Ugrás a tartalomra

Startolt az új visszaváltási rendszer

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 07. vasárnap 21:20
Az automaták már működnek, egyelőre viszont még kevés ilyen módon visszaváltható üveggel találkozhatunk majd, mivel a gyártók féléves türelmi időt kaptak az átállásra.
Miskolcon jelenleg huszonyolc automata áll rendelkezésre, júniusra azonban jóval több működhet majd. Fotó: Osztie Tibor

Hazánkban is elindult január elsején az egyszer használatos műanyag, fém- és üvegpalackok új visszaváltási rendszere. A változás célja az, hogyhogy minél több csomagolást hasznosítsanak újra, és megvalósuljon a körforgásos gazdaság – írta a Miskolci Napló kérdésére a rendszer üzemeltetéséért felelős MOHU Zrt.

- A tejtermékek és a rostos üdítők dobozai, illetve a befőttesüvegek kivételével csaknem minden itthon forgalomba hozott 0,1-3 literes űrtartalmú üveg, fém és műanyag italospalack visszaváltható lesz, fontos viszont, hogy a korábbiakhoz képest az új automaták csak a sértetlen palackokat tudják azonosítani, tehát nem szabad összenyomni a visszaváltási logóval ellátott PET- palackokat vagy az aludobozokat. Az automata csak az ép palackokat fogadja be, mert így tudja beolvasni a korábbitól eltérő új vonalkódot, amivel beazonosítja a terméket – hangsúlyozták.

Drágul, de visszajár

Szabó Szilvia a MOHU Zrt. gyártói felelősségi rendszerek vezetője lapunknak elmondta, nemcsak a vonalkód, a csomagolás is változik, a termékek vásárlásakor pedig az áron felül plusz ötven forintot kell majd fizetni, ami azonban visszajár.

- Minden olyan terméknek, ami bekerül az új visszaváltási rendszerbe, a címkéjén fel kell tüntetni az új visszaváltási logót, ami két körkörös, egymásba forduló nyíl, a kör közepén pedig szerepel az ötven forint és a vigyél vissza szlogen. Ez alapján a fogyasztó egyértelműen tudni fogja, hogy ez már olyan palack, amiért neki plusz ötven forintot fel fognak számolni, de vissza is tudja váltani, és visszakapja az összeget – részletezte Szabó Szilvia.

Hozzátette, négyszáz négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzleteknek kötelező a visszaváltó üzemeltetése, de a kisebb üzletek is bekapcsolódhatnak a rendszerbe. „Eddig mintegy ezernyolcszáz automatát telepítettek országszerte. Ebből Miskolcon jelenleg huszonnyolccal találkozhatnak a vásárlók a bevásárlóközpontok területén” – mondta Szabó Szilvia.

Átmeneti időszak

Ez a szám a következő időszakban biztosan nőni fog, a MOHU hosszú távon ötezer automatával számol, jellemzően nagyobb üzletláncoknál. Az automatás visszaváltó pontok mellett kézi gyűjtőhelyeket is működtetnek majd, tehát kisebb üzletek is bekapcsolódnak ilyen módon a rendszerbe. A kisebb településeken pedig célzottan keresnek majd partnereket, hogy ezeken a helyeken is legyen lehetőség a visszaváltásra.

A MOHU gyártói felelősségi rendszerek vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő hónapok átmeneti időszaknak számítanak.
- A vásárlók kezdetben csak ritkán találkoznak majd visszaváltható csomagolással, ugyanis az italcsomagolások gyártói fél éves felkészülési időt kaptak június 30-áig, így a boltokban ez alatt az idő alatt főként még a régebbi palackok lesznek megtalálhatók, és folyamatosan kerülnek ki a már új visszaváltási jelöléssel ellátott csomagolások, amelyeket vissza lehet váltani az automatáknál vagy a gyűjtőpontokon - hangsúlyozta.


Hogyan jutunk a pénzünkhöz
A visszaváltott üvegek után járó pénzt alapvetően három módon térítik vissza a MOHU automatái. Van lehetőség arra, hogy a visszaváltott palackok ellenértékét az automata utalvány formájában nyomtassa ki, amely levásárolható az adott üzletben vagy üzletláncban. Kérhetjük, hogy a pénzt bankszámlára utalják. Erre az automatába épített vonalkód-leolvasó segítségével a hamarosan megjelenő applikációban lesz lehetőség. Illetve a visszaváltási díjat akár jótékony célra is fel lehet majd ajánlani, idén a gyermekegészségügy lesz a kedvezményezetti téma, 2025-től pedig működtetnek egy pályázatos rendszert. A MOHU úgy számol, éves szinten akár az egymilliárd forintot is elérheti az így elosztható összeg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!