Ugrás a tartalomra

Az Andrada ne indítson semmilyen külön eljárást, csak tartsa be a hazai rendeleteket!

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. október 03. kedd 09:14
A cég tartsa be a hazai vízbázisvédelmi törvényeket, rendeleteket, amelyek szerint a tervezett beruházás helyszíne a 219/2004. számú Kormányrendelet alapján „vízbázisvédelmi védőterület” érzékenységi alkategóriába sorolható – olvasható a Mi Hazánk Mozgalom szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
Fotó: ( a kép illusztráció) Mocsári László

A közleményt alább változtatások nélkül közöljük: 

A szlovén tulajdonosi hátterű cég, az Andrada saját közleménye szerint visszavonta az alsózsolcai újrahasznosító létesítésére vonatkozó engedélykérelmét.  A vállalat Alsózsolca határába szándékozott akkumulátor-feldolgozó üzemet kormányzati támogatással létesíteni.  Az előzetes vizsgálati eljárás helyett a vállalat - megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését - környezeti hatásvizsgálati eljárást indít. Ezt a bejelentést Csöbör Katalin és a balliberális ellenzéki pártok is sikerként kommunikálják, holott semmi nem történt, csak a kedélyeket szeretnék csillapítani időhúzással. 

A Mi Hazánk Mozgalom továbbra is fenntartja álláspontját és elvárja, hogy a cég tartsa be a hazai vízbázisvédelmi törvényeket, rendeleteket, amelyek szerint a tervezett beruházás helyszíne a 219/2004. számú Kormányrendelet alapján „vízbázisvédelmi védőterület” érzékenységi alkategóriába sorolható. „A felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken levő települések besorolásáról szóló módosított 27/2004. KvVM rendelet" alapján pedig Alsózsolca „fokozottan érzékeny”, továbbá "kiemelten érzékeny felszín alatti terület" besorolással rendelkezik.

Így a szabályozások alapján ezen a területen tilos: - erősen mérgező, vagy radioaktív anyagok előállítása, feldolgozása, ilyen hulladékok tárolása, lerakása, - illetve veszélyeshulladék-lerakó és ártalmatlanító létesítése, üzemeltetése. Eszerint Alsózsolca határában, az Andrada cégcsoport és a kormány által tervezett üzem semmilyen körülmények között nem működhet! 

Szajlai János, a Mi Hazánk Energetikai kabinetjének alelnöke

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!