Ugrás a tartalomra

Bensőséges kapcsolatot ápol a magyar népdallal

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. október 10. szombat 15:25
Magyar népdalaink csak nekünk szólnak, együtt rezgünk velük – véli Bognár Lili népdalénekes, akit mostanában azért látni kevesebbszer magyar színpadon, mert Ázsiában tanul. A különleges hangú, fiatal énekest a közönség a Holdviola együttesből is ismerheti, amivel 2012 óta dolgozik együtt.
Bognár Lili minél többet szeretne megtanulni más kultúrákról. Fotó: Végh Csaba

Bognár Lili 1998-ban született Miskolcon, alma matereit a Fazekas-Istvánffy Általános Iskolában és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumban végezte, ahol népzenei előadó-művészet szakon tanult. Énekelni hétévesen kezdett: Pallainé Stoll Edit hatására jelentkezett az első helyi népdaléneklő versenyre, amit meg is nyert. Tanárára mind a mai napig hálás szívvel gondol vissza.
- Van egy gyűjteményes füzetem, amibe visszajelzéseket jegyzek fel, kritikákat. A hangszínemre egyetlen vonatkozik, amit egy zenésztől kaptam: „Szépen bánsz a hangoddal és biztosan kapkodni fognak érte nemsokára azok, akik meghallják benne, amit én is. Európában ritka ez a hang, inkább Indiára jellemző. Elvarázsolt engem" - mondja.

Gyermeki lélekkel csodálkozott rá a világra

- Gyerekként nem ugyanúgy fogjuk fel a sikert, mint felnőttként. Annak idején gyermeki lélekkel csodálkoztam rá a világra, és nem is tudatosult, mekkora súlya van annak, amit csinálok. Nagyon boldog voltam, mikor megnyertem egy versenyt, vagy amikor különböző zenekarok felkértek, hogy énekeljek velük, de egyáltalán nem éreztem magamon nyomást, hogy nekem teljesítenem kellene - idézi fel a kezdeteket. Kortársai bulijaiból kimaradt, mert ő akkor már gyakran színpadon állt. - Eegyáltalán nem bánom, hogy így alakult, nem csinálnám másképp újra. Úgy gondolom, sokkal többet értem el azzal, hogy hajtottam, mintha szórakoztam volna. Barátaim, tehát értékes kapcsolataim pedig így is vannak.

Felfedezni az összefüggéseket

Jelenleg a New York Egyetem abu dhabi kampuszán tanul előadó-művészetet és pszichológiát az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában. Negyedéves, vagyis végzős a BA-képzésen. Külföldi egyetemet azért választott, mert más népek zenéjét is szerette volna megismerni. A pszichológiára pedig azért esett a választása, mert több lábon szeretne állni, és szívesen foglalkozna később zeneterápiával. A családja mindenben támogatja, sosem akarták eltántorítani attól, hogy a zenével foglalkozzon. - Pedig nincs családi indíttatásom, mert csak édesapám nagyapjáról tudjuk, hogy tárogatózott. Szüleim nem a saját érdeküket nézték, hanem azt, hogy nekem mi lenne a legjobb - véli Bognár Lilil, maj hozzáteszi: - Szerettem volna más népek zenéjét is tanulmányozni, mert összefüggéseket lehet felfedezni a különböző népzenék között. Olykor rádöbbenek ezekre, például hogy az indiai zene koncepciójában hasonló, mint a magyar. Nemcsak Magyarországon volt jellemző tehát, hogy más a leírt és az előadott zene. Hiszen a Habsburgok elleni mozgalmak megalakulásakor a népzene jelenthette volna az egységesítő erőt, ha nem lett volna számtalan variánsa. Nagyon szeretek belemerülni a nemzetközi tanulmányokba, mert ezáltal nagyon sokat gazdagodom, nemcsak tudás szintjén, hanem emberileg is.

Ellátogatna a fonók világába

Járt már Kuwaitban is, ahol a gyöngyhalászok zenéjét gyűjtötték. - Ez csak a megnevezése egy különleges stílusnak, mert gyöngyhalászok már nincsenek. Nekem az éneklés a fő profilom, ott viszont a ritmusnak van nagy szerepe, amit főként dobbal érnek el. Abban a kiváltságos helyzetben voltunk, hogy betekintést nyerhettünk egy szűk körbe, aminek tagjai adják elő ezt a zenei stílust, ma már csak apáról fiúra száll a tudásuk - idézi fel a különleges emléket. Kicsit hasonlatos ez a magyar fonókhoz: fiatalabbak és idősebbek egymásnak zenélgetnek. Mint mondja, nem vágyik a régmúltban élni, de egy rövid időre azért ellátogatna a fonók világába.

Minél többet megtanulni más kultúrákról

Bartók azt tanította, hogy semmiféle idegen hatástól nem szabad elzárkózni, ebben a szellemiségben Lili is sokféle zenét meghallgat. - Talán ezért is vállaltam ezt a nagy utat és a családomtól való távollétet. Minél többet szeretnék megtanulni más kultúrákról. Tanulmányaim mellett jelenleg stúdióban dolgozom. A járvány miatt ugyanis online oktatásunk van, de úgy tervezem, hogy januárban jó lenne visszamenni a diplomamunkám miatt. Ez a magyar népzenére épül majd, mert abban az élet minden területére van valami bölcsesség - mondja. Népdalainkat nehezen fordítja angolra, mert úgy érzi, veszítenek mondanivalójukból. - Külföldön egyébként szeretik a zenénket, bár már nemcsak magyar népdalt énekelek, hanem keltát és klasszikusokat is adok elő. Mindig nagy sikert arat a dudautánzásom, aminek hangját a torkomban hozom létre egy különleges éneklési technika segítségével.

Miskolc hírét viszi

Tervezi, hogy visszajön Miskolcra, hiszen itt nőtt fel, a város minden szegletét ismeri, minden utcához kötődése van. - Nagyon szeretem a szülővárosomat, és ahol tehetem, hirdetem, hogy ez egy csodálatos hely, gyönyörű természeti adottságokkal. Örülök, hogy magasabb szinten is elismert a város azzal, hogy a Múzsa Reménységek sorába választott. Az, hogy az otthonom tüntetett ki, nagyobb eredmény számomra, mintha máshonnan kaptam volna díjat - vallja Bognár Lili.

További hírek

Olvasnivaló