Ugrás a tartalomra

Brutháliás belépő: a miskolci undergrund visszanéz

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. június 06. hétfő 16:45
Majd harminc év után új számmal jelentkezik a miskolci underground egykori jelentős kiadványa.

A 90-es évek elején még éltek azok a kis körökben működő mozgalmak Miskolcon, amelyek őrizték a 70-es, 80-as években itt virágzó nagyvárosias underground művészeteket és kultúrát. Lassan itt az ideje számba venni a város történetével foglalkozó kutatóknak, hogy ez a két évtized milyen gazdag, váratlanul kivirágzó kulturális televényt hozott létre és nevelt fel.

Ma már csak nosztalgikus beszélgetésekben rémlenek fel rendszeres jazz hétvégék az Egyetemen, jazz klubok és koncertek a belvárosban, a minden este élő jazz zenét játszó Sörgödör az azóta halott Arany Csillag Hotel pincéjében, a Rockfesztivál Diósgyőrben, országos jelentőségű kiállítások a Miskolci Galériában, a pezsgő élet esténként az ottani Művész Klubban, a rendhagyó színházi esték a Kossuth Műv. Ház udvarán és máshol, vagy ugyanott az Art Mozi kerti vetítései, de a Bizottság Együttes koncertjei az Egyetemen, vagy az építészek közösségi házában, a Gárdonyi Park fantasztikus rock zenei sorozata, ahol az akkor legprogresszívebb csapatok léptek fel, a Minitől a Beatricéig,  de a szélesebb közönség előtt szinte láthatatlan, egy-egy kisebb csoporthoz, vagy csak egy-egy művészhez kötődő események.

Hosszú mondat, de sok is a felsorolni való, ha Miskolc egykori kultéletéről beszélünk. Ide tartozik a Bruthalia fanzin is. A fanzin egyébként amatőr és nemhivatalos, papíralapú kiadványok összefoglaló elnevezése. 

A Brutháliát az akkor huszonéves fiatal miskolci művészek hozták létre, mondhatni önszorgalomból, és támogatója az akkor induló MissionArt Galéria volt.

- Most, amikor 60.000 emberrel kevesebben vagyunk Miskolcon, mint akkor, a mai lehetőségeket kell adottnak vennünk, és mindnyájunknak, a kulturális momentumok létrehozóinak, vagy akár azok fogyasztóinak, de legfőképpen a város mindekori vezetésének, az újabb kulturális stratégia kidolgozóinak azon kellene munkálkodnunk, hogy a még itt élő fiatalok megteremthessék a saját helyi kulturális identitásukat és megtalálhassák kifejeződésének lehetőségeit - fogalmazott az esemény meghvójában a Mission Art Galéria.

Az új szám bemutatóját június 10-én, pénteken 18 órakor tartják Miskolcon, a galéria Széchenyi István u. 14. alatti épületében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!