálatos lett volna előttük nyerni. Nincs időnk szomorkodni, indulunk haza, fókuszálunk a vasárnapi, Sopron elleni mérkőzésre.

A Diósgyőr jövő csütörtökön a romániai Sepsi-SIC csapatát fogadja.

További hírek

Olvasnivaló