Ugrás a tartalomra

Tűzoltó leszel, s katona! Vagy vadakat terelő juhász?

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. február 01. csütörtök 15:24
Kétség nem férhet hozzá, a legkisebbeknek a legnagyobb ünnep a farsang. A Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvodában csütörtökön tartották a mulatságot.
Fotók: Juhász Ákos

Kezdetnek a Csiribiri együttes koncertjére ropták a táncot az ovisok, aztán mindenki a saját csoportjában fogyasztotta el a finomságokat, amelyeket a szülők biztosítottak erre a napra. Később körbe járnak az intézményben és mindenkit megkínálnak – sorolta Kiss Petra, a Hóvirág csoport óvónője. Az is hagyomány náluk, hogy már egy nappal hamarabb elkezdődik a mulatság, hiszen ilyenkor ügyességi játékokat játszanak a gyerekekkel, természetesen a farsanghoz kapcsolódva. 

Az óvodában az érzelmi nevelésre nagy hangsúlyt fordítanak. A farsang remek lehetőség arra, hogy a gyerekek mesevilágba kerüljenek – hangsúlyozta az óvónő. Ilyenkor el is hiszik, hogy ők azok a figurák, akiknek a bőrébe bújtak. Az óvónénik úgy is bánnak velük, ahogyan azt illik egy hercegnővel vagy egy szuperhőssel. És farsang idején mindent szabad: mulatni, táncolni, szórakozni, hangoskodni. 

Rutkai Fanni és Kosztek Dénes középső csoportosok. Fanni Jázmin hercegnő az Aladin meséjéből, Dénes pedig bocinak öltözött. Nagyon jellemző, hogy a kicsik olyan jelmezt, karaktert választanak, amely közel áll hozzájuk, foglalkoztatja őket, vagyis tükrözi a személyiségüket is. Ez lehet egy mesehős vagy kedvenc foglalkozás – emelte ki az óvó néni. Dénes például azért lett boci, mert náluk vannak tehenek és más állatok is, a kisfiú napi kapcsolatban van a jószágokkal. 

„Egyébként halacska akartam lenni” – vetette közbe Dénes, jövőre az leszek – tette hozzá. De a boci is tudatos választás, a kisfiú elmesélte, hogy simogatni és néha etetni is szokta a bocikat. Az óvónéni úgy folytatta: ez a legfontosabb „ünnep” az óvodában, a gyerekek nagyon várják minden évben és ilyenkor egy kicsit mi is gyerekek lehetünk, hiszen mi is jelmezt húzunk magunkra. Különleges élmény az ovisoknak, hogy ezen a napon az óvó néni is más bőrébe bújik. „Nekem anya segített, ő mondta, hogy mi legyek” – mondta Fanni. Jázmin hercegnő figuráját ismerte a meséből és tetszett neki, ezért egyet értett az anyukájával. Tavaly katicának öltözött, mert az a jele az oviban. 

Juhász Ákos képgalériája

Minden korszaknak megvannak a divatjai, amelyeket meghatároz az éppen népszerű mese, rajzfilm vagy egy személyiség. Idén például sok kisfiú akart focista lenni Szoboszlai Dominik miatt – hangoztatta az óvónő. De vannak sztenderdek, melyek soha nem mennek ki a divatból: ilyen a királylány, a tűzoltó, vagy a rendőr. Manapság már egyre kevesebb a saját készítésű jelmez, a szülők inkább készen vásárolják meg az öltözetet, amelyet ha kinőtt vagy megunt a gyerek, továbbadnak. Ezért is nagyon becsülendő, ha valaki időt és energiát nem kímélve mégis maga készíti el a gyermeke farsangi kosztümjét. 

További hírek

Olvasnivaló