Ugrás a tartalomra

A nyuszi volt a húsvéti ovibuli sztárja

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. április 08. péntek 12:38
Közeledik a húsvét, ezzel együtt pedig a tematikus programok is. Pénteken a hejőcsabai Gárdonyi Géza Művelődési Házban tartottak húsvétvárót a környék ovisainak és általános iskolásainak. A játékos-oktató program legnépszerűbb eleme valamiért a nyuszisimogató lett.

Nem indult kellemesen a péntek reggel, mert kora délelőttig igencsak lógott az eső lába. Rossz idő esetére az volt a húsvétváró vészterve, hogy bent, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban rendezik azt meg.

Nagy kár lett volna, ugyanis az egykori Bárczy-kastély parkrésze továbbra is festői terepet ad bármilyen programhoz. Szerencsére az első óvodás csoport érkezésére elvonultak a gomolyfelhők, úgyhogy minden akadály elhárult a kinti állomáspontok felállítása elől.

Képgalériánk a húsvétváróról; Fotók: Juhász Ákos

Vargáné Oláh Mária, a művelődési ház közösségi és civil szervezője, a program fő koordinátora elmondta, hogy egy régi hagyományt hoztak vissza a húsvétváró megrendezésével. Több céljuk volt a program összeállításakor.

Egyfelől közelebb akarták hozni egymáshoz a generációkat, ebben „a nagyik” – ahogy Mária hívta őket – sokat segítettek. Ők a MESZEGYI különböző nyugdíjas klubjaitól érkeztek: díszeket készítettek az eseményre és az állomásokon segítettek a feladatok lebonyolításában.

Másrészről pedig a húsvéti hagyományokat kívánták ápolni közösen a gyerekekkel, mindezt kicsit természetközeli környezetben – ezért is nagy volt az öröm, hogy végül a feldíszített parkban tudták megrendezni a program egy részét.

A húsvétváróra a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvodából érkeztek óvodai csoportok és egy összevont elsőosztályos iskolai csapat – mintegy 120 gyermek. Ők 5+1 állomásos körtúrán vettek részt – tudtuk meg Vargáné Oláh Máriától, aki eztán a különböző helyszínekről mesélt.

A nyuszi volt a legnagyobb sztár

A „nulladik állomás” az volt, hogy az érkező gyerekek feldíszítették a „tojásfákat” azokkal a motívumokkal, amiket előzetesen készítettek el. Ezt követően tojáskeresésen vettek részt, amit mozgásos feladatok – nyusziugrás, tyúklépés… – követtek. Bent az épületben rajzolás, kifestős, locsolóvers-szavalás és éneklés várta őket, majd olyan kirakós játék következett, ami a húsvét egyházi hátterét tanította a csöppségeknek. A plusz egy állomás pedig vendégség volt némi finom falattal.

A legnagyobb sikert a nyuszisimogató állomása aratta. A Szimbiózis Alapítvány jóvoltából a parkban kis karámot állítottak fel a szervezők, benne három nyúllal, akiket megszeretgethettek a látogatók. Közben azért arról is tanultak, hogyan kell helyesen bánni az állatokkal.

Debreceni Lili a kirakós állomásnál

A még óvodás Debreceni Lilit megkérdeztük, hogy milyen állomásokon járt a húsvétváró alatt, de a nyuszisimogató kitörölte emlékeiből az összes többi történést. „Volt egy ilyen fehér meg szürke foltos, ő a kedvencem” – tudtuk meg tőle. Még azt is elárulta, hogy azért szereti az ünnepet, mert „a húsvéti nyuszi hoz finom tojásokat”, amik – mint rögtön kiderült – csokiból készültek.

Bár a nyuszik voltak a legnépszerűbbek, a gyerekek a többi állomáson is mosolyogva és boldogan vettek részt.

A húsvétvárót a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft., a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI), a Harmadik Kor Egyeteme Közhasznú Alapítvány és a Szimbiózis Alapítvány közösen szervezték meg.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!