Ugrás a tartalomra

Nők tavasza: ötödik alkalommal válunk a tánc fővárosává

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 06. szerda 13:51
Négy ország 12 kortárstánc-produkcióját mutatják be a Horizont Fesztivál öt napja alatt. Ötödször is az volt a cél, hogy a miskolciak is szemrevételezhessék, hol tart ma a kortárs tánc.
Hugo Viera, Kozma Attila és Méder Noémi az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. Fotó: Parai Roland

Idén már az ötödik Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztiválra készül a Miskolci Nemzeti Színház és a Miskolci Balett. A pandémia miatt 2021-ben augusztusban került sor a táncfesztiválra, most azonban visszatérnek a hagyományokhoz, és idén ismét áprilisban lesz táncünnep Miskolcon, ahol a külföldi és hazai meghívottak között fiatal, pályakezdő koreográfusok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

A Miskolci Balett táncosai a Jobb későn mint soha próbáján Fotó: Éder Vera

- Lesz a fesztiválnak egyfajta pikantérája: úgy alakult, hogy túlsúlyban vannak azok az előadások, amelyek női alkotók munkái – ecsetelte Kozma Attila művészeti vezető, aki szerint érdekes lesz az idei merítés, mert kiderül belőle, hogy ma Európában egy női alkotó hogyan látja a világot és hogyan fogalmazza meg a tánc eszközeivel a gondolatait.

- Csehországból, Finnországból és Lengyelországból is érkeznek produkciók. A Miskolci Nemzeti Színház és a Miskolci Balett egyaránt részt vesznek az Imre Zoltán Programban, ami alapvetően feltörekvő koreográfusok számára biztosít lehetőséget megmutatkozni. Ennek keretében szintén meghívtunk pár fiatal hölgyet, hogy egy ilyen színes, nemzetközi fesztiválon mutathassák be a vízióikat.

Az április 19-23. között megrendezett táncfesztivál a hagyományokhoz híven idén is Éder Vera fotóművész kiállításával indul. – Ezen a napon kerül sor a Miskolci Balett legújabb előadására, melyet Hugo Viera portugál koreográfus készít Jobb későn, mint soha címmel. Tavaly Garrett Smith kalibrálta az előadását a miskolci táncosokra, ám Hugo Viera sem kisebb név a szakmában: táncosként kezdte pályáját a Portugál Nemzeti Balettintézetben, majd következett Cannes, Párizs, újra Lisszabon és Karlsruhe. Koreográfusként is számos helyre kapott meghívást. Szabadúszóként dolgozik, 2021-ben pedig saját formációt is alapított Ballett Contemporaneo Do Oeste néven.

Ízelítő az előadásokból:

 

A már említett Imre Zoltán Program keretében a Góbi Rita Társulat a Nemzeti Táncszínházzal közös Tátikák című előadást hozza el Miskolcra, a Gera Anita/DanceLab jóvoltából pedig A meztelen majom című koreográfia látható a Játékszínben.

Pillanat a Gemini előadásból Képforrás: MNSZ

Újszászi Dorottya/dot.Consla projekt társulata az SOS lebegés címet viselő előadást mutatja be a miskolci közönségnek, Kovács Emese, Tze Long és a Ziggurat Project pedig az Intosomnia című előadást hozza el a fesztiválra. Lengyelországból a Teatr Rozbark Gemini – Tryptyk (Ikrek – Triptichon) című produkciója lesz látható Anna Piotrowska koreográfiájában, Finnországból pedig a Susanna Leinonen Company BODY (Test) című előadása érkezik a Horizont fesztiválra. Csehországból a Lenka Vagnerova & Company érkezik a La Loba (Farkasasszony) című táncelőadással.

Részlet az InTimE előadásból Fotó: Bobál Katalin

Kozma Johanna koreográfiája, a The illusion of matter (Az anyag illúziója) című produkció a Horizont fesztiválon debütál, Oberfrank Réka és a MU Színház pedig a ZOOM című előadást mutatja be Miskolcon.

A gyerekek számára is kínál aláhúzandó programot a műsorfüzet: a Tellabor társulat Dániel András nagysikerű Kuflik mesekönyv-sorozata nyomán készített szórakoztató táncelőadást a legkisebbeknek.

Kuflik

A FrenÁk Társulat az InTimE című előadást tartogatja a miskolci nézőknek a fesztivál utolsó napjára.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!