Ugrás a tartalomra

Rude Boi: közös számmal jelentkezik Spirkó és a The 69 Project

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. április 05. kedd 18:04
A friss dal kapcsán beszélgettünk a srácokkal a közös munkáról és arról is, milyen lehetőségei vannak a fiatal zenészeknek Borsodban.
A The 69 Project DJ párosa: Did0! és Rob JR (balról jobbra)

Megyénkben sok fiatal és tehetséges zenész él. Igaz ez mind az elektronikus szcénára, a popra, és az undergrundra is. Az egyik ilyen titán Spirkó, aki már több dalával bizonyította, helye van a magyar könnyűzenei életben. Ezt mutatja az új, The 69 Projecttel közös zenéje is, ami a Rude Boi címet kapta. Did0! és Rob JR koruk ellenére már régi motorosoknak számítanak, régóta készítik együtt számaikat, stílusuk ennek megfelelően kiforrt és jól körvonalazható. Spirkó pedig nemrég találta meg azt az utat, amin jelenleg is jár.

 

A srácokkal új, közös daluk kapcsány beszélgettünk, ami nemrégiben debütált a legnagyobb videó megosztó portálon.   

Mióta tervezitek a közös munkát?

Spirkó: Robival először pont egy music channel-ös interjún találkoztunk. Hamar kiderült, hogy hasonló lelkületű, a világ felé nyitott emberek vagyunk. A hazautat is együtt töltöttük, ez idő alatt mutogattunk egymásnak még akkor ki nem adott projekteket: szinte azonnal bólogattunk egymás zenéjére, és arra a gondolatra, hogy ez talán egy közös munka kezdete lehet. 

Robi: A mostani dalhoz innen már egyenes út vezetett. Toltuk a Sessiont Karcsinál és belengetett egy dalszöveget kis gitár kísérette,l hogy mi lenne, ha a 69 x Spirkó kollaborációba beütnénk. Kicsit depresszív volt, ami a mi dalainkra nem jellemző, viszont a „spirkós plusz” annyira kellemessé tette, hogy láttam benne fantáziát.

Did0!: Igen. Minden ment a maga módján, valóban csak annyit kellett mondani az egészhez hogy “van kedvetek csinálni egy közöset?”

- Hogy éltétek meg a szerzői folyamatokat? 

Spirkó: Úgy hiszem teljesen gördülékenyen tudtunk együtt dolgozni. Robi az agya a projektnek, aki elindította bennem a közös zene jövendőbeli hangulatát, Did0! volt a producer és az egész dal központi megalkotója. Én mint szövegíró rásimultam a kettőjük együttes stílusára az énekdallamokkal.

Did0!: Robival összeraktunk egy erős vázlatot, hogy milyen stílust és tempót gondolunk. Karcsinak nagyon tetszett az ötlet és pár napra rá már meg is írta a szöveget. Nehezebb pillanatok a mixing státuszban voltak. Mivel közös munka, mind a hármunk igényeinek meg kellett felelnie, tehát volt nagyon sok mixelt verzió a dalból, de sikerült olyanra kreálni, hogy mindenki büszke legyen rá.

Rob JR: Többnyire összhangban voltunk. Persze voltak kisebb dolgok, amiket meg kellett vitatni és nehezebben jutottunk dűlőre, mint általában. De ez úgy gondolom normális. Több mint 10 éve dolgozunk együtt Did0!-val a The 69 Project formációban, és köztünk is akadtak ellentmondások olykor-olykor. De ettől jó a közös munka: nem vagyunk egyformák, a végtermék mégis egy közös fúzió, értitek...

spirkó
Spirkó Károly

Miért az angol szöveg mellett döntöttetek? 

Rob JR: a The 69 Project próbál a kezdetektől fogva mindenkihez - mindenkinek szólni, így vagy instrumental, vagy angol nyelvűek a dalok. Karcsitól sem áll messze az angolul éneklés, sőt… így kezdte írni a szövegeket CHRLS néven mielőtt a Spirkó project beindult magyarul.

Did0!: Igen, ehhez mi ragaszkodtunk, mivel szerettük volna ha nagyobb közönséghez is eljut a dal, mivel Angliában is van jó pár ember aki követi a munkásságunkat. Én egyébként jelenleg is itt vagyok. Ezért lett lyric. Gondolkodtunk persze videó klipen is, de mivel a többiek Magyarországon voltak, én meg itt, nehéz lett volna összehozni, elcsépelt megoldásokat használni.

- Milyenek a visszajelzések?

Did0!: Az eddigi visszajelzések nagyon jók, sok videót kapunk, hogy kocsiban, munkában és mindenféle helyen hallgatják a dalt. vannak, akik megjelölnek minket a sztorijukban is, ami persze nagyon jól esik, és szeretnénk itt is megköszönni!

Spirkó: Jó visszajelzéseket kapunk. Ez főleg a The 69 Project munkásságának köszönhető, ugyanis – mint DJ páros – megmozgattak már néhány térkövet. Azonban a hazai zeneiparban a végtelen hangzavarnak és tömeggyártásnak köszönhetően igencsak nehéz kitűnni. De próbálkozunk. A legnagyobb pozitívum egyelőre, hogy nincs negatívum.

Borsodi zenészekként hogy látjátok, mennyire figyel rátok a magyar szcéna? Milyen lehetőségeitek vannak?

Spirkó: Amit észreveszünk, azt megpróbáljuk megragadni, én személy szerint nem panaszkodom.

Rob JR: Did0!-val együtt voltunk kint évekig Angliában. A The 69 Project-tel megjártuk Manchestert, Liverpoolt, Londont. Klipforgatás, meetingek, ilyesmi. Az ismertebb rapelőadóktól a jazzénekesekig mindenki segítőkészen állt mellettünk. Én hazaköltöztem, hiányzott édesanyám. Did0! maradt a kedvesével kint. Itthon sajnos nem sok lehetőség várt. Olyan régióban élünk, ahonnan mindenki ki akar törni, és ha megjelenik egy „szintén zenész”, nem társként, lehetséges partnerként, hanem konkurenciaként tekintenek rá. Persze itthon is vannak olyan zenésztárszak, mint Karcsi, akik az elejétől kezdve velünk vannak. Amikor hazajöttem, nagy kezdtem a szervezésbe. Közben édesanyám elment. Teljesen összetörtem, és ha nincs velem Did0!, Karcsi és a közös zenélgetések, akkor elvesztem volna. Ebből és anyukám mosolyából erőt merítve indulok neki Borsodnak - az országnak és még tovább, hogy eljussanak a dalaink mindenkihez. ez a célja a Rude Boi-nak is.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!