Ugrás a tartalomra

Új autókkal üldözhetik a "rossz fiúkat" a rendészek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. október 31. kedd 18:32
Hét személygépkocsi és egy kisbusz szolgálja immár a közrend fenntartását Miskolcon - köszönhetően az önkormányzat mintegy tizennégy millió forintos támogatásából beszerzett két új járműnek.
Fotó: Horváth Csongor

A közbiztonság kiemelt téma a városban, így az önkormányzat számára is, hiszen az itt élők biztonságérzete nagyon fontos kérdés. Erre a kulcsterületre nagy figyelmet kell fordítani, ezért lényeges, hogy a lehetőségekhez mérten folyamatosan támogassák a rendészet munkáját olyan eszközök beszerzésével is, amelyek segítik a megelőzést és a felderítést - hangsúlyozta Veres Pál polgármester a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIŐR) Operatív Műveleti Központjának udvarán tartott átadón. 

„Példaértékű a rendészet és a rendőrség összehangolt munkája Miskolcon. A statisztikák alapján tizenkét éve nem történt olyan kevés bűncselekmény a városban, mint 2022-ben, és huszonegy százalékkal csökkent a minősített bűncselekmények száma. Ez nem jelenti azt, hogy a város minden területe teljesen biztonságos, vannak gócpontok, amelyekkel van feladatunk. Ezekre fokozottan figyelünk a jövőben” – ismertette Veres Pál. 

Rámutatott: fontos, hogy a modern korban a rendészek is modern eszközökkel dolgozzanak. Az önkormányzat ezért fejlesztette a műveleti központot és folyamatosan növeli a köztéri kamerák számát, amelyek segítségével sikerült sokkal hatékonyabbá tenni a felderítést. Ezeken túl a gépjárműállomány minősége és mennyisége az egyik legfontosabb tényező, ami növeli a rendészek mobilitását és csökkenti a reakció idejüket.

A városvezető beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban öt jármű beszerzésében tudtak segíteni, ezekből a legújabbak a most átadott Suzuki Vitarák, amelyek lehetővé teszik a műveleti helyszínek gyors elérését és megkönnyítik a járőrözést. Ez a fejlesztés mintegy tizennégy millió forintból valósult meg. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a miskolciak érzékelni fogják, hogy a közbiztonság tovább javul a városban. 

Szabó Ferenc, a MIÖR igazgatója örömének adott hangot, amiért két új autóval bővült a Miskolci Önkormányzati Rendészet gépjármű parkja. Szerinte a fejlesztésre nagy szüksége volt a szervezetnek, mert a régi autók - tekintettel a korukra és a futott kilométerek - már nem voltak üzembiztosak. 

„A mi gépjárműveink gyakorlatilag csak a városban teljesítenek szolgálatot, ezért, ha az elhasználódást nézzük, akkor a számlálón látható kilométert kettes szorzóval lehet venni, hogy megkapjuk a valós futásteljesítményt. Tehát, ha egy autónk 400 ezer kilométert fut, az olyan, mintha egy normál használatban lévő jármű  800 ezret tenne meg. A régebbiekben már sok volt a kilométer, és az utóbbi időben sokat kellett szervizelni azokat, ezért is örülünk, hogy ezeket az új autókat birtokba vehetjük” – fogalmazott a MIŐR vezetője.

A beszédek után Veres Pál polgármester átadta a slusszkulcsokat az igazgatónak, így immár hét személyautó és egy kilenc személyes csapatbusz áll rendelkezésre, hogy segítse a hetvennyolc, szolgálatba vezényelhető rendész mindennapi munkáját Miskolcon.

További hírek

Olvasnivaló