Ugrás a tartalomra

Egészségellenőrök a buszokon Lyukóvölgyben

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. szeptember 22. szerda 17:25
Szerda délelőtt vette kezdetét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott Lyukói Közösségi Ház udvarán az a kétnapos átfogó szűrés, amely a helyiek egészségi állapotának felmérésében hivatott segítséget nyújtani Lyukóvölgy és Miskolc számára.
lyukó szűrőbusz
Fotók: Mocsári László

A „Helybe visszük a Szűrővizsgálatot Program” keretében szeptember 22-én és 23-án 10 és 18 óra között három speciális autóbuszán végez vérnyomás-, vércukor- és koleszterin-mérést, illetve lát el kardiológiai, szájüregi és nőgyógyászati vizsgálatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

lyukó szűrőbusz

Varga Andrea alpolgármester a helyszínen kiemelte: óriási lehetőség mindez a helyben élőknek, akik a távolság vagy épp az információhiány miatt nem jutnak el hasonló prevenciós vizsgálatokra.

– A szegénységgel egyenes arányban romlik az egészség, és miután a város egésze országosan sem áll jól az egészségügyi mutatók tekintetében, így különösen sok tennivalónk akad a hátrányos helyzetűek egészségtudatosságának fejlesztése terén – fejtegette. – Az a tapasztalat, hogy a legkönnyebben a gyerekeken keresztül lehet megszólítani a felnőtteket, ezért is lényegesek a szűrésekkel párhuzamosan futó, a kisebbeknek szóló interaktív előadások – tette hozzá.

lyukó szűrőbusz

Bertókné Tamás Renátától, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetőjétől megtudtuk: a szűréseken szülői kísérettel akár a tizennyolc év alattiak is részt vehetnek.

– A jelenlévő munkatársak minden támogatást megadnak ahhoz, hogy a TAJ-számmal és Ügyfélkapu-regisztrációval nem rendelkező lakosok is kézhez kapják leletüket – nyomatékosította. – Minden további teendőt orvosaink és asszisztenseink menedzselnek, így a leleteket az illetékes háziorvosok felé is megküldik – vázolta.

A Nemzeti Népegészségügyi Stratégián keresztül a térségben zajló országjáró akció jövő héten Taktabájon folytatódik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!