Ugrás a tartalomra

Berekalja közössége beveszi a Honfoglalás parkját

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 29. szombat 17:12
Abban mindenki egyetért, hogy a Honfoglalás parkja a városrész „szíve és tüdeje”, amivel érdemes lenne kezdeni valamit. Viszont az önkormányzatnak nem az a célja, hogy ráerőltessék az emberekre az elképzeléseiket, ezért inkább megkérdezik a környéken élőket, szerintük hogyan válhatna méltó városközponttá a terület. A „Miskolc érted fejlődik” felütésű közösségi tervezési folyamat szombaton a Berekaljára ért.
Fotók: minap.hu

A miskolci önkormányzat több helyszínen úgynevezett városrészi központok kialakítását szeretné. Ennek nulladik lépéseként közösségi tervezési kitelepüléseket tart az önkormányzat. Ez azt jelenti, hogy mielőtt megtörténne az első kapavágás, sőt véglegesítenék a terveket, megkérdezik a miskolciakat: ők hogyan képzelik el az adott terület fejlesztését? Elvégre ők lesznek a végeredmény mindennapi használói, az ő igényeiket kell tükrözze a tér.

A területek lehetőségei egy szintig behatároltak, például senki nem ígérget felelőtlenül bevásárlóközpontot, ugyanakkor az aprónak tűnő, de annál jelentősebb kérdésekben nagyon is bölcsen tudják kifejteni a véleményüket az állampolgárok. Ha ez még időben megtörténik, számos konfliktus elkerülhető – gondoljunk csak a Diósgyőri vár esetére, ahol most a problémák egyik forrása az, hogy nem kérdezték meg a miskolciakat a fejlesztési irányokról.

Mivel a városrészi központok kialakítása során az önkormányzat lesz a beruházó, megteheti, hogy időben feltegye a szükséges kérdéseket, és ez történik most. A közösségi tervezési sorozat a Honfoglalás parkjában folytatódott szombaton. A terület önkormányzati képviselőjeként Varga Andrea alpolgármester rögtön tisztázta is a városrészi központok kialakításának jelenlegi helyzetét. „A források még nem állnak rendelkezésre, de nagyon bízunk benne, hogy az Európai Unió és Magyarország Kormánya hamarosan megegyezik” – mint mondta. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne indulhatna meg a felkészülés, a tervek elkészítése a lakosság bevonásával.

A Honfoglalás parkra áttérve felidézte, régen történt már a legutóbbi fejlesztés a területen, ami a Berekalja központja lehet. „Nézzük meg, hogy mik azok a funkciók, amelyeket még szeretnénk ide, mi az, ami megújításra vár és miket kell újragondolnunk. A mai napon ezekről szeretnénk beszélgetni” – adta meg a felütést a közösségi tervezéshez az alpolgármester.

A fejlesztői oldal képviseletében Czifrusz Natália városi főkertész, Kovács Kamilla civil és részvételi referens, a Főépítészi Kabinet és Dobos Sára tájépítész képviselték az irányvonalakat adó terveket. Utóbbi volt az, aki a díjnyertes II. János Pál pápa teret megálmodta, és a Berekalja lakosaként magára vállalta, hogy gondolatébresztő terveket vázol fel a közös elmélkedéshez. Ennek megfelelően koncepcionális tervrajzokkal és néhány elképzeléssel érkeztek a helyszínre a szakemberek.

Mint említettük, a terület adottságai megszabják a lehetőségeket, azonban néhány fontos kérdést át kell gondolnia a lakosságnak. Ezeket Dobos Sára vázolta. Olyanokra tért ki, mint hogy mi a helyiek véleménye a faállomány ritkításáról, hiszen korábban egymáshoz túl szorosan telepítették a példányokat, amelyek így mára zavarják társaikat és a parkhasználókat is. Maradhatnak a helyükön, viszont akkor el kell engedni a zöld, parkos aljnövényzet koncepcióját, mert a sűrű lombkoronák miatt nem jut el a fény a földszintre.

Szó esett a játszótérről, amelynek az elemeit egészen biztosan cserélni kell, azonban kérdés, hogy milyenekre: anyagukat, funkciójukat tekintve mire vágyik a lakosság? Eldöntendő, hogy a felújításokon túl milyen funkciókat igényelnek a helyiek, vagy indokolt-e a szalonnasütő hely fejlesztése? A futballpálya és a fitnesszpark már most is népszerűek, azok a közösség központi helyszínei. Arra is kitért Dobos Sára, hogy a közlekedő járdákat egészen biztosan meg kell újítani.

Ezt követően vázolta és a megjelentek véleményét kérte a tájépítész arról a három új irányról, amelyeket ő megálmodott. Elsőként egy potenciális, játékokkal és kerítéssel ellátott kutyafuttató megépítése merült fel, hiszen érthető okokból sokan a Honfoglalás parkba viszik ki négylábú kedvenceiket – ez azonban a többi parkhasználót esetleg zavarhatja.

A népkerti sikere miatt a tervező itt is gondolt egy futókör kiépítésére: kisebb, 150 méteres és egy nagyobb, közel 250 méteres etapra. Végezetül azt az ötletet vázolta Dobos Sára, hogy az egykori bányabejáratnál, a park egyik pontján alakítsanak ki emlékhelyet az egykori bányászok előtt tisztelegve.

Ezek voltak azok a koncepciók, amelyeket a mintegy 30 környékbeli érdeklődő kiegészített. Kovács Kamilla civil és részvételi referens instrukciói mentén ehhez két csoportra oszlottak a megjelentek és kitárgyalták a Dobos Sára által felvetett kérdéseket, illetve feltették sajtjaikat, ahogyan javaslataikat is megosztották a koncepcióval kapcsolatban.

Azonban az se érezze magát kihagyva, aki nem tudott személyesen résztvenni a közösségi tervezés szombati eseményén. A sarkon található boltban ötletládát helyeztek ki a szervezők, amibe még egy hétig bárki bedobhatja leírt gondolatait, emellett a https://tervezzukmiskolcot.hu/parbeszed oldalon online is megoszthatják véleményüket az állampolgárok.

A helyszíni beszélgetések további menetrendjének tervezete:
Martinkertváros, Alföldy utca melletti tér – november 4., péntek 16.30, a Polgármesteri Hivatal kihelyezett ügyfélszolgálata, Kisfaludy u. 39-43.
Szirma, Szent András tér (Miskolci–Nagy László–Fáskert–Kaptár utcák) – november 8., kedd 16:30, a postahivatal különterme, Erkel u. 47.
Észak-Kilián, Szinyei Merse Pál utca 10. és Munkás utca 1. közötti tér – november 19., szombat 10:00, árkádsor (a tér dél-keleti sarkán).

Olvasnivaló