Ugrás a tartalomra

Egyetemi vizsgaidőszak „kicsiben": megkezdődtek a középszintű szóbeli érettségik

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. június 14. kedd 10:37
Eljött az első komoly szóbeli vizsgák ideje a diákok számára, megkezdődtek a középszintű érettségik. Most a fiatalok belekóstolhatnak, mi vár rájuk az egyetemeken, főiskolákon.
Szóbelin javíthatnak a diákok az írásbeli eredményén. | Minap-archív fotó: Horváth Csongor

Persze aki emelt szintű érettségire jelentkezett, az már megtapasztalhatta a szóbelik izgalmát június 1-9. között, a héten a középszinten érettségizők adhatnak számot tudásukról szóban. Emelten egyébként több mint 66 ezren vizsgáztak, 134 tárgyból, 259 helyszínen az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint.

Hétfőtől már a középszintű szóbeliket tartják, egészen június 24-éig 1162 helyszínen, 3185 vizsgabizottság előtt mintegy 257 ezer középszintű szóbeli vizsgát tesznek a diákok az érettségit szervező középiskolákban és a kormányhivatalokban. A vizsgabizottságok a középszintű szóbelik után hirdetik ki az érettségi eredményeket; a döntés elleni jogorvoslati lehetőségekről részletes tájékoztatás az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) olvasható.

Az oktatási szakportál, az Eduline.hu összeszedte azt is, hány pontot érnek a középszintű írásbeli és szóbeli vizsgák. Jelezték, hogy tantárgyanként eltérően pontozzák az írásbeli és szóbeli vizsgákat:

magyar nyelv és irodalom: írásbeli: 100 pont, szóbeli: 50 pont
matematika: írásbeli: 100 pont, szóbeli: 50 pont
történelem: írásbeli: 100 pont, szóbeli: 50 pont
angol, német vagy egyéb élő idegen nyelv: írásbeli: 117 pont, szóbeli: 33 pont
biológia: írásbeli 100 pont, szóbeli 50 pont
fizika: írásbeli 90 pont, szóbeli 60 pont
földrajz: írásbeli 100 pont, szóbeli 50 pont
kéma: írásbeli 100 pont, szóbeli 50 pont

Hány pontot érnek az emelt szintű írásbeli és szóbeli vizsgák?

magyar nyelv és irodalom: írásbeli: 100 pont, szóbeli: 50 pont
matematika: írásbeli: 115 pont, szóbeli: 35 pont
történelem:írásbeli: 100 pont, szóbeli: 50 pont
angol, német vagy egyéb élő idegen nyelv:írásbeli: 120 pont, szóbeli: 30 pont
biológia: írásbeli 100 pont, szóbeli 50 pont
fizika: írásbeli 100 pont, szóbeli 50 pont
földrajz: írásbeli 100 pont, szóbeli 50 pont
kéma: írásbeli 100 pont, szóbeli 50 pont
Hogyan pontoznak szóbelin?

Alapszabály, hogy minden vizsgarészen legalább 12 százalékot kell elérni ahhoz, hogy a diák átmenjen az érettségin - írásban és szóban is. Ha valamelyik vizsgarészből nem éri el a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségire egyest kap. Ha viszont megvan a legalább 12 százalék, szóban lehet javítani - ez alól kivétel a matematika, hiszen ott középszinten alapvetően nem kell szóbelizni.

Fontos megjegyezni, hogy bár szóban valóban lehet javítani, de az, hogy eljutott valaki a szóbeliig, nem jelenti azt, hogy automatikusan megvan a kettes (vagy a jobb jegy): a szóbelin is kell ugyanis legalább 12 százalék, összességben pedig 25 százalék középszinten a ketteshez.

De mi történik akkor, ha nincs meg szóban a 12 százalék? Ilyenkor jöhet a póttétel. Ha a szóbelin a kihúzott tétel anyagából semmit (de tényleg egy szót sem) tud valaki elmondani, azaz nem éri el a szóbelire kapható maximális pontszám 12 százalékát, akkor az elnök egy alkalommal póttételt húzathat a diákkal. Ebben az esetben a szóbeli minősítést a póttételre adott felelet alapján kell számolni úgy, hogy az elért pontszámot meg kell felezni, és egész pontra fel kell kerekíteni, majd a százalékos minősítést és az osztályzatot ennek alapján kell kiszámítani. Tehát, ha póttételt húz valaki, biztosan nem kaphat maximális pontot. Ha nem éri el a minimum 12 százalékot, de nem akar póttételt húzni, ezt a tényt a jegyzőkönyvben rögzíteni kell.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!