Ugrás a tartalomra

Választási földrajz: Miskolc magasan a legarányosabb

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. január 07. vasárnap 17:09
Így értékeli az idén életbe lépő új önkormányzati körzeteket a választási elemzéseken túl tudományos ismeretterjesztéssel is foglalkozó Facebook-oldal.
Nemcsak a lakónépesség csökkenése, hanem a választók körzetenkénti elosztálsa is indokolta a változást

Ahogy arról korábban hírt adtunk, a 2022-es népszámlás tükrében - több nagyvároshoz hasonlóan - Miskolcon is olyan mértékben csökkent a lakosság száma, hogy a 2019-es választáshoz képest a Helyi Választási Iroda vezetőjének, azaz a jegyzőnek a törvény alapján meg kellett szüntetnie egy választókerületet a tizenkilencből – egyúttal újra kellett szerkesztenie az eddigi körzethatárokat is.

Ki számológépen száll fölébe...

Ignácz Dávid a körzethatárok november végi kihirdetésekor lapunknak elmondta: a minél egységesebb és egybefüggőbb, a korábbi „furcsa alakzatoktól és kiszögellésektől” mentes határok meghúzása volt a cél. Hozzátette: nyáron a lakosság véleményét is kikérték a módosítás felől. Az írásban és személyesen megtett észrevételek döntő részét sikerült is beépíteniük a térképek újrarajzolásába.

Ugyanakkor – emelte ki – a szakembereknek a jogszabályok mellett ügyelniük kellett még az egyes körzetek közötti lakosságszámbeli eltérések minimálisra szorítkozására is. A 2024 októberében felálló új képviselő-testület létszáma összesen két fővel csökken majd, így az a polgármesterrel együtt összesen huszonhat fős lesz. Ignácz Dávidtól akkor megtudtuk: a beosztás módosítását Miskolc esetében sem csupán a lakónépesség csökkenése, hanem a választópolgárok körzetenkénti eloszlásának változása is indokolta.

…annak térkép e táj

A 2019-ben – az akkor még a korábbi jegyző, Alakszai Zoltán által – bevezetett határok értelmében jelenleg a Tizeshonvéd utca egyik tízemeletes paneltömbjében az első három lépcsőház a 10-es választókerülethez, a többi a 13-ashoz tartozik. Azóta a Kőporos 1-11. sem egy választókerületbe soroltatik, ugyanis a 9-es számot különvették.

Ugyancsak a négy és fél évvel ezelőtti önkormányzati választás előtt született meg jelenlegi formájában a 11-es körzet (Nagy Ákos, Fidesz), mely magába foglal egy-egy belvárosi, vasgyári és miskolctapolcai részt. Vagy éppen az akkor kihirdetett határok értelmében jelenleg a Győri kapui Bársony János utcában a 41-47. szám közötti rész más körzethez tartozik, mint a 39-es lépcsőház.

A „gerrymandering” egy nemzetközileg ismert politikai fogalom, ami a választókerületek határainak olyasfajta átrajzolását jelenti, amikor az valamelyik félnek – jellemzően a már hivatalban lévőknek – a választásokon előnyt biztosít. Most induló cikksorozatunkban egyebek mellett ezekről is fogunk beszélgetni a Választási földrajz egyik szerzőjével, Bódi Mátyással.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!