Ugrás a tartalomra

Egészséges életmód: Vízitornát, túrát szervez az Idősek Tanácsa a szépkorúak számára

Szabadi Martina
Utoljára módosítva
2019. március 04. hétfő 19:14
Az időseknek szervezett vízitorna-órák már nagy sikerrel zajlanak a Kemény Dénes Városi Sportuszodában. Kiss János alpolgármester, az Idősek Tanácsának vezetője elmondta: hamarosan egy új lehetőséggel, bükki túrázással is várják a szépkorúakat Miskolcon.
kiss jános_úszás
Fotó: Mocsári László

Az Idősek Tanácsa egyik célkitűzése, hogy összegyűjtse a miskolci szépkorúak javaslatait és ötleteit, és támogassa azok megvalósulását. Alig telt el egy év létrehozás óta, máris számtalan ötletet valósítottak meg segítségükkel, felkarolva és aktívabb életmódra ösztönözve ezzel városunk idősebb generációit. A tanácsot Kiss János alpolgármester vezeti, öt tagot a nyugdíjas klubok és egyesületek delegáltak, öt fő pedig különböző szakterületeket képvisel.

– A vízi-torna gondolata már a tanács első ülésén megfogalmazódott bennünk. Elhatároztuk, hogy a miskolci idősek körében elindítunk egy olyan programot, amely az egészségkultúra fejlesztésére, az egészség megőrzésére hívja fel a figyelmet. Egyre többen jutnak el a nyugdíjas korig, s mi azt szeretnénk, hogy élvezzék is ezeket az éveket. Az életet pedig akkor lehet igazán élvezni, ha egészségesek vagyunk – hangoztatta az alpolgármester. Mint mondta, szemléletváltásnak, a komfortzónából való kilépésnek is mondható a program: azt szeretnék ezzel erősíteni a szépkorúakban, hogy soha nem késő belekezdeni az egészséges életmódba, az ehhez tartozó mozgásformákba és sportokba.

– Szerettünk volna egy olyan műfajt találni, ami felkelti az érdeklődésüket és meg is mozgatja őket. Így első programként erre a különleges, idősekre szabott vízi-tornára esett a választásunk. Miután felmértük az igényeket, láthattuk, hogy sok az érdeklődő így idén januárban már el is indult az első turnus, amely márciusig tart – részletezte. A torna népszerű, a látogatók pedig lelkesek. Jelenleg kétszer húsz fővel fut  a program, emellett foglaltak a várólistás helyek is. A folytatás sem kérdéses, áprilisban indul majd az újabb turnus.

kiss jános

Az időskori aktivitás népszerűsítése és az egészségmegőrzés érdekében egy újabb program is indul a tavasz beköszöntével: természetjárást szerveznek a Bükkbe. A túrákat a Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesülettel karöltve szervezi az Idősek Tanácsa. Az első alkalom március 17-én lesz, melyet további négy követ majd, a tervek szerint. A túrákat havonta rendezik, kifejezetten a miskolci idősekre szabva. – Nem lesz hosszú és nehéz táv, kellemes körülmények között, jó levegőn sportolhatnak, fejleszthetik egészségkultúrájukat. Az sem elhanyagolandó, hogy egy ilyen programmal a közösségépítés is megvalósul, hiszen társasági esemény is egyben. Reméljük már az első alkalommal sikerül félszáz vagy száz főt is megmozgatnunk, sokan veszik elő a túrabakancsot és a régi hátizsákokat – hangsúlyozta az alpolgármester.


 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Művészetek Háza