Ugrás a tartalomra

Az MVK sofőrök bérrendezéséről pró és kontra

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. október 03. kedd 16:17
A miskolciak megkérdezését és az MVK-s sofőrök bérrendezését hiányolja az új miskolci menetrend bevezetése kapcsán a DK. Badány Lajos alpolgármester szerint a bérrendezés valóban szükséges, dolgoznak annak megoldásán és várják a DK javaslatait is. A menetrendről azt mondta, az a tényleges utazási igényekhez lesz igazítva.
Fotó: minap.hu (archív)

Bár támogatnak a miskolci tömegközlekedés minőségi javulását célzó minden intézkedést, hiányolják azt, hogy az október 14-ével életbelépő változások a miskolciak megkérdezése nélkül történnek és sürgetik az MVK buszvezetőinek béremelését is – írja keddi közleményében a Demokratikus Koalíció (DK) miskolci önkormányzati frakciócsoportja.

Leszögezik, a fentiek miatt is szavazott igennel a szeptember 28-án tartott képviselőtestületi ülésen a közösségi közlekedés vonalhálózatának és menetrendjének október 14-ei bevezetéséről a frakciócsoport: Borkuti László, Mokrai Mihály és Szilágyi Szabolcs.

A DK emlékeztet, a miskolci szervezetük annak érdekében indította el a Miskolcról őszintén programját, hogy nyíltan tudjanak beszélni az emberekkel a várost érintő problémákról, javaslataikról. „Ha toplistát állítanánk, akkor azt mondhatnánk: Miskolc problémái közül kiemelkedik a tömegközlekedés helyzete. Bár vannak sokan, akik elismeréssel szólnak a korszerű és kényelmes buszokról, villamosokról, mégis a többség úgy vélekedik, nem megfelelő számukra az a szolgáltatás, amit a tömegközlekedés biztosít”.

Emlékeztetnek, a DK-s önkormányzati képviselő, Szilágyi Szabolcs szeptember 28-ai hozzászólásában égető feladatnak nevezte a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) sofőrjeinek bérrendezését, mivel a jelenlegi fizetések mellett nagy a fluktuáció. Mint mondta, a sofőrök egyébként is rengeteget túlóráznak és rendkívül nagy a felelősségük.  

- A Demokratikus Koalíció miskolci szervezete tisztában van azzal, hogy az MVK belső ügye a dolgozók bérezése, mégis az az állaspontja, hogy szükséges a béremelés ebben a szférában, hiszen ez is hozzájárul a miskolci tömegközlekedés javításához - zárul a közlemény.

„Az október közepén bevezetendő menetrendváltozást több szakmai egyeztetés előzte meg, és erről a DK-nak, mint a Velünk a Város frakciószövetség tagjának tudomása van, sőt ők maguk is részesei voltak az előterjesztés véleményezésének” – az alábbiak szerint válaszolt a Demokratikus Koalíció miskolci frakciócsoportjának közleményére Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere.

- Kifogást sem akkor, sem a közgyűlésen nem fogalmaztak meg, sőt támogatták a módosításokat. Ezért is érthetetlen, hogy most, részben a Fidesz narratíváját felhasználva nyilvánulnak meg, majdnem egy héttel a testületi ülés után, és két héttel az új menetrend bevezetése előtt– írta.

Az alpolgármester kijelentette, nem vitatják a bérrendezés szükségességét, a probléma régóta ismert, és erre nézve várják is a DK idevonatkozó javaslatát.

- Természetesen a Közlekedésszervező Osztály képviselői időközben egyeztetést folytattak a szakszervezetek, üzemi tanácsok elnökeivel is. Ennek keretében felhívtuk az MVK vezetésének figyelmét arra, hogy működjenek együtt egy teljesítményértékelésen alapuló bérkompenzációs rendszer kidolgozásában, mely rövidtávon képes a járművezetők helyzetének javítására. Ezen javaslatcsomagban a közlekedésszervező osztály és az MVK által kidolgozott intézkedések szerepeltek, de a DK által kidolgozott konkrét javaslattal eddig nem találkoztunk. A megállapodás eredményét a megrendelő önkormányzat és az MVK között fennálló közszolgáltatási szerződés módosításában tervezzük szerepeltetni - írta Badány Lajos, aki végül hozzátette, az új menetrend a korábbi célforgalmi utasszámlálások figyelembe vételével, a tényleges utazási igényeknek megfelelően lett kialakítva.

 „A bevezetést követő tapasztalatok beemelésével természetesen az osztály a szolgáltatóval közösen elvégzi a szükségesnek ítélt menetrendi finomhangolásokat” – zárul a városvezető írása. 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!