Ugrás a tartalomra

Átadták a Miskolci Egyetem „Kiváló kutatója” címeket

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 12. péntek 10:21
A Magyar Tudomány Ünnepe országos rendezvénysorozat részeként a Miskolci Egyetemen is elismerték azon kutatók és oktatók munkáját, akik kimagasló eredményt értek el nemzetközi publikációs tevékenységükkel. Összesen hatvanheten kaptak elismerést.
Korábbi felvétel, fotó: Horváth Csongor

Az ünnepi eseményen Horváth Zita rektor a többi között arról beszélt, hogy az egyetem szerencsére már évek óta szerepel a két legnevesebb, a világ egyetemeit értékelő nemzetközi rangsorban, ez pedig annak köszönhető, hogy egyre több a publikáció és az azokra való hivatkozás. Az intézmény vezetése éppen ezért ösztönzi, hogy 2022-től az erkölcsi elismeréseken túl anyagilag is támogassák azokat, akik hozzájárulnak az egyetem nemzetközi hírnevének
öregbítéséhez.

A Magyar Tudományos Akadémia képviseletében Lamm Vanda, az Állam- és Jogtudományi Kar korábbi oktatója, társadalomtudományi alelnök is köszöntötte a kitüntetetteket. Felidézte, hogy 1825. november 3-án tette nagyvonalú felajánlását Széchenyi István annak érdekében, hogy megalakulhasson a Magyar Tudóstársaság, amihez a feljegyzések szerint nemcsak arisztokraták, hanem vidéki tanítók, egyszerű emberek is csatlakoztak.

Hangsúlyozta: „a korrekt és hiteles tudományos ismeretek közkinccsé tétele a tudóstársadalom feladata és kötelessége, különösen egy világjárvány idején, amikor a hamis információk terjesztése következtében ezrek halhatnak meg.”

Az MTA fontos feladata az is, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a tudományos kutatások iránt. Bejelentette, hogy a Bolyai Kutatói Ösztöndíj január elsejétől megduplázódik, ami lehetővé teszi, hogy a fiatal kutatóknak ne kelljen másod-, harmadállást vállalniuk azért, hogy fenntartsák magukat.

Kaptay György egyetemi tanár, az egyetem Tudományos Tanácsának elnöke röviden ismertette a kiválasztás metodikáját és reményét fejezte ki, hogy a jövőben még több nemzetközi publikáció jelenik meg a Miskolci Egyetem neve alatt.

Az eseményen hatvanöt kutató vagy oktató kapott elismerést, ketten pedig azért kaptak kitüntetést, mert összegyűjtötték a Miskolci Egyetem nevéhez rendelt 3598 független hivatkozáshoz tartozó tudományos műveket, lehetővé téve a szerzők elismerését.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!