Ugrás a tartalomra

Átadták a felújított I. világháborús katonatemetőt Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. március 28. csütörtök 18:46
Az utókor feladata és kötelessége, hogy méltóképpen gondozzuk emlékműveinket és így életben tartsuk elesett hőseink emlékét – hangoztatta Németh Szilárd parlamenti államtitkár csütörtökön, a felújított koleratemető átadásán. Miskolcon 220 millió forintból négy katonatemetőt és öt emlékművet tettek rendbe az I. világháborús katonák emléke előtt tisztelegve.

A Sajó utcai ún. koleratemetőben egyebek mellett felújították a kápolna még meglévő bejáratát, belső járdát alakítottak ki, rendbe tették a területet, ahol növényeket is elültettek. Az átadó ünnepségen a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, az ezekben a temetőkben található sírok „felhívják a figyelmünket arra, hogy a béke milyen nagy érték, és megóvása az egyik legfontosabb közös feladatunk.” – Az utókor feladata és kötelessége pedig, hogy méltóképpen gondozzuk emlékműveinket és így életben tartsuk elesett hőseink emlékét – emelte ki Németh Szilárd.

Azon véleményének adott hangot, hogy ennek a feladatnak a teljesítésében Miskolc város önkormányzata élen jár. – Miskolcon példaértékű volt az összefogás, hiszen a civil társadalmat, egyesületeket is bevontak a munkába, a temetők felmérésébe. Ahogy az I. világháborúban is elöl jártak a miskolci 10-es honvédek, akik végig harcoltak több keleti és nyugati frontot; miközben a miskolciak kórházat építettek idehaza, hadiárvákat támogató alapot hoztak létre – mutatott rá a parlamenti államtitkár.

Hozzátette: a 20. század sorsfordító kataklizmáiban a magyar államiság forgott kockán. – Örök erkölcsi parancs azok sírjainak gondozása, akik nem késlekedtek a zászló alá állni, amikor arra szükség volt; akik hűen teljesítették kötelességüket, és életüket adták a nemzet fennmaradásáért – hangsúlyozta Németh Szilárd. – A mi feladatunk és kötelességünk, hogy fejet hajtsunk minden honvéd sírja előtt, aki katonai esküjéhez híven, életének feláldozásával is óvta hazánkat. A most felújított koleratemető átadásával az ő áldott emlékükön keresztül rójuk le kegyeletünket a világháború valamennyi, hősi halált halt áldozata előtt.

Kriza Ákos polgármester köszöntőjében kiemelte, a lokálpatriotizmus és a hazaszeretet kinyilvánításának nagyon fontos helyszíne az I. világháborús katonatemető. – Védett helyi értéke a közösségnek, még ha tragédiák sorozatát, az I. világháború időszakát idézi is fel, aminek történései és következményei a mai napig meghatározzák életünket. Akkor, egy sorsfordító pillanatban gyenge lábakon állt a magyar szuverenitás. Ezért sodródhattunk bele egy olyan háborúba, amiben több mint 660 ezer magyar katona vesztette életét. A trianoni döntés pedig a hősöket és az országot is megcsúfolta – fogalmazott.

Végh Csaba képgalériája

Örök tanulság – folytatta a városvezető –, hogy ha Magyarország jövőjéről felelősen gondolkodunk, akkor az önálló döntés szabadságának megvédése minden generáció számára, minden történelmi pillanatban rendkívüli fontosságú. – Becsület, tisztesség és lelkiismeret kérdése ez. A miskolciak pedig tudják, mi a kötelességük az áldozatok és hősök emlékének őrzésében.

Megmutatkozik ez a közösségi emlékezet a világháborús sírkertek gondozásában is. A megyei levéltár, a Zrínyi Ilona Gimnázium honismereti köre, civil egyesületek, a 10-es Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Háromkő Egyesület, valamint a miskolci cserkészek segítségével felmért 3500 I. világháborús katonasírt, öt háborús emlékművet tettek rendbe és újítottak fel az elmúlt időszakban. A koleratemető mellett a Hősök temetőjében, a Tetemváron található Szalag parcellában, valamint a Vasgyári temetőben is dolgoztak.

– A múltat és üzenetét megőriztük. A miskolci hadisírokat és világháborús emlékhelyeket méltó módon hagyományozhatjuk tovább, hogy az áldozat emlékét soha ne törölhesse ki közösségünkből a múló idő – zárta beszédét Kriza Ákos.

Mint ismert, a koleratemetőben közel ezer, különböző nemzetiségű katona alussza örök álmát. Többségében magyar katonák nyugszanak itt, számos helyen csak „Ismeretlen katona nyughelye” felirat olvasható. Az I. világháború idején a területen mintegy 3 ezer fő befogadására alkalmas katonai barakk-kórház működött. Az épületet 1916-ig használták orvosi célra. A kórházat Pfliegler Imre – Pfliegler Péter alpolgármester apai nagyapja –, Miskolc főorvosa az I. világháború idején szervezte meg, az itteni munkát önként vállalta a nagy veszély ellenére is. 2015 novemberében emléktáblát avattak a temető egykori kórházi kápolnájának romjainál abból az alkalomból, hogy az épületet száz évvel azelőtt, 1915. november 2-án szentelték fel.

Az egykori kápolnánál és a síroknál a megemlékezés koszorúit helyezte el Németh Szilárd parlamenti államtitkár és Kovács Vilmos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Miskolc város vezetői, a térség országgyűlési képviselői, a megyei kormánymegbízott, a megyei közgyűlés elnöke és alelnöke, valamint civil szervezetek, egyesületek tagjai.

További hírek

Olvasnivaló

Programok