Ugrás a tartalomra

Duális mesterfokú képzés tanévnyitója a MOL-nál

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. március 07. kedd 18:43
Tanévnyitót tartott a duális felsőfokú képzési programjában résztvevő fiataloknak a MOL Petrolkémia a Debreceni és a Miskolci Egyetemmel közösen kedden Tiszaújvárosban.
Fotók: Horváth Csongor

A MOL Petrolkémia a régió egyik legnagyobb munkáltatójaként kiemelt figyelmet fordít a szakképzett munkaerő utánpótlására. Ezért a vállalat úgy döntött, hogy tovább folytatja duális felsőfokú képzési programjait a Debreceni és a Miskolci Egyetemmel együttműködve. Az új, keresztféléves szemeszterben hatodik alkalommal indul vegyipari gépészmérnöki és vegyészmérnöki duális mesterképzés, amelyben újabb nyolc hallgató csatlakozik a programhoz. 

A duális felsőfokú képzésben résztvevő hallgatók nemcsak a szakterületükön mélyedhetnek el, hanem a MOL Petrolkémia munkájának egészét is megismerhetik. És, hogy miért fontos a vállalatnak a duális képzésekben való részvétel, vagyis az elméletet oktató egyetemekkel és más oktatási intézményekkel történő szerződéses együttműködés a fiatal szakember utánpótlás kinevelésében, arra Dési Viktória, a Mol Petrolkémia Üzleti Kiválóság vezetője világított rá az ünnepségen.

Elmondta: „minden alkalommal, amikor megkérdezik tőlünk, hogy honnan lesz nektek szakember utánpótlásotok, honnan lesz elég mérnökötök, különösen MSc (mesterfokozatú – a szerk.) végzettségű mérnökök és más szakemberetek, azt válaszolom, hogy hát éppen így lesz. A duális oktatás és mesterképzés támogatásával.”

Az Üzleti Kiválóság vezetője azonnal személtette is a jelenlévő fiatalok megkérdezésével, hogy gyakorlatilag mindannyian részt vettek már a MOL duális képzésének egy másik fázisában, vagy a vállalat valamely más oktatásán. A cég nem bízza a véletlenre az utánpótlást és nem sajnálja rá az erőforrásokat sem, ezért már az általános iskolákban is megjelennek, játékos vetélkedők, ismeretterjesztő előadások formájában, amit folytatnak a középiskolákban, például pályaorientációs prezentációkkal, vagy magával a duális képzésekbe történő bevonással. 

Császár Péter, a MOL Petrolkémia vezérigazgatója hangsúlyozta, örömteli esemény, hogy egy hónapon belül másodszor foglalkozhatnak az utánpótlással és az oktatással, mivel néhány hete írták alá a Miskolci Szakképzési Centrummal a megállapodást a még szorosabb együttműködésről.

Ma pedig Magyarország két legnagyobb vidéki egyetemének képviselőit és hallgatóit köszönthették a MOL Petrolkémia tiszaújvárosi központjában.

„Egyetemi éveim alatt hittem az elméleti tudás megszerzésének fontosságában, de abban is, hogy mélyítenem kell ezt a tudásomat, hogy sikeresebb legyek a munkaerőpiacon. Ezért harmadéves koromban jelentkeztem szakkollégiumba. Később láttam, hogy az egyetem után a munkaerőpiacon mekkora versenyelőnyben vagyok a hallgatótársaimhoz képest. Nekem nemcsak az elméleti tudás volt meg, hanem olyan képességek és kompetenciák is, amelyekkel ők nem rendelkeztek és amelyekre csak a vállalatoknál lehet szert tenni. Mindig hittem abban, hogy az elméleti tudás és a gyakorlat ötvözete az, ami a legjobb szakembereket biztosítja a munkaerőpiac számára” – tudtuk meg a vezérigazgatótól. Ez a filozófia áll immár hat éve a duális képzésekben való részvétel mögött.

Ebben a hat évben harminc duális hallgató vett részt a képzésben, akikből huszonheten a mai napig a MOL Petrolkémia munkavállalói. Ez a szám önmagáért beszél és igazolja a duális program sikerességét – ismertette Császár Péter. 

Egy egyetem és egy vállalat együttműködésében minimum három pillérnek a sikeres megvalósítására van szükség. Az egyik az oktatás, a második a szakember kibocsátás, a harmadik pedig a kutatás-fejlesztés – mondta hozzászólásában Siménfalvi Zoltán, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának dékánja. 

Ez a három erős kapocs közel tíz éve a MOL Petrolkémia és a Miskolci Egyetem között.

„Saját területünkön, a képzés oldalán mi voltunk az elsők, akik megkeresték a vállalatot azzal a kéréssel, hogy nézzék már át, hogy mit tanítunk mi a leendő mérnököknek. Nem csak a tantárgylistát, hanem egészen a heti bontású tematikákig. Vártuk a javaslatokat, mit kell ahhoz változtatnunk, hogy még jobb legyen ez a képzés. Azóta eltelt néhány év, és mára már a karunk mind a tizenkét alap szakán és hat mester szakán is megcsináltuk ezt a vállalati auditnak elnevezett átvilágítást. Sőt, idén a rektorasszony elrendelte, hogy az egyetem mind a nyolc karán végezzék ezt el” – tudatta a dékán. Hozzátéve, erre azért van szükség, hogy az elméleti tudást nyújtó egyetemi oktatás minél jobban legyen képes a hallgatókat a munkaerőpiac valós igényeire felkészíteni. Ehhez nagyon jó kapcsolatra van szükség a vállalatokkal, és olyan együttműködésekre, mint amilyen ez a közös duális képzés a MOL Petrolkémiával. 

A Debreceni Egyetem részéről Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja vett részt az ünnepélyes tanévnyitón, aki megerősítette, hogy az ő céljuk is az volt a duális képzésben való részvétellel, hogy a hallgatóikat minél jobban felkészítsék a munkaerőpiaci kihívásokra és igényekre. Számos alkalommal megfogalmazták számukra az ipari partnereik is, hogy mire lenne szükség, milyen szakembereket foglalkoztatnának. 
„Ennek a kihívásnak egyedül nem tudunk megfelelni, ehhez volt szükség a duális képzések felépítésére és elindítására. Számunkra az, amit a mesterképzésben a MOL-lal együtt létrehoztunk és működtetünk, az a gyakorlatorientált szakemberképzés legmagasabb szintjét jelenti” – mondta Kun Ferenc, aki számára a képzés minőségének és létjogosultságának igazolása, hogy az itt végzett hallgatóik mindegyike kapott állasajánlatot a vállalattól. 

A tanévnyitó végén a jelenlévő hallgatókkal és egyben új munkavállaló mérnökökkel Császár Péter vezérigazgató aláírta a duális mesterképzésről szóló szerződéseket. 

A program indulása óta, 2018-tól 13 hallgató végzett a Miskolci Egyetemen és 17-en pedig a Debreceni Egyetemen.
A képzés tematikája nem változott: az egyetemi oktatást továbbra is a vállalat gyakorlati képzése egészíti ki, ahol a hallgatók első kézből ismerkedhetnek meg a legmodernebb üzemekkel, technológiákkal, így valós ipari környezetben szerezhetnek naprakész munkatapasztalatot. Emellett a képzésben résztvevők nemcsak a szűken vett szakterületeket ismerhetik meg, bekapcsolódhatnak széleskörű projektfeladatokba is, valamint beleláthatnak más társosztályok működésébe.

A MOL Petrolkémia célja, hogy komplex, a gyakorlatban jól használható tudásra tegyenek szert a hallgatók. Éppen ezért a vizsgák mellett minden hallgató egy önálló projekten is dolgozik, mely a vállalat évtizedes tapasztalattal bíró szakembereinek bevonásával zajlik. A képzés végén pedig a legjobbaknak hosszú távú karrierlehetőséget biztosít a vállalat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!