Ugrás a tartalomra

Az „enyhülés elhozóit” köszöntötték

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. március 09. szerda 10:12
Nőnapi ünnepséget tartottak a Szépkorúak Háza Idősek Otthonában kedd délelőtt.
Az otthon lakói kíváncsian várják az ünnepség kezdetét. Fotók: Beregi László

- Mitől nő a nő? – tette fel a kérdést Gálné Pataki Zsuzsanna Gabriella a Szépkorúak Háza Idősek Otthona igazgatója. Erre egyébként számos válasz van, mi kettőt szemlézünk. Az első antropológiai jellegű: a koponya alján található, nagyjából borsó méretű agyalapi mirigy felel számos hormon, többek között a növekedési hormon előállításáért. A nő is emiatt nő tehát. A filozófiai jellegű választ pedig az intézményvezető maga adta meg: „a nőt lelke teszi azzá, ami. Lehet nő, feleség, párjának támasza, gondoskodó édesanya, nagymama, dédnagymama, aki végtelen odafigyeléssel és el nem múló örök szeretetével támogatja, pátyolgatja gyermekét, unokáit, dédunokáit és vezeti az élet rögös útján” - fogalmazott.

Gálné Pataki Zsuzsanna Gabriella intézményvezető

Az ünnepséget szervező Dr. Hilscher Rezső Szociális Közalapítvány Kuratórium elnöke, Szegedi Judit is szavakba öntötte, mit jelent nőnek lenni.

- Kossuth Zsuzsanna, amikor 1848-ban országos főápolónő lett, azt mondta, hogy minket arra teremtett a Jóisten, hogy ahol fájdalom van, ott enyhülést hozzunk. Én azt kívánom, hogy ezt a fajta enyhülést most is jelenítsük meg, hiszen annyi rossz dolog történik: háború dúl a határunkon túl, az országon belül is megosztottak az emberek. Teremtsünk hidakat a szeretet erejével – biztatta nőtársait Szegedi Judit.

Az ünnepség után kreatív terülj-terülj asztal is várta az otthon lakóit.

A nőnapi ünnepségen az intézmény számos szépkorú lakója vett részt, kit kerekesszékében toltak be, mások botra támaszkodva érkeztek, megint mások saját lábukon, kissé ingatag léptekkel: azonban mind kíváncsi szemekkel fürkészték, mi vár rájuk a teremben, keresték azokat, akik kitűnnek az ismerős arcok közül. Az ünnepségen nem csak szép szavakkal kedveskedtek a hölgyeknek, de megszemlélhették azt a Juhászné Czeglédi Tünde alkotásaiból készült tematikus kiállítást, mely A Nő Örök címet kapta.

Az alkotó...

- Közeledve a nyugdíjas éveimhez, úgy gondoltam, kell találnom valamit, amivel kitöltöm a szabadidőmet – beszélt az alkotásainak hátteréről Juhászné Czeglédi Tünde, aki elmesélte azt is, hogy az interneten keresgélve rátalált egy különleges képzőművészeti technikára, amivel a mostani kiállításon látható munkáit is készítette.

- Holland képzőművészek fejlesztették ki: speciális ragasztó és keményítő anyag keverékével itatatják át a rongyot, így az formázhatóvá válik, száradás után pedig megtartja kapott alakját.

... és az alkotások (egy része)

Juhászné Czeglédi Tünde a következő Ars poetica-t fogalmazta meg: 

- Az alkotás nem lehet öncélú, nem lehet csak azért csinálni, hogy engem kellemes érzés töltsön el; tovább kell adni a tudást. Igyekszem úgy tartani a kiállításokat, hogy azok, akiket érdekel, ki is próbálhassák ezt a technikát – mondta.

Vers és dal

Az otthon egyik idős lakója, Hetey Sándorné Borika néni szavalt társainak.

A Szirmabesenyői Népdalkör szórakoztatja közönségét

A kiállított művek mellett – amelyek két hétig lesznek részesei a szépkorúak mindennapjainak – műsorral is készültek a szervezők: a Szirmabesenyői Népdalkör készült dalcsokorral az időseknek; nőknek és férfiaknak egyaránt.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!