Ugrás a tartalomra

Életrevalók - a fogyatékossággal élő személy választhat asszisztenst maga mellé egy programnak köszönhetően

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. március 01. szerda 15:27
A Szimbiózis Alapítvány egy nyertes pályázatnak köszönhetően a személyi asszisztencia lehetőségét hozza el a miskolci fogyatékossággal élőknek - jelentették be szerdán a Baráthegyi Panzióban.
Fotók: Horváth Csongor

A Szimbiózis Alapítvány által működtetett, fogyatékossággal élőket foglalkoztató Baráthegyi Majorságban megtartott sajtótájékoztatón Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte, a személyi asszisztencia bevezetésével "új színt hoznak a gondoskodáspolitika palettájára", amit siker esetén akár meg is honosíthatnak a magyar ellátórendszerben.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a fogyatékos ügy "korábban nagyon terhelt terület volt", sokáig nem képezte tárgyát a közbeszédnek, az intézményi ellátás pedig arról szólt a rendszerváltás előtt, hogy több százan "eldugva" élnek egy intézményben.

- Ez meggátolta, hogy a mindennapokban találkozzunk velük, és átérezhessük, milyen az ő életük. A helyzet sokat változott, de rengeteg tennivaló van még, az új szolgáltatási forma azonban felgyorsíthatja az együttgondolkodást - mutatott rá.

Fülöp Attila

Miskolc mellett Mezőcsáton, Nyíradonyban és Szombathelyen pályáztak sikeresen, ezeken a településeken indulhatott el az összesen mintegy 343 millió forintos program.

- Kiszámíthatatlan körülöttünk a világ, tele van veszélyekkel és alkalmazkodási kényszerrel, a kormány azonban elkötelezett abban, hogy a szociális biztonságot megerősítse, ennek egy része a program - húzta alá Fülöp Attila.

Az államtitkár hangsúlyozta, a program nemcsak a nemzetközi egyezményekkel van összhangban, hanem az Európai Bizottság szakmai ajánlásaival is.

Tíz hónapon keresztül 16 főnek lesz lehetősége a támogatásra Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a programra a Szimbiózis Alapítvány pályázott, és nyert el 81 millió forint támogatást. Jakubinyi László kuratóriumi elnök elmondta, a több mint 3 ezer taggal rendelkező Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületét kérték meg arra, hogy segítsenek a résztvevők kiválasztásban.

A fogyatékossággal élő személy a személyi asszisztenciával nem kizárólag ápolási segítséget vesz igénybe, hanem az alapítvány finanszírozásában maga választhatja ki, kik lesznek azok az asszisztensek, akiket szeretne alkalmazni, és ő is igazolja majd le az elvégzett munkát. Minden résztvevőnek maximum négy személyi asszisztense lesz, így biztosított a folyamatos, akár 24 órás szolgálat. Nem professzionális segítőkről van szó, hanem olyanokról, akik a mindennapi életben tudnak segíteni.

- A legfontosabb társadalmi üzenet: a fogyatékkal élők is teljesértékű emberek, és mi hiszünk abban, hogy a fogyatékosság a normalitás egy variánsa - fogalmazott Jakubinyi László.

A fogyatékossággal élő ember is vágyik az önálló életre. Arra, hogy ne csak az önfenntartás legyen a cél, hanem egy teljes élet. A személyi asszisztencia rendszere ehhez nyújt segítséget: visszaadja a fogyatékossággal élő ember méltóságát és önrendelkezési jogát. Nem lesz kiszolgáltatott többé, munkáltatóként fogalmazhatja meg igényeit, így olyan formában kap támogatást, ahogyan arra a leginkább szüksége van.

„Nem attól lesz egy fogyatékossággal élő boldog, ha önállóvá válik – hiszen önálló nem is lehetek soha, én például a sérülésemből adódóan sosem leszek az – hanem attól, ha önrendelkező lehet” – idézi Csángó Dánielt a Szimbiózis Alapítvány által kiadott közlemény, aki egy autóbaleset miatt 20 évesen kerekesszékbe került, mind a négy végtagja sérült.

Hosszú önismereti munka után ma már nemcsak a saját élete felett rendelkezik önállóan, hanem másokat is edukál abban, hogyan élhetnének teljes(ebb) életet. Ezért alapította meg a Freekey nevű mozgalmat, ami a személyi asszisztencia rendszerét szeretné itthon bevezetni, és személyes tapasztalataival segíti a Szimbiózis Alapítvány programját.

A személyi asszisztencia nemcsak az egyén életében hoz változást, társadalmi hatása is jelentős. Ha valakinek – aki most például szülei segítségére szorul– lesz egy asszisztense, akkor az ő ápolását végzőknek felszabadul az idejük, így akár újra munkába tudnak állni. Ezt a gazdasági modellt már több európai országban is tesztelték, és összehasonlítva az intézményi rendszer fenntartásának költségeivel kiderült, hogy jóval kevesebbe is kerül.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!