Ugrás a tartalomra

1000 nap, eredmények, remények és veszélyek

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 17. szombat 10:58
Veres Pál polgármesterrel beszélgettünk a 2019 ősze óta eltelt időszak eredményeiről, az elszabadult rezsiárak hatásáról és a jövő kilátásairól.

A múlt hónapban lépte át az ön hivatali ideje az 1000. napot. Tudjuk, hogy nem voltak könnyű évek, de hogyan látja ön a mögöttünk lévő időszakot?

Hihetetlenül nehéz ezer napon vagyunk túl, hiszen sáskajáráson kívül szinte minden volt ebben a két és fél évben. Volt világjárvány, lezárások, kormányzati elvonások, de büszkén mondhatom, hogy Miskolc működik, a buszok járnak, a szemetet rendben elviszik, működnek az óvodák, a szociális intézmények. Talán apróságnak tűnik, de becsüljük meg, mert én úgy gondolom, hogy még nehezebb idők jönnek. Szerencsénkre nemcsak a nehézségek, hanem számos fejlesztés is fémjelzi ezt az időszakot, hiszen például megújul Miskolctapolca, újjászületett a Horváth-tető és az egykori Szentpáli-iskola évtizedeken át méltatlanul pusztuló épülete. Tíz elektromos busszal bővítettük a miskolci buszflottát, aminek fanyar humora, hogy a mostani energiahelyzet igazolja, hogy előrelátóak voltunk. Bérlakásprogramunkkal első lakáshoz segítjük a miskolci fiatalokat, a Covid legnehezebb időszakában pedig elsőként segítettük a helyi vállalkozásokat és a lakosságot.
 
A hírek szerint a következő hónapokban minden eddiginél rosszabb anyagi helyzetbe kerülhetnek a hazai önkormányzatok. Hogy áll most Miskolc?

Ez egy egészen összetett kérdés, hiszen az örökség, az elmúlt egy év és a közeljövő keveredik ebben. Miskolc elsők között kongatta meg a vészharangot 2021 év elején. Alaposan, pontosan, tisztességesen tájékoztattuk a miskolciakat, hogyan áll a város kasszája. Világosan elmondtuk, hová vezet a bevételek csökkenése, a kormányzati elvonások, bemutattuk a költségvetés szerkezetét és a takarékossági lépéseket. Ez volt a Számadó. A valóságot írtuk le, minősítés nélkül, mert láttuk, hogy nehéz időszak jön, és a miskolciakat mi nem alattvalóként, hanem partnerként kezeljük. Elmondjuk a jót és a rosszat egyaránt.
 
És most mit tud elmondani? Mi lesz ősszel és télen az energiaárakkal, a rezsivel? Hogyan érinti ez Miskolcot?

Ma még senki sem tudja pontosan, mit hoz az ősz és a tél, mennyi pluszterhet ró a miskolci önkormányzatra, a miskolci intézményekre, a városi cégekre és a miskolci családokra a brutális rezsidrágulás. Számolunk és készülünk a legrosszabb forgatókönyvekre is, hiszen rengeteg még a bizonytalanság. A kollégákkal folyamatosan elemezzük a várható helyzetet, igyekszünk gondoskodni, amiről csak lehetséges, mert azon dolgozunk, hogy Miskolc gondoskodó város maradjon. Látnunk kell, hogy a válság a küszöbön, az energiaárak elszabadultak, és sosem látott infláció nehezíti hétköznapjainkat. A miskolci önkormányzatnak pedig ugyanazokkal a nehézségekkel kell nap mint nap megküzdenie, amelyekkel a miskolci, a magyar családoknak is: elszabadult energiaárakkal, kiszámíthatatlan gazdasági környezettel, fékevesztett áremelkedéssel.
 
Hogyan tud Miskolc gondoskodni? Hiszen legutóbb is azt mondta, és most is azt mondja, hogy nehéz a gazdasági helyzet.

Hónapok óta dolgozunk azon, hogy a Nagy-Miskolc-program Gondoskodó Miskolc szociális- és támogatócsomagját bővíthessük, hogy az önkormányzat szűkös anyagi helyzetének ellenére is segíthessék a miskolci családokat.
 
Ez így azért eléggé általános. Lehet tudni valamit a konkrétumokról is?

Természetesen lehet. A minap jelentettük be, hogy LED-csereprogramot indítottunk, amely korszerűbb izzókat, olcsóbb villanyszámlát, éves szinten akár 50 ezer forintos megtakarítást is jelenthet a miskolci családoknak. Szintén a rezsihez tartozik, hogy a MIVÍZ Kft. december 31-éig elengedi a kamatot azoknak, akik rendeznék tartozásukat, de jegyzői engedéllyel a legfeljebb négylakásos, de nem társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóingatlanokban élőknek is lehetősége van kedvezményes földgáz igénylésére. Városvédelmi Alapot hozunk létre annak érdekében, hogy a város működése során az energiaárakból eredő többletköltségeket biztosítani tudjuk, rendszeresen ülésező Városvédelmi Egyeztető Testületet hívtunk össze az energiaválság következtében kialakuló krízishelyzettel kapcsolatos krízismenedzsment feladatainak ellátása érdekében. Ingyenes, lakossági energetikai tanácsadást indítunk, dolgozunk a jelenlegi támogatási rendszer átalakításán, hogy rezsitámogatást és lakásfenntartási támogatást kaphassanak a legrászorultabbak, de idén is lesz szociális tűzifaosztás, illetve megkönnyítettük és ingyenessé tettük a lakáscserét azoknak, akik kisebb lakásba szeretnének költözni. Dolgozunk, mert máshogy nem lehet, mert csak így, együtt tudunk megküzdeni ezzel a helyzettel, csak együtt tudjuk teljesíteni az előttünk álló feladatokat, és leküzdeni az elképesztő nehézségeket.
 
Ezek szerint a város felkészült egy várható válságra?

Igen és nem. Igen, mert mindent megteszünk, ami az erőnkből és a lehetőségünkből telik. Folyamatosan egyeztetünk a hivatal egységeivel, a városi intézményekkel, a Miskolc Holdinggal és tagvállalataival. Naprakész adatokkal rendelkezünk a költségvetésükről, és természetesen takarékos működésre utasítottuk őket. Elemezzük valamennyi lehetséges takarékossági intézkedés várható hatását. És nem, mert valójában nem tudjuk, hogy mekkora bajt okoz majd ősszel és télen az energiaárak emelkedése, hiszen még nem tudjuk, mik lesznek az új árak. Csak becsülni tudunk.
 
És mi a legrosszabb forgatókönyv?

Nem ez a fontos, hogy mi lehet a legrosszabb, hanem az, hogy mi lesz Miskolc válasza erre. A mi válaszunk pedig az, hogy minden erőnkkel megvédjük a munkahelyeket, biztonságba helyezzük az intézményeinket és megóvjuk a legfontosabb városi szolgáltatások működőképességét.

 
Mindezek mellett, hogyan készül a Miskolc a következő fejlesztési időszakra?

Júliusban elkészült Miskolc következő hétéves fejlesztési terve, amelyben azt rögzítettük, hogy a városnak emberközeli fejlesztésekre van szüksége, olyan fejlesztésekre, amelyeknek középpontjában a miskolci emberek és a miskolci közösségek állnak. Úgy gondoljuk, hogy olyan programokra van szüksége Miskolcnak, amik könnyebbé, kényelmesebbé és egészségesebbé teszik az életet városunkban. A fejlesztések alapjául szolgáló Fenntartható Városfejlesztési Stratégia (FVS) és a TOP Plusz Városfejlesztési Programterv (TVP) foglalják össze a város jövőképét, illetve megfogalmazzák azokat az irányvonalakat és fókuszpontokat, amelyek a városfejlesztés szempontjából prioritást élveznek. Miskolc az egyetlen kiemelt státuszú település a megyében, ezért a TOP Plusz (Terület és Településfejlesztési Operatív Program Plusz) keretében 31,85 milliárd Ft támogatás lehívására lesz jogosult a következő években, és a források igénybevételéhez kapcsolódó elvárás, hogy az érintett település rendelkezzen városfejlesztési stratégiával, előkészített programokkal, ezért Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata már 2021. őszén megkezdte felkészülését a támogatási összegek fogadására, azok hatékony és eredményes felhasználására.
 
Mik a legfontosabb területek ebben a programban?

A következő korszak fejlesztéseinek zászlóshajói az Avastető továbbfejlesztése, a városrészi központok funkcionális fejlesztése, a Szent István tér komplex átalakítása és megújítása, a Szinva „zöld folyosó” kialakítása, Martinkertváros és Szirma városrészek csapadékvíz elvezető rendszerének kiépítése, kerékpárúthálózat bővítése és a belterületi utak felújítása.
 
Aggasztó azonban azt olvasni, hogy az EU-tól sem biztos, hogy számíthat Magyarország a betervezett támogatásokra. Hogyan érinti ez Miskolcot?

Nos, akár egészen érzékenyen is érintheti. Ha Magyarország kevesebb forrást kap, akkor Miskolcnak is kevesebb jut, de ezzel nem tudunk mit kezdeni. A Kormány felel az EU-val való tárgyalásokért, az ország energiapolitikájáért, a forint-euró árfolyamért, a Kormánynak és a jegybanknak van hatása az inflációra. Mi itt csak elszenvedjük ezeket, és igyekszünk életben maradni a háborgó tengeren, és megóvni azt, amink van. Mi tudjuk, hogy nagyon komoly, és nagyon nehéz küzdelem áll előttünk, és ismét erőn felül kell majd teljesítenünk, hogy túléljük ezt is, ahogyan túléltük a mögöttünk álló ezer napot is. És azt is megtanultuk az elmúlt ezer napban, hogy mi, miskolciak végül egymásra számíthatunk csak igazán.
 
GONDOSKODÓ MISKOLC
 
Jelenlegi programelemek:
 
  *   LED-csereprogramot indított Miskolc
 
  *   A MIVÍZ Kft. december 31-ig elengedi a kamatot azoknak, akik rendeznék tartozásukat
 
  *   Jegyzői engedéllyel a legfeljebb négylakásos, de nem társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóingatlanokban élőknek is van lehetősége kedvezményes földgáz igénylésre
 
  *   Miskolc önkormányzata Városvédelmi Alapot hozott létre annak érdekében, hogy a város működés során az energiaárakból eredő többletköltségeket biztosítani tudják
 
  *  Veres Pál polgármester Rendszeresen ülésező Városvédelmi Egyeztető Testületet hívott össze az energiaválság következtében kialakuló krízishelyzettel kapcsolatos krízismenedzsment feladatainak ellátása érdekében
 
  *   Ingyenes, lakossági energetikai tanácsadást indított az önkormányzat a miskolciak részére
 
  *   A városvezetés a jelenlegi támogatási rendszer átalakításán dolgozik annak érdekében, hogy rezsitámogatást és lakásfenntartási támogatást kaphassanak a legrászorultabbak
 
  *   Idén is lesz szociális tűzifaosztás
 
  *   Biztosítják a mobilitást az önkormányzati ingatlanokban: megkönnyítették és ingyenessé tették a lakásváltást azoknak, akik kisebb lakásba szeretnének költözni
 
  *   A Paktum Foglalkoztatási program keretében rendszeresen egyeztetnek a városi partnercégekkel a jelenlegi helyzet kezelésének lehetőségeiről

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!