Ugrás a tartalomra

Drozsnyik István műveiből nyílt tárlat a Miskolci Galériában

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. május 13. szombat 16:23
A Pro Urbe-díjas alkotó Élet-mű-részek XIV. című kiállítása június 11-éig látogatható.

Drozsnyik István képzőművész, költő, Miskolc város egyik idei Pro Urbe-díjasának munkáiból nyílt kiállítás szombaton a Miskolci Galériában. Az Élet-mű-részek XIV. című tárlat egy sorozat része, és minden alkalommal az alkotó elmúlt néhány évben készült műveit vonultatja fel. Az elmúlt több mint huszonöt évben nyílt már hasonló kiállítás Miskolc mellett Kaposvárott, Zentán, Veszprémben, Győrött, Sopronban és a fővárosban is.

Mocsári László képgalériája

A kiállítás megnyitója egy performansszal kezdődött, melyben az alkotó mellett Lutter Imre előadóművész, költő, Sárkány Egon, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatója, és Czakó Péter szaxofonművész is részt vett.

Ezt követően Miskolc polgármestere köszöntötte a művészt és az eseményen megjelenteket. Veres Pál úgy fogalmazott, Drozsnyik István már nagyon régóta megérdemelte Miskolc Pro Urbe-díját, ugyanis művészetével, munkásságával nagyon sokat tett a városért az elmúlt évtizedekben.

- Élete szinte népmeseszerű, hiszen egy szegény ember kilencedik gyerekeként indult el felfedezni a világot és próbálta meg abban a nehézségek ellenére is felfedezni a szépet és a jót. Hihetetlen késztetést érez arra, hogy ő is tegye a jót, hogy értéket hozzon a világba, emellett pedig örömet, boldogságot, megérzést próbáljon hirdetni minden alkotásával. Drozsnyik István több mint ötven éve él és alkot Miskolcon, szinte megdöbbentő, sok száz kiállításon szerepeltek művei, hetven egyéni tárlat van már mögötte – sorolta a városvezető, aki reményét fejezte ki, hogy a művész a következő évtizedekig aktívan folytatja pályáját.

Drozsnyik István a minap.hu-nak elmondta, életmű-kiállításain mindig az elmúlt két-három év alkotásaival válogat az aktuális tárlat kurátorával, vagyis most Kónya Ábellel, Miskolci Galéria tagintézmény-vezetőjével tette. Kiemelte, a mostani tárlat több részre tagolódik.

- Körülbelül kétszáz festményt hoztam el, köztük a nagyméretűeket is, utóbbiakat ugyanis kisebb terekben lehetetlen megmutatni. Látható a legutóbbi faragott kisplasztikáimból is egy kollekció, és hoztam egy hatalmas csokor elektrografikát is. A tárlat végén, a fekete teremben kerámiákat mutatok be egy különleges installáció keretein belül, és itt található az ötödik kötetemnek egy rendhagyó bemutatója is. Végül, de nem utolsó sorban, a kiállítás elején, a lépcső mellett található kifüggesztve 15 dolgozói mappám, benne több ezer munkával – sorolta a művész.  

Drozsnyik István kiállítása június 11-éig látogatható a Miskolci Galéria nyitvatartási idejében (hétfő kivételével naponta 9–17 óráig).

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!