Ugrás a tartalomra

A diákönkormányzat palántái köztünk nőnek fel

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. augusztus 24. kedd 16:41
Diákönkormányzati Táborban vettek részt azok a fiatalok, akik a jövőben akár alapítói is lehetnek Miskolc diákgrémiumának. Augusztus 23. és 25. között egyebek mellett megismerkedtek az önkormányzatiság lényegével, illetve a szervezők igyekeztek ráerősíteni az olyan készségeikre, amelyek szükségesek ahhoz, hogy sikeresen képviseljék kortársaikat.

A diákönkormányzatot biztosan sokan ismerik iskolás éveikből: egy diákokból álló testület, amely kortársaik érdekeit képviseli a döntéshozók (tanárok) előtt. Miskolc ezt most városi szinten (politikusok) kívánja megvalósítani, hogy a helyi fiatalságnak újra lehetősége legyen az egységes, kétoldalú kommunikációra a városvezetéssel.

Azonban mint minden új kezdeményezés, ez is építkezést igényel. Az első alkalommal megrendezett Diákönkormányzati Tábor ezt a cél szolgálta. A szervezők 7-8. osztályos általános iskolások és középiskolások számára hirdették meg a lehetőséget, elsősorban a már iskolai szintű DÖK-tagoknak.

Diákönkormányzati Tábor
Mint az igazi politikusok!

Építeni a diákdemokráciát

Feketéné Pál Enikő ifjúsági referens úgy foglalta össze a tábor jellegét, hogy „ha felnőttek lennének, akkor szakami konferenciának nevezhetnénk” a rendezvényt. A három nap folyamán volt csapatépítés, szakmai programok és tapasztalatcsere. Miután oldották a jeget, tanultak ennek az intézményrendszernek a mibenlétéről, eszközeiről és lehetőségeiről, illetve megosztották egymással saját diákönkormányzási tapasztalataikat – ennek szolnoki, debreceni és nyíregyházi vendégfiatalok is részesei voltak.

Az ifjúsági referens a gyerekeket látva optimista: mint mondta, abban reménykedik, szerdán úgy hagyják el a tábort a résztvevők, hogy megfogalmazódik bennük a szándék, miszerint meg akarják alapítani Miskolc új diákönkormányzatát. A Városháza támogatja annak létrejöttét, azonban alulról jövő kezdeményezésként tekintenek rá: ne a döntéshozók, hanem a miskolci fiatalság akarja és indítsa el.

Diákönkormányzati Tábor
Mennek haza a vendégek :(

A szakmai programot a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület koordinálta. Bálega János stratégiai vezető elmondta, hogy a diákönkormányzat lehetőséget ad a demokrácia kipróbálására és a diáktársak érdekeinek képviseletére. Ehhez bizonyos egyéni készségekre is szükség van, amelyek fejlesztésén szintén dolgoztak a táborlakók. A szakember kiemelte az önbizalom, a kritikus gondolkodás, a vitakultúra, a kreativitás és az együttműködés kompetenciáit, amelyek jó „képviselővé” tehetik a tanulókat.

Legyen Miskolc a fiatalok városa!

A 16 éves Hudák Lilla a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium diákönkormányzatának elnöke. Amikor meglátta a tábori felhívást, számára alapvető volt, hogy csatlakozik a programhoz. Mint mondta, mindig is vonzották a hasonló kezdeményezések, ezért jelentkezett iskolájában a testületbe. Jobbá akarja tenni világot, változást szeretne okozni és segíteni másoknak – reméljük, idealizmusa örökké kitart!

Nagyon örült az ötletnek, hogy a város támogatja a diákönkormányzat létrehozását. Úgy látja, hogy van némi rivalizálás a miskolci intézmények tanulói között, ezért rá kell jönnie a fiataloknak, hogy mindannyian itteni iskolások. Azt szeretné, hogy a megyeszékhely fiataljai megértsék: ők egy közösség, akik együtt tudnak többek lenni és általuk válhat Miskolc a fiatalok városává.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!