Ugrás a tartalomra

Az Alzheimer-betegekért sétáltak

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. szeptember 21. szombat 23:42
Néhány órára a demenciával élőké és szeretteiké volt a főutca az Alzheimer világnap alkalmából.
Mocsári László képgalériája

Szeptember 21-ét, az Alzheimer világnapot, 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával. A világnap jegyében idén is megszervezték a „Nem vagy egyedül!” című országos összefogáshoz kapcsolódó sétát. A rendezvénysorozat célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a demenciával élők és családjaik problémáira. Ebbe városunk is bekapcsolódott a Villanyrendőr és a Városház tér közötti dobpergős felvonulásával, ezúttal a Miskolci Piknik helyszínén, népszerűsítve az Alzheimer Cafe nevű kezdeményezést is. Zenével a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar közreműködött. 

„A Nem vagy egyedül! program célja, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer betegségre és a demenciára. Ugyanis lakosságarányosan egyre jobban ki vagyunk téve ennek a betegségnek és egyre fiatalabb a küszöb, amikor ezzel találkozunk. Nagyon nehéz az okokat megtalálni, nem is tudjuk pontosan, hogy az Alzheimer-kór gyökerét hol kell keresni. Viszont az biztos, hogy a hatékony szociális ellátórendszer sokat segít a kezelésében, ami Miskolcon adott” – mondta köszöntőjében Gúr Péter Attila, a főszervező Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) igazgatója. Hozzátette, hogy a figyelemfelkeltő séta mellett információt is adtak az érintetteknek és családtagjaiknak, hogy hová fordulhatnak segítségért. 

A jó ügyekért össze kell fogni

„Jó körbe nézni, hiszen itt olvashatjuk a jelmondatot, hogy Nem vagy egyedül! Mi bizonyítaná jobban ennek a valóságát, mint, hogy ennyien eljöttek. Köszönettel tartozom a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekarnak is és megígérhetem, hogy a Bányász Kulturális Egyesület és a zenekar hosszú távú finanszírozását megoldjuk a következő városvezetéssel közösen. Ez is jól mutatja az összefogást és az értékek megbecsülését” – mutatott rá Veres Pál, Miskolc polgármestere, a rendezvény fővédnöke. 

Veres Pál polgármester volt a rendezvény fővédnöke / Fotók: Mocsári László

„Talán itt Borsodban mi egy kicsit arra vagyunk kárhoztatva, hogy mindenért jobban meg kell küzdenünk. A Sorsod Borsod érzés, minket nagyon keménnyé és ellenállóvá tesz. Vannak, akiknek egy idő után könnyebb az élet. Másoknak viszont, mint például az Alzheimer-betegeknek folytonos küzdelem, de nem lehet magányos harc. A mai séta pedig hasznos információkkal szolgált, hogy hogyan támogassuk őket és segített eloszlatni a tévhiteket. Megmutatta, hogy a demenciával élők is küzdeni tudó és akaró emberek, akiknek a mi segítségünkre van szükségük. Azonban nem csak ezen az egy világnapon, hanem egész évben” – hangsúlyozta a polgármester. 

A betegség nem válogat

Auguste Deter volt az első ember a világon, akinél az Alzheimer-kórt diagnosztizálták. 1850-ben született Németországban és édesapja fiatalon meghalt, ezért a családja elszegényedett. Úgyhogy 14 éves korában dolgozni kezdett. 23 évesen boldog házasságot között Karl-lal, egy vasúti hivatalnokkal és egy gyermekük született. 1901-ben kezdett furcsa tüneteket mutatni Auguste és egy pszichiátriai intézetben helyezték el. 1906. április 8-án, 55 évesen ebben az intézményben meghalt.” - ismertette Kázár Ágnes háziorvos, a társszervező demenciával élőket és hozzátartozóikat segítő Feledhetetlen Alapítvány elnöke.

Kázár Ágnes háziorvos, a Feledhetetlen Alapítvány elnöke

„123 év telt el és ma sem tudjuk az Alzheimer-kórt gyógyítani. A demencia egy tünetegyüttes és bizonyos kezeletlen alapbetegségek is kiválthatják. 65 éves kor fölött a demencia megjelenésének valószínűsége öt évente megduplázódik. Nemtől, kortól, iskolázottságtól, földrajzi helytől függetlenül bárki megbetegedhet ebben a betegségben” – hívta fel a figyelmet, majd egy szituációs játékkal szemléltette, hogy a társadalomnak milyen nagy százalékát érinti a demencia. Végül kihirdette, hogy az alapítványnál várják azokat, akik úgy érzik, hogy számukra a demencia elleni társadalmi szintű küzdelem fontos ügy és munkát is fektetnének ebbe. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!