Ugrás a tartalomra

11 tonna szemetet szedtek össze a Mount Everesten

roadster.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 26. hétfő 11:54
A nepáli hatóságok betiltják az egyszer használatos műanyagok használatát, miután 11 tonna szemetet gyűjtöttek össze 8848 méter magas hegyen, illetve annak környezetében.

A hegymászók és a régióba érkező turisták rengeteg szemetet hagynak maguk után. A tilalom a nepáli Khumbu Pasang Lhamu közigazgatási területén 2020 januárjától lép életbe, ennek értelmében minden 30 mikronnál vékonyabb falú műanyagpalackot és más műanyagot betiltanak.

A mászóknak tehát szigorúan tilos lesz a műanyag palackok használata a térségben, és a helyi boltok sem árusíthatnak ilyeneket. Évente nagyjából 150 ezer ember érkezik a Mount Everest-régióba, ahol számos kisebb településen haladnak keresztül – és hagynak szemetet maguk után –, mielőtt nekivágnának a hegy megmászásának.

Ez a probléma évek óta fennáll: 1999-ben egyszer már próbálkoztak egy hasonló rendelkezéssel, de nem sikerült hatékonyan végrehajtani. Most azonban, mivel a közelmúltban 11 tonna szemetet hoztak le a hegyről, ismét elérkezettnek látták az idejét a szigorításnak.

A tilalmat megszegők büntetéséről egyelőre nem adtak ki tájékoztatást, és még arról is folynak a tárgyalások, mi legyen a műanyag vizespalackokkal.


Ráadásul nem a szemét az egyetlen probléma a Mount Everesten. Az idei mászószezonban rekordmennyiségű ember (konkrétan 885) akarta meghódítani a csúcsot, gyakran alakulnak ki áldatlan állapotok: a mászóknak sorba kell állniuk, órákat kell eltölteniük a halálzónának nevezett, 8000 méter feletti magasságban.

Az idén bekövetkező tizenegy halálos esetből négyért a túlzsúfoltság tehető felelőssé.

Éppen ezért egy tanácsadó testület arra tett javaslatot, szigorítsák a mászási engedély kiadásának feltételeit. Egyrészt csak tapasztalt hegymászók vághassanak neki, akik korábban már egy másik, legalább 6000 méteres nepáli csúcsút megjártak, illetve az engedély árát is emeljék fel 11 ezer dollárról (3,3 millió forint) 35 ezer dollárra (10,4 millió forint).

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!