Ugrás a tartalomra

Egy teljes szintet jelöltek ki a járványügyi megfigyelés alatt álló hallgatóknak

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. október 28. szerda 13:16
A Miskolci Egyetem kollégiumaiban is felkészültek, hogy az elkülönített diákok se maradjanak ellátás nélkül.

Az új típusú koronavírus senkit nem kímél: nincs tekintettel korra, nemre, társadalmi szerepvállalásra. Ennek függvényében bárki kerülhet olyan helyzetbe, amelyben nem csak a betegséggel, de az aktuális eljárásrend által kiszabott vonatkozó korlátozásokkal is szembe kell néznie. A statisztikák szerint a legtöbben enyhe tünetekkel vészelik át a megbetegedést, így számukra a bezártság, a karantén jelenti a legfőbb kényelmetlenséget. Fokozottan igaz lehet ez az állítás, ha a tilalom idejét nem az otthonukban töltik a megbetegedettek. Ide tartoznak például azok a - többnyire külföldi - diákok, akik az érvényes szabályok miatt kénytelenek a kollégiumokban átvészelni a kiszabott karantént.

Összkonfortos karantén

A Miskolci Egyetemet sem fedi olyan láthatatlan erőtér, ami megvédi az embereket a fertőzéstől, így az alapos felkészülést választotta az intézmény.

- Olyan szobákban helyeztük el a járványügyi megfigyelés céljából elkülönített hallgatókat, melyek saját konyhával és saját fürdőszobával rendelkeznek - válaszolt megkeresésünkre Sulák László kollégiumigazgató. - Ezek az apartmanok egy adott épület teljes szintjén lettek kijelölve, tehát ezen a szinten csak járványügyi megfigyelés alatt álló hallgatókat helyezünk el. Akik tüneteket tapasztalnak haladéktalanul felkeresik az Egyetemi Egészségügyi Szakmai és Módszertani Központ vezetőjét, azaz  dr. Felszeghi Sára főorvos asszonyt telefonon, aki a konzultációt követően dönt arról, hogy szükséges-e elkülöníteni a hallgatót és szükség szerint megkéri a hallgató COVID tesztelését az OMSZ-től.

Sulák László azt is elmondta, hogy az őszi szünet idején sem üresek a kollégiumi épületek.

- Év közben nagyjából 1900 kollégista hallgató lakik az egyetem 7 épületében. Őszi szünetben sokan hazamennek, ezért körülbelül 850 hallgató tartózkodik itt jelenleg.

Nem szenvednek hiányt

- A külföldi diákok ellátását Önkéntes  Mentor hallgatók segítségével oldjuk meg. A magyar hallgatók többnyire gondoskodnak a saját ellátásukról a rokonok, évfolyamtársak és a barátok segítségével. Aki mégsem boldogul annak a kollégium munkatársai vagy  a Hallgatói Önkormányzat tisztségviselői segítenek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!