Ugrás a tartalomra

Egyre több a kék busz a városban

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 18. szerda 15:47
Gazdasági okok miatt kell ismét forgalomba állítani a dízelüzemű járműveket.

- Az elmúlt időszakban jelentősen emelkedő üzemanyagárak – mind a dízel, mind a gázüzemű és elektromos járművek esetében - újratervezésre kényszerítették országos szinten a járműflották üzemeltetőit. Jelenleg a korábban a dízeles járművekhez képest negyedébe kerülő CNG autóbuszok mára már kétszer többe kerülnek a gázolajat fogyasztó járművekhez mérve. Az MVK a gazdaságossági szempontokat figyelembe véve ezért úgy döntött, hogy a nemrég beszerzett elektromos és a régebbi, ám jól karbantartott és műszakilag megfelelő állapotban lévő dízeles autóbuszok üzemeltetését helyezi előtérbe a CNG-buszok háttérbe szorításával - idézi a városháza témában kiadott közleménye Demeter Péter vezérigazgató szavait.

Mit is jelentett az üzemanyagok drágulása számokban?

A CNG üzemanyagot 2022. szeptember 30-ig 180 Ft/kg + Áfa áron vásárolta az MVK, ez az összeg 2022 októbertől 855,35 Ft/kg + áfa. A gáz ára a világpiaci folyamatoknak megfelelően havonta változik, jelenleg csökkenő tendenciát mutat.  Villamos energiához 2022-ben még átlagosan 62 Ft/kWh + áfa áron jutott hozzá a közlekedési vállalat, 2023-tól viszont már 170 Ft/kWh + áfa áron tudják beszerezni, ami közel háromszoros emelkedést jelent. Mindezek ismeretében kimondható, hogy még a gázolaj esetében a legkevésbé súlyos a helyzet, bár 2022 januárjához képest itt is ötven százalékkal emelkedtek a költségek.

Mi tesz ebben a helyzetben a miskolci közlekedési vállalat?

Az MVK azon dolgozik, hogy a közlekedés továbbra is fenntartható és működőképes legyen, ezért az üzemeltetési szempontokat előtérbe helyezve az elektromos és a dízel autóbuszok közlekedtetését preferálják a CNG üzemű autóbuszokkal szemben, ezért találkozhatnak a megszokottnál több dízel autóbusszal az utasok. A 10 darab elektromos és a saját tulajdonú felújított dízel autóbuszok mellett, alacsonyabb üzemeltetésű dízel autóbuszokat is bérelünk. Mivel a teljes CNG flotta nem váltható ki teljes körűen, természetesen -csökkentett darabszámban- a megszokott gázüzemű járművek is végzik a menetrend szerinti feladatokat - írják.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!