Ugrás a tartalomra

Aranyszarvas: nem jár kártérítés Bigattonéknak

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. november 05. vasárnap 10:31
A cég évekkel ezelőtt perelte be a miskolci önkormányzatot az Aranyszarvas miatt. Az ügyben most a Kúria hozta meg a végső ítéletet. 
Fotók: Horváth Csongor

Nincsen kártérítési felelőssége a miskolci önkormányzatnak az Aranyszarvas patika ügyében – ezt állapította meg a közelmúltban a Kúria. Amint az ismert, az egykori kultikus műemlék gyógyszertárnak helyet adó épület tulajdonosa, a Bigatton Ingatlanhasznosító és Vendéglátóipari Kft. korábban beperelte a miskolci önkormányzatot azért, mert többszöri felszólítás ellenére sem szállította el a patika bútorzatát, amire akkor örökségvédelmi okok miatt nem volt mód. Később Bigatton beperelte a várost, azzal érvelve, hogy a bútorzat miatt nem tudták hasznosítani az üzlethelyiséget, emiatt pedig anyagi kár érte a céget. Azt szerették volna elérni a perrel, hogy a helyhatóság fizesse ki nekik az általuk vélt kár összegét. A bíróság első fokon a városnak adott igazat, az Ítélőtábla azonban másodfokon a Bigatton Kft.-nek. Miskolc városa ezután fordult a Kúriához, amely a felülvizsgálati kérelem alapján az elsőfokú bíróság határozatát tartotta fenn hatályban. Vagyis az önkormányzatnak nem kell kártérítést fizetnie Bigattonéknak. 

A múzeumé a bútor 

Aki még követi a sztorit, tudhatja, a történet igen szövevényes, hosszú ideje nyúlt, mint a rétestészta. Már javában tartott a pereskedés a két fél között, amikor 2020 elején, még a járványt megelőzően a Bigatton cég gondolt egyet, szétszerelte az önkormányzat tulajdonában álló műemlék bútorzatot, kipakolta a helyiségből, és saját telephelyére, az önkormányzat által nem ismert helyre szállította. 

A bútorzat évekkel később, hosszas tárgyalások eredményeként került csak vissza Miskolchoz, 2021 áprilisában döntött a közgyűlés arról, hogy a darabokban lévő műemlék bútorok a Herman Ottó Múzeum vagyonkezelésébe kerülnek. A döntést azzal indokolták, hogy a múzeum megfelelő módon, szakszerűen tudná tárolni a bútorokat, sőt, később kiállítási darab is lehetne. 

Akkor a múzeum vállalta a patikabútorzat állapotfelmérését, valamint a kiállításra való lehetőség megnyílásáig azt is, hogy a Papszer utcai, jelenleg használaton kívüli múzeumépületben szakszerűen tárolják azt. 

Az egyik legrégebbi 

Az Aranyszarvas Gyógyszertár egyike volt a város legrégebbi patikájának. Nyitása az 1700-as évekre datálható, és az egri Trangus Illés doktor nevéhez fűződik. A gyógyszertár először a mai Kossuth utca 7. szám alatt működött. Mai helyére, az Erzsébet téri sarokházba 1897-ben költözött. Ekkor már Rácz Jenő volt a gyógyszerész, és az 1930-as évekig az ő családja kezében maradt a patika. Az 1950-es években 19/38-as gyógyszertár lett a neve, de a miskolciak továbbra is Aranyszarvasnak nevezték. Komolyabb felújítása 1980-ban volt, amikor restaurálták az 1990-ben védetté váló műemlék bútorzatot is. 

2001-ben egyszer már majdnem bezárt: ekkor vita alakult ki az akkori üzemeltető bt. egyik beltagja, Dröszler Béláné gyógyszerész és a kültag, Bruno Bigatton között, aki azt szerette volna, hogy egyedül üzemeltethesse a gyógyszertárat. Dröszlerné erre válaszul úgy döntött, kilép a cégből, és a tér túlsó sarkán nyitja meg saját patikáját 

A műemlék bútorzat ekkor került először veszélybe. Hoszszas tárgyalások után végül megállapodás született a felek között: a megyei gyógyszerészkamara a városnak ajándékozta a bútorzatot azzal a kitétellel, hogy az nem mozdítható el a helyéről. Az Aranyszarvas 2004. október közepén újranyitott, és egészen 2015. májusáig nyitva is volt. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!