Ugrás a tartalomra

Elfogadták Miskolc város költségvetését

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. március 03. csütörtök 19:07
Súlyos témákat, számos napirendi pontot vitatott meg a közgyűlés, amit a megbetegedések miatt egy héttel, már márciusba átcsúszva tartottak meg csütörtökön. A város költségvetését elfogadták (a Fidesz-KDNP frakció nem szavazta meg), a térfelügyeleti kamerarendszer bővülhet, de döntöttek arról is, hogy Miskolc csatlakozik az Európai Fórum a Városok Biztonságáért nemzetközi együttműködési hálózathoz.

Veres Pál köszöntötte a közgyűlés résztvevőit, majd bejelentette: a testület 28 tagja közül 23-an jelen vannak, így a közgyűlés határozatképes. A polgármester ezután beszédet intézett a grémiumhoz, elmondta, a Covid-járvány 2 éve nehezíti az életünket, az előző közgyűlés épp a betegségek miatt tolódott a múlt hétről.

- Néhány nappal ezelőtt elkezdődött egy másik eseménysorozat, ami a jövőben tovább nehezítheti az életünket: Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Veres Pál szerint nemcsak a fizikális veszélyeztetéssel kell szembenéznie a városnak, hanem a humanitárius és gazdasági következményekkel is.

Fotók: Juhász Ákos

- El kell utasítanunk az erőszakot, szolidaritást kell mutatnunk Ukrajnával - emelte ki a városvezető.

A grémium egyperces csenddel emlékezett a háború áldozatairól.

- Egy emberként mozdult meg az ország, és próbált segíteni a bajbajutottakon: köszönöm mindenkinek, akik az első napoktól kezdve igyekszenek támogatni a rászorulókat – mondta a polgármester, aki hozzátette, a kormány kezdeményezésével létrejött a Híd Kárpátaljáért program. A város honlapján, a minap.hu-n és az Észak-Magyarország hasábjain is közétették, hogyan tudnak a miskolciak is segíteni a menekülteknek.

- Kérem a miskolci polgárokat, lehetőségükhöz képest segítsenek – tette hozzá a város első embere.

Veres Pál ezután ismertette azoknak az érdemes miskolciaknak a nevét, akik a legutóbbi közgyűlés óta hunytak el.

Majd beszámolt a DVTK női kosárlabdacsapatának győzelméről és Kékesi Márton olimpiai eredményeiről.

Aztán zárt ülést rendelt el a polgármester, majd a napirendi pontok szerint folytatódott a közgyűlés.

1. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének megállapításáról szóló 8/2021. (III.5.) önkormányzati rendelet módosítására és a kapcsolódó döntés meghozatalára (IV. negyedéves korrekció)

Szilágyi Kornél osztályvezető ismertette, az előterjesztésen kívül egy határozati javaslatról is dönt a grémium a vonatkozó törvényi kötelezettségek szerint.

- Jelen előterjesztés két részből áll. Először bemutatjuk az utóbbi negyedéves változásokat, például az érkező többletforrásokat. Különböző fejlesztések előirányzat-módosításait is tartalmazza a javaslat. A második rész a korrekciókat sorolja fel. Az év utolsó időszakában néhány többletigény is felmerült, például a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. és az MVK részéről.

A vonatkozó bizottságok támogatták a javaslatot.

Vita a napirend fölött:

Szopkó Tibor alpolgármester úgy fogalmazott, "azt szokták mondani, a költségvetési korrekció formaság. Ha azonban e mögül kitekintünk, akkor a korrekció dicséri a város gazdasági vezetését, valamint azt a költségvetési irányt, amit az utóbbi években kijelölt a városvezetés. Látjuk azt, hogy a cash flow hogyan nézett ki korábban. Most, a nehézségek ellenére is sikerült a likviditásunkat megőrizni".

Úgy vélte, a körülményekhez képest a korrekció a sikeres gazdálkodás jele.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz): tavaly elkezdtem egy multifunkcionális sportpálya építését, beadta a számlát a kivitelező, de a mai napig nem fizették ki. Mi ennek az oka?

Szilágyi Kornél osztályvezető: természetesen utánanézünk annak, hogy mi lehetett a kifizetés elmaradásának az oka.

Fotó: Juhász Ákos

2. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének megállapítására, a költségvetési rendelet megalkotására és egyéb kapcsolódó döntés meghozatalára

Három módosító indítványt nyújtottak be a fideszes képviselők a javaslathoz.

Szilágyi Kornél osztályvezető elmondta, a városvezetés a Fidesz frakcióval és a Velünk a Város frakcióval is tárgyalt a módosítások kapcsán. 6 millió forintról 8 millióra nőtt a képviselők alapja. A tervezet kiemelt célja az intézmények működési feltételeinek biztosítása.

- Az előző fejlesztési ciklusban indított projekteket minél sikeresebben kívánja a városvezetés lezárni, valamint az előttünk álló fejlesztések sikerét is garantálni szeretné a jól átgondolt költségvetés.

Beszélt arról is, hogy az iparűzési adó terén 1,7 milliárd forint kieséssel kell számolni, bevételi oldalon azonban a várt állami kompenzációt feltüntették. Ismertette a bevételi és a tervezett kiadási oldal főbb tételeit, valamint ismertette, hogy bizonyos támogatások csak célirányosan használhatóak fel, nem átcsoportosíthatók. A bérintézkedésekről is szólt. A városüzemeltetési feladatokra összesen 8,4 milliárd forint felhasználását tervezi a költségvetés, ami fejlesztésre 2,1 milliárd forrást tartalmazott eredetileg. A költségvetés fő összege valamivel több, mint 40 milliárd forint.

A vonatkozó bizottságok támogatják a javaslatot.

Vita a napirend fölött:

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: Nem rózsás a helyzet. Magyarországnak és Miskolcnak is előre kell mennie, nem hátra és egyhelyben toporognia, ahogy az történik 2019 óta. Bár a város halad előre, hála a kormányzati forrásoknak. Ám most egy olyan költségvetést tervez a városvezetés, ami nem jó vízió. Tavaly is ezt hiányoltam. Nem látjuk, miben fejleszt az önkormányzat, hogyan szeretne előrehaladni. Hiányoljuk az önkormányzat indukálta fejlesztéseket. Nem látjuk a közösségi közlekedés problémáinak megoldását, fejlesztésének lehetőségét.

Molnár Péter szerint a közbiztonságra is többet kell költeni, valamint a Városgazdának is több forrásra lenne szükség. A kultúra vonatkozásában is nagy hiányosságai vannak Molnár Péternek.

- A miskolciak már csak emlékeikből ismerik a nagy fesztiválokat.

Hozzátette, látják, hogy magasabbak a bevételi számok, 1,8 milliárd forinttal számol ezen a téren a költségvetés.

Szopkó Tibor alpolgármester: az előterjesztés olyan pontokat tartalmaz, amiket ők is a saját bőrükön tapasztalhatnak. Városüzemeltetés és közszolgáltatások, valamint közösségi közlekedés szempontjából kézzelfogható a kérdés: tisztaság van-e, folyik-e a csapból a víz, járnak-e a buszok, villamosok?

Szopkó Tibor célokat is megfogalmazott:

- Decemberben még nem láttam esélyét, hogy egyensúlyi költségvetést tudunk előterjeszteni. Megtörtént. Fontos volt, hogy menedzseljük a krízist, stabilan tartsuk a város gazdálkodását. Két nehézségről beszéltünk folyamatosan: az elvonásokról és a járványról. Azonban a helyzet rosszabb, mint tavaly: a szomszédos háború okán olyan gazdasági folyamatok indultak be, amikkel számolni kell – nézzük csak a forint rohamos gyengülését, az elszabadult energiaárakat. Ezért vagyunk büszkék a költségvetésre. Mert nekünk a mostani helyzet kevés. Tiszta a város, de tisztábbat szeretnénk, folyik a víz, járnak a busz, de ezeken is javítani szeretnénk. Ehhez pedig kérjük, adják vissza az önkormányzatok lehetőségeit. Nem szeretnénk mindig válságmenedzselni – mondta Szopkó Tibor.

Varga Andrea alpolgármester: nem ez álmaink költségvetése. 2019-ben tervekkel tele kezdtük a munkát, és nem arra számítottunk, hogy ilyen megvonás mellett, ilyen forráshiánytól terhes költségvetést kell előterjeszteni. Ám e mögött is komoly munka áll. Ebben jelenik meg először a részvételi keretre vonatkozó sor a város történetében – részletezi az alpolgármester.

- A részvételi keret meghatározása számos országban kötelező része az önkormányzati költségvetésnek. Ebben az évben 15 millió forint felhasználásáról döntünk közösen, megtanuljuk ezt a folyamatot – ismertette Varga Andrea.

Veres Pál átadja az ülés levezetését Varga Andreának, mert a Megyei Jogú Városok Szövetségének egyeztető ülésére kell utaznia.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz) két módosító indítványt is benyújtott. Az egyik a Görögszőlő utca csapadékvíz-elvezetéséről szól. A szennyvíz gerincvezeték kiépítésére kért 5 millió forintot a költségvetésről.

- Ez nagy segítség lenne, nem csak az ott élők számára, de a kerékpárral közlekedőknek is.

A második módosítás a Vasgyárban lévő Lónyai Menyhért utca csapadékvíz-elvezetésére 30 millió forintot kért.

Bajusz Gábor (Fidesz) ismertette Nagy Ákos frakcióvezető módosító indítványát.

- Van annyi forrás a költségvetésben, ami az MVK működését segítené: a Mikom Kft. 240 milliós támogatását kellene átcsoportosítani, mert a cég nem látja el a közszolgálati feladatát, amit kellene.

Cseléné Figula Edina (Velünk a Város) felsorolta, mennyi mindent foglal magába a költségvetés, milyen dolgokra kell figyelni, milyen feladatok vannak.

- Minden kötelező és vállalt feladatot teljesíteni kell. Mindezt a vírus és a megvonások mellett. A kormány felcímkézett pénzeket adott fürdőre, várra, amit nem lehet másra használni. Olyan kormány kell, ami nem uralkodik a város felett, hanem segíti annak munkáját.

Badány Lajos alpolgármester reagált Nagy Ákos módosító indítványára, úgy véli, egy probléma van vele: rossz rajta a dátum, mert a MIKOM-ra tett megállapításai a médiaszolgáltató 3 évvel ezelőtti helyzetét írják le.

- Akkor a propaganda közvetítése miatt a bíróság el is ítélte a kommunikációs céget. A módosítóban említett okok a korábbi városvezetés alatti működést jellemzik. Ma már nem fordulhat elő olyan eset sem, mint korábban, hogy egy állásinterjún a politikai hovatartozásáról kérdezik a leendő médiamunkatársat.

Badány Lajos arról is beszélt, hogy sajnos nincs lehetőség a korábban hitelből fenntartott közösségi közlekedés megtartására.

Kovács László (KDNP) szerint folyamatos a széthúzás a városvezetés köreiben.

- Kaptak egy esélyt az ellenzéki pártok, kérdés, éltek-e vele. Két és fél év után úgy tűnik: nem. Meddig mehet ez így tovább? Amikor ekkora feladatot kell egy koalíciónak ellátnia, felmerül a kérdés, milyen felelősséget tud vállalni a vezetés? Mindent a kormányra és a korábbi vezetésre szeretnének vetíteni.

Bazin Levente (Velünk a Város) szerint a Fidesz politikája sok szempontból érthetetlen.

- A járvány alatt azt mondta az állam, hogy mindenkinek szolidárisnak kell lennie. Ezután elvették a város adóbevételeit. Önök megvontak 1,5 milliárd forintot az MVK-tól. Varga László ennek visszaállítását kérte, Önök nem szavazták ezt meg.

A képviselő tételesen sorolt fel olyan számokat, amiket az előző városvezetés írhatott a számlájára, köztük azt, hogy Alakszai Zoltán négy és félszer kerülhette volna meg a Földet a céges autója futása szerint.

- Az a legfájóbb a Fidesz urizálásában, hogy az elhangzottak alapján Önök nem méltóak arra, hogy itt üljenek a közgyűlésben.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város) szerint nem azok a források hiányoznak, amelyek a minimális szolgáltatások biztosítására szükségesek, hanem azok, amik a tökéletes működéshez kellenének.

- A kormány nem az önkormányzatok barátja, nem szereti, ha van egy, az övétől eltérő akarat – fogalmaz a képviselő, aki szerint nem a minimumot kellene adni Miskolcnak, de a jelenlegi kormánnyal ez nem fog menni.

Mokrai Mihály (Velünk a Város) Molnár Pétert idézi, aki azt mondta, 2018-ban a városnak nem volt adóssága, ezt követendő útnak tekintette akkor.

- Azon döbbentem meg, hogy ugyanazt a költségvetést olvassák, mint én. Ebben pedig az szerepel, hogy nincs a városnak adóssága. Ez egy pénzügyi terv, amiben azt vállaljuk, hogy okszerűen fogunk gazdálkodni, abban a helyzetben, amit a kormány enged. Én szívem szerint egyensúlytalan költségvetést terjesztettem volna elő. Ennek a költségvetésnek vannak gyengeségei, de az erőssége, hogy fenntartja a felelős működését a városnak. Lehetőség is van benne: ha az ellenzék április 3-án győzni fog, megkapjuk a kellő kompenzációt. De már most elmondható, hogy a rendelkezésre álló forrásokhoz képest, az Önök vezetésével szemben 180 százalékos hatékonyságot mutatnak a számok – állítottaa Mokrai Mihály, aki szerint a következő év nem fáklyás menet lesz, hanem véres, verejtékes munka jellemzi majd.

Hollósy András (KDNP) szerint nemcsak a kormány, hanem a miskolciak sem támogatják már a városvezetést.

- 9 milliárd forintot juttatott a kormány a miskolci embereknek közvetlen szociális források formájában. A szakembereket illeti a dicséret, a Velünk a Város frakciót nem. A tettet nem látják az önök munkájában a miskolciak.

Révész Péter (Velünk a Város) szerint Miskolc takarékosan, de működik.

- A takarékosság oka a megvonások, az emelkedő energia árak, a járvány elleni védekezés. Igen, többet kaptunk, de százalékos arányban hatalmasat nőtt a kiadási többlet 2019-hez képest (nézzük csak az euró-árfolyamot). Többet kaptunk, de ez sebtapasznak sem elég a megnövekedett kiadásokhoz képest. Ennek ellenére a város működik. Szeretnénk jobban működni, ez remélhetőleg április 3. után lehetőségünk lesz bebizonyítani.

Borkuti László (Velünk a Város) emlékeztetett, a polgármester épp Salgótarjánba tart, hogy olyan döntéseket fogalmazzanak meg, amik a megyei jogú városok helyzetét segíteni hivatottak.

- Debrecen képviselője is ott lesz, és valószínűleg ugyanazt a gombot nyomja majd meg, mint Veres Pál. Ennek a költségvetésnek van víziója: a kormányváltás. Reméljük, az új kormány képes lesz felismerni, hogy a megyei városoknak régióra kisugárzó szerepe van. A kultúra vonatkozásában a városnak 300 millió forint kellene, hogy a pezsgő életet visszaállítsuk.

Emlékeztette a fideszes képviselőket, hogy vezetésük alatt nem szereztek be új gépeket a Városgazda számára.

Bajusz Gábor (Fidesz) szerint sajátos a takarékosság.

- Önök beszereztek egy 25 millió forintos gépjárművet, amivel a városvezetés közlekedik, kérjük, a következő költségvetésben ilyen luxuskiadások ne kapjanak helyet.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető: Molnár Péter szerint nem rózsás a helyzet. Kedves Péter, Jó reggelt kívánok! A kormány ezt tette két év alatt. Mi folyamatosan beszéltünk arról, hogy az említett elvonások milyen pontokon fogják érinteni a városunkat. Lecsupaszítva: egy költségvetésnek van egy bevételi és egy kiadási oldala. Az utóbbi terén nem tudtak egy javaslatot sem mondani, milyen kiadás a felesleges. Vagyis annyit, hogy a 30 éves televíziót és az újságot meg kell szüntetni. Azt javasolják, ezt költsük az MVK-ra. A közlekedési cég a jegybevételekből, az állami támogatásokból – amit a kormány megvont – és korábban hitelből működött.

Bazin Levente (Velünk a Város) szerint egyre több a szelektív hulladékgyűjtő hely a városban. Beszélt a légszennyezettség-mérő rendszer működéséről is. Edukációval és tűzifa támogatással szeretnék megváltoztatni a rossz fűtési szokásokat. Emellett padcsere és faültetési akciókba is fogott a város. Azokat a fákat, amiket muszáj volt kivágni, dupla számban pótolták. Bazin Levente a szemétszedési akciókról is beszélt.

Kovács László (KDNP) szerint meg kell erősíteni, hogy a város polgárai csillagos ötöst érdemelnek, míg a vezetés elégtelent.

- Fejlődő várost adtunk át 2019-ben. Az évek során csökkent a képviselői alap, és most ugyan 8 millió forint lesz, de ez jóval kevesebb a 2019 évihez képest.

Kovács László elmondta, kérdés, hogy a kompenzációból milyen fejlesztések valósulnak meg. Nem szeretne újra derékig érő gazt látni a városban. Kéri, állítsák vissza a korábbi járatsűrűséget.

Varga Andrea reagált: három gép beszerzése után megoldódott a magas fű problémája.

Erdei Sándor (Velünk a Város) szerint a szelektív hulladékgyűjtésre nagyobb figyelmet kell fordítani. Elmondta, 2,5 milliárd forint hiányzik a költségvetésből, de a nyugodt működéshez 3,5-4 milliárd forint kellene.

Borkuti László elmondta, a városvezetésben történt váltáskor két olyan Zetort hagytak a városvezetésre, amit még Lenin áldott meg.

- Máshonnan hoztak – garantáltan fideszes – szakembereket, olyanokat, akik azt se tudták, merre milyen utca van.

A MIKOM működésével kapcsolatban emlékeztetett: korábban 315 millió forintot szavaztak meg a fideszes képviselők a cégnek.

Hollósy András (KDNP) szerint az elmúlt években lehetett látni, mi lenne, ha „szivárványkoalíció” venné át a vezetést.

- A misolciaknak rendre, biztonságra, kiszámíthatóságra van szüksége, nem hadováló miniszterelnök-jelöltre.

Bartha György (Velünk a Város) arról beszélt, hogy hat év alatt az előző városvezetésnek sikerült 6 milliárdos mínuszt összehozni. Ezt tetézte a világjárvány.

- Ezt tetézte egy olyan bosszúálló kormány, ami a vereségeit elvonásokkal torolta volna meg.

Hozzátette a korábbi vezetés hitelből működtette a közösségi közlekedést, utána pedig megvonta a támogatást az új vezetéstől.

- 9 éven keresztül azonos színű kormány, azonos városvezetés, 2019-ben mégis nagyarányú vereséget szenvedtek. Hogy van ez?

Révész Péter (Velünk a Város) elmondja, nem tehetik meg, hogy hitelből működtetik az MVK szolgáltatásait. A költségvetésbe foglalt forrás erre elegendő, de takarékosan, ésszerűen kell működtetni a várost.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető szerint sok pont nem előremutató a költségvetésben. Int, ne feledkezzünk meg a rezsicsökkentésről, és az ígéretről, hogy a lakosság is részesül a gazdaságnövekedésből.

- A miskolciak azt érezhetik, a kormány igen, a város viszont nem támogatja őket.

Szopkó Tibor alpolgármester őszintén reméli, hogy a fideszes képviselők, amiket elmondtak, azt maguk sem hiszik el.

- Mi lenne az elégséges? Számottevő módosítással nem érintették a költségvetést.

A MIKOM támogatásának megvonása csak lufi, a kommunikációs cég működtetésére szánt összeg nem oldana meg semmit az MVK működtetésével kapcsolatban.

Kozma István Jánosné (Fidesz) szerint a miskolciakra kell irányítani a figyelmet a költségvetés megfogalmazásakor.

Szarka Dénes (Velünk a Város) emlékeztetett, még mindig nem jött válasz arra, hogy miért nem fizették ki az MVK működésére felvett hitelt 2019 előtt.

- Itt hagytak egy felhalmozott számlát, majd a közösségi közlekedéstől is elvonták azokat a forrásokat, amik a futásteljesítmény és a járatindítás szempontjából szükséges lett volna. Amint lehetőségünk nyílik, a közlekedés színvonala javulni fog.

A MIKOM kérdésében megfogalmazta, például hírközlésükön keresztül lehet olvasni arról is, hogyan lehet segíteni a menekülteknek, de más egyéb közszolgálati tevékenységet is végez a cég.

- Remélem, tréfának szánták azt, hogy a mostani újság propagandalap lenne, mert ez az Önök szájából igazán nem vehető komolyan.

Cseléné Figula Edina (Velünk a Város) elmondta, nemcsak a kötelező feladatok ellátása a fontos, hanem a körzetek fejlesztése is.

- A saját fejlesztési alapom jórészét elvitte az Y-híd rossz előkészítése, ami nem várt járdamunkákat eredményezett. Sok a megoldandó feladat millióstól milliárdos tételig csak Martinkertvárosban. Ezeket nem hogy most nem lehet kigazdálkodni, de nem lehetett a 2019 előtti, állítólag dübörgő gazdaság idején sem.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető emlékeztette a képviselőket, hogy a város korábban másfél milliárd forintot fordított a költségvetésből az MVK működésére.

- Miskolc több mint a dupláját fordítja majd a közlekedésre idén a költségvetésben leírtak szerint. A brutális energiaárakért nem a városvezetés a felelős – hangsúlyozta.

Varga Andrea alpolgármester reakciójában egy 2020-as átvilágítási anyagból idézett, miszerint 2019 előtt szóbeli utasításra, kifizetetlenül szállította a diákokat az MVK. Egyetért a kultúra, a tömegközlekedés és városvezetés terén említett hiányosságokkal, viszont nem látja a javaslatokat, honnan lehetne ezt a forrást megteremteni.

- Évtizedek óta görgetett hiányosságok vannak az intézményeinkben. Van látványpékség, meg valódi, érdemi munka – zárta gondolatait.

3. napirendi pont: Javaslat a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról, szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról, valamint a köznevelési intézmények étkeztetéséért fizetendő térítési díjakról szóló 26/2018.

A bizottságok támogatták a napirendi pontot.

Kovács László (KDNP) szerint klasszikusan olyan előterjesztésről van szó, amit támogatni kell.

Fodor Zoltán (Velünk a Város) szerint a fideszes képviselők a sajtóban támadják a szolgáltatásokat, de azt nem említik meg, hogy a közétkeztetés terén 2017-ben előnytelen szerződést kötöttek. A városvezetés szerint közös érdek, hogy jobb és nagyobb mennyiségű legyen az ellátásban foglalt étel.

Ezután számszakilag részletezte, miért volt előnytelen az említett szerződés, és milyen hibákat követett el a közétkeztetés terén az előző városvezetés.

- Túlárazott szolgáltatást fizettek – fogalmazott, a város ugyanis nem csak önkormányzati épületet adott a szerződtetett cégnek, de olyan rezsidíjakat számláztak a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó céghez, ami nem ésszerű.

- Kérem a polgármestert, indítson vizsgálatot, és változtassák meg a problémát okozó szerződést - mondta.

4. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat egyes saját bevételei és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségei várható összegének megállapítására a 2023-2025. évekre

Szilágyi Kornél osztályvezető a napirend ismertetésnél elmondta, a bemutatásra jogszabály kötelezi a várost.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

Nem volt vita a napirend felett.

5. napirendi pont: Javaslat telepítési tanulmányterv és a kapcsolódó településrendezési és tervezési szerződés jóváhagyására, valamint kiemelt fejlesztési területté nyilvánítására a Miskolc Déli Tudományos és Technológiai Park területén

Szunyogh László főépítész ismertette az előterjesztést. Elmondta, a Miskolc Holding kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy a befektetők szeretnének a befektetéshez szabályos környezetet kialakítani. A befektetések ösztönzése érdekében szeretné a város a területet kiemelt fejlesztési területté nyilvánítani.

A vonatkozó bizottságok támogatják a javaslatot.


6. napirendi pont: Javaslat Miskolc, 2606/1 hrsz. alatt lévő ingatlan kiemelt fejlesztési területté nyilvánítására

Szunyogh László főépítész ismertette az előterjesztést, aki elmondta, befektető kereste meg a várost azzal, hogy „A” kategóriás beruházást szeretne a kijelölt helyen létesíteni, az ehhez szükséges munkálatok okán kell módosítani a vonatkozó szabályozásokat. A megvalósítás felgyorsításához szükséges a kiemelt státusz.

A vonatkozó bizottságok támogatják a javaslatot.

Szopkó Tibor alpolgármester pár szóval kiegészítette az előterjesztést, mint a terület képviselője. - Megnyugodtam, amikor kiderült, hogy a fejlesztő szándékai egyeznek a városképi elképzeléseinkkel és fejlesztési törekvéseinkkel, mondta.


7. napirendi pont: Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város területén működő közterületi térfelügyeleti kamerarendszer megfigyelési pontjainak bővítésére

Vincze Csaba, az önkormányzati rendészet igazgatója elmondta, az előterjesztés mindenki javát szolgálja. Jelen pillanatban 13 olyan megfigyelési pontról született meg az előterjesztés, melyek egy része már próba üzemmódban működik. Részben a város, részben magányszemélyek, részben az MVK finanszírozza a tervezett bővítést.

A vonatkozó bizottság támogatja a döntést.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz) támogatja az előterjesztést, de megemlítené, hiába vannak kihelyezve a kamerák, a rendészeti jelenlétre szükség van a megfigyelt területeken is, kiemelve az Újgyőri főteret. Kérdezi, mikorra várhatóak azoknak a kameráknak a kihelyezésére, amire a választókörzetében élők évek óta várnak. Nem tud szó nélkül elmenni amellett sem, hogy az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje azzal az ötlettel kampányol, amit ő korábban már felvetett.

Bartha György (Velünk a Város) szerint a korábbi városvezetés elérte a kormányzatnál, hogy nagymértékű kameratelepítés legyen Miskolcon. - Ez el is indult, ám választás után, amikor nem a Fidesz nyert Miskolcon, a Covidra hivatkozva, beszüntette a telepítési tervet. Ezt én bosszúnak vélem - fogalmazott.

Bajusz Gábor (Fidesz) arra kéri a rendészetet, ne csökkentse az állományát, mert nem lesz, aki figyeli a kamerák képeit.

Kovács László (KDNP) hangsúlyozza, az előterjesztés 13 kameráról szól, amiből 2 tartozik az önkormányzati fejlesztéshez. Úgy véli ezzel nem oldódik meg a probléma. - Üljünk le, és beszéljük meg a kérdést, mert ez konszenzusos dolog kell, hogy legyen. Ebben nem gondolkozhatunk külön, alakítsunk egy bizottságot, és próbáljuk a témát egységesen áttekinteni - hangsúlyozta. 

Szopkó Tibor alpolgármester nagy örömmel fogadta az előterjesztést. Egyetért Kovács Lászlóval, hogy a közrend politikán felül álló kérdés. Úgy gondolja, ebben a kérdésben az önkormányzati rendészet kulcsszereplő. - A rendészetnek egyre nagyobb szerepe van a közrend fenntartásában, sajnálom, hogy a rendőrség küszködik – véli.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): - Vannak olyan városrészek, ahol komoly igény lenne további kamerákra, ilyen például Pereces – mondta, kifejezve, támogatja a közös gondolkodást a kérdésben.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város) szerint a mostani városvezetés elkötelezett a közbiztonság kérdésében. Részletezi, mit változtatott az utóbbi években a kedvezőbb működésért, és mit adott a város a rendőrség számára. - Ehhez képest a kormány nem segíti a rendőrség helyzetét. Az illetményalapot kellett volna megnövelni, nem egyszeri juttatást adni; eellett megtiltották a leszereléseket, az állományuk nincs feltöltve. A közrend fenntartása elsősorban a rendőrség dolga lenne - hangsúlyozta.

Szarka Dénes (Velünk a Város) felhívta a figyelmet, hogy a mostani országgyűlési képviselők még egy hónapig tudnának lobbizni a kormánynál a kamerarendszer bővítésének folytatásáért. Deák-Bárdos Mihálynak válaszolva úgy gondolja, ha van egy közös cél, az nem feltétlenül probléma.

Kovács László (KDNP) elmondta, vakokkal és süketekkel nehéz tárgyalni. Sziágyi Szabolcsot szerinte - mint a Közbiztonsági Bizottság elnökét - politikai felelősség terheli. - Isten óvja Miskolcot, hogy Ön legyen az országgyűlési képviselő – zárta gondolatát a képviselő.

Szilágyi Szabolcs (KDNP) reméli, Kovács László viccelt. - Elmondtam, milyen újításokat vezettünk be. Ha engem politikai felelősség terhel, akkor nyugodtan alhatok.

Vince Csaba az elhangzottakra reagálva elmondta, a rendészet folyamatosan a technika és a személyi ellenőrzés kettősét látja az egyetlen megoldásnak. Ezt azzal példázza, hogy az elmúlt évben több volt a végrehajtott intézkedés, mint korábban. Kifejezte, a rendészet nyitott a kameratelepítésekre, annak ellenére is, hogy a kamerafaluk a végét járja műszakilag, ezt 30 millió forintból pótolják hamarosan. Emlékeztetett, hogy nem volt tavaly közterület-felügyelő képzés tavaly az országban. Idén 14 kolléga jár ilyen tanfolyamra, hamarosan ők is bevethetőek lesznek.

8. Javaslat ingatlanrész térítésmentes használatba adására a MESZEGYI részére

Kurcsicsné Zobolyák Ida ismertette az előterjesztést. A vonatkozó bizottságok megtárgyalták a határozati javaslatot és támogatták azt. A napirend felett nem tartottak vitát.

9. Javaslat a Miskolc, Győri kapu 12/A szám alatti ingatlanra vonatkozóan létrejött adásvételi szerződés módosítása tárgyában

Kurcsicsné Zobolyák Ida ismertette az előterjesztést. A vonatkozó bizottságok megtárgyalták a határozati javaslatot és támogatták azt. A napirend felett nem tartottak vitát.

10. Javaslat a Herman Ottó Múzeum létszámkeret emelésének jóváhagyása tárgyában

Szolyák Péter igazgató elmondta, két fejlesztés zajlik jelenleg a múzeumnál. Megnőttek a feladatok, ezért szükséges 13 fővel növelni a létszámot.

Az előterjesztést véleményező bizottság támogatta a napirendi pontot.

Bazin Levente (Velünk a Város) a várost vezető frakció nevében elmondta, a múzeumnak ekkora és ilyen mértékű növekedése példátlan. A két gyűjtemény olyan mértékű hagyományőrzésre ad lehetőséget, ami nagyban növeli a városi értékeket – véli.

Szilágyi Szabolcs támogatásáról biztosította az intézményt. 

11. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. közötti fenntartói megállapodás megkötésére

Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető ismertette a napirendi pontot, aki elmondta, a város és a zenekar között új szerződés megkötése szükséges.

A vonatkozó bizottság támogatja a javaslatot. A napirend felett nem tartottak vitát

12. Javaslat Miskolc Megyei Jog Város Önkormányzata és a Miskolci Csodamalom Bábszínház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság közötti közszolgáltatási szerződés megkötésére

Tóth Lászlóné tette meg a szóbeli kiegészítést, aki elmondta, az eddigi közszolgálati szerződés februárban lejárt, szükséges meghosszabbítani azt.

A vonatkozó bizottság támogatta az előterjesztést. A napirend felett nem tartottak vitát

13. Javaslat az Európai Fórum a Városok Biztonságáért (EFUS) nemzetközi együttműködési hálózathoz való csatlakozásról

Boskó Réka osztályvezető ismertette az előterjesztést. Az önkormányzat tagként csatlakozna az említett nemzetközi együttműködéshez. A bizottságok támogatták az előterjesztést.

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP) felelevenítette, a jó gyakorlatok miatt szeretnének részt venni a konferenciákon a városvezetők.
- Nézzék meg az előző városvezetés rendészeti politikáját, ha jó gyakorlatokat akarnak látni - javasolta.

Szopkó Tibor alpolgármester azzal kezdte: irigyli Bajuszt a fantáziája miatt, olyan dolgokat köt össze, amiknek nincs is köze egymáshoz.
- Ez az önkormányzati hálózat arra ad lehetőséget, hogy nyissunk Európa felé az együttműködés és a források bevonása terén. A kormány is ezt javasolta: az önkormányzatok igyekezzenek közvetlenül hozzájutni uniós forrásokhoz - mutatott rá.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város) azt mondta, "megszoktuk már a fideszesektől, hogy a tények nem zavarják őket".
- A rendészet gépjárműparkját képtelenek voltak 9 év alatt fejleszteni. Felújítottuk, sőt meg is dupláztuk az autók számát a MiÖR-nél - emelte ki.

 Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP) úgy reagált Szilágyi által elmondottakra: a körzetében van egy roncsautó.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető sajnálatát fejezte ki, hogy van olyan képviselő, aki nem tudta értelmezni az előterjesztést.
- Ezt a lécet Bajusz képviselő úrnak nem sikerült megugrania - vélekedett. - Miskolc egy olyan klubba kerül be, amiben 250 európai város vesz részt. Barcelona, Brno, Brüsszel, Gdansk, Lisszabon, Malmö, Párizs - mind-mind tag. Mi megszavazzuk az előterjesztést, ennek az európai klubnak tagja lesz Miskolc is.

 A frakcióvezető az értékválasztás fontosságát hangsúlyozta. "Mi a fejlett, nyugati államokhoz, városokhoz szeretnénk tartozni" - nyomatékosította.

Kovács László (KDNP) azt mondta, ezzel egyet is lehetne érteni, "de az ön pártjának elődpártja hová tartozott 1990 előtt?"

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: valóban világos értékválasztásra van szükség. 
- Előre akarunk menni, vagy hátra? Önök hátramenetbe kapcsoltak - fogalmazott.

Szopkó Tibor alpolgármester nem gondolta volna, hogy ilyen minőségű vitát vált ki az előterjesztése.
- Nálunk megtörtént az értékválasztás - hangsúlyozta.

Kérte Bajusz Gábort, tisztelje meg a képviselőtársait és a miskolciakat, hogy felkészül a közgyűlésre, elolvassa, értelmezi az előterjesztéseket.

A napirend fölött a vitát lezárták.

14. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere 2022. évi szabadsága ütemezésének jóváhagyására

Ignácz Dávid jegyző elmondta, a szabadság ütemezését jóvá kell hagynia a közgyűlésnek. Összesen 79 nap jár a polgármesternek.

A bizottságok támogatták az előterjesztést, vita nem volt a napirend fölött.

15. Javaslat a Közgyűlés utólagos tájékoztatására a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben meghozott polgármesteri döntésekről

Ignácz Dávid elmondta, három ügyben kellett polgármesternek döntenie, határozatot hoznia. Ingatlanokról van szó.

A bizottságok támogatták az előterjesztést, vita nem volt a napirend fölött.

Sürgősségi napirendi pontok:

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására

Szunyogh László főépítész elmondta, a szabályázási tervmódosításról már döntöttek korábban, annyi van hátra, hogy a közgyűlés a rendeletmódosítást elfogadja.

A véleményező bizottságok az előterjesztést elfogadták, vita nem volt a napirend fölött.

Varga Andrea 15 perces szünetet rendelt el, szavazásokkal folytatódik a közgyűlés.

Így szavazott a grémium

Javaslat az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének megállapításáról szóló 8/2021. (III.5.) önkormányzati rendelet módosítására és a kapcsolódó döntés meghozatalára (IV. negyedéves korrekció): 15 igen, 7 nem, 0 tartózkodás

Javaslat az Önkormányzat egyes saját bevételei és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségei várható összegének megállapítására a 2023-2025. évekre: 15 igen, 7 nem, 0 tartózkodás

2. napirendi pont:
Deák-Bárdos Mihály két, és Nagy Ákos egy módosító indítványát sem fogadta el a közgyűlés

Javaslat az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének megállapítására, a költségvetési rendelet megalkotására és egyéb kapcsolódó döntés meghozatalára: 16 igen, 6 nem, 1 tartózkodás

Javaslat a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról, szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról, valamint a köznevelési intézmények étkeztetéséért fizetendő térítési díjakról szóló 26/2018.: 22 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat telepítési tanulmányterv és a kapcsolódó településrendezési és tervezési szerződés jóváhagyására, valamint kiemelt fejlesztési területté nyilvánítására a Miskolc Déli Tudományos és Technológiai Park területén: 23 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat Miskolc, 2606/1 hrsz. alatt lévő ingatlan kiemelt fejlesztési területté nyilvánítására: 23 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város területén működő közterületi térfelügyeleti kamerarendszer megfigyelési pontjainak bővítésére: 17 igen, 0 nem, 5 tartózkodás

Javaslat ingatlanrész térítésmentes használatba adására a MESZEGYI részére: 23 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat a Miskolc, Győri kapu 12/A szám alatti ingatlanra vonatkozóan létrejött adásvételi szerződés módosítása tárgyában: 23 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat a Herman Ottó Múzeum létszámkeret emelésének jóváhagyása tárgyában: 23 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. közötti fenntartói megállapodás megkötésére: 23 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat Miskolc Megyei Jog Város Önkormányzata és a Miskolci Csodamalom Bábszínház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság közötti közszolgáltatási szerződés megkötésére: 22 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat az Európai Fórum a Városok Biztonságáért (EFUS) nemzetközi együttműködési hálózathoz való csatlakozásról: 16 igen, 7 nem, 0 tartózkodás

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere 2022. évi szabadsága ütemezésének jóváhagyására: 17 igen, 6 nem, 0 tartózkodás

Javaslat a Közgyűlés utólagos tájékoztatására a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben meghozott polgármesteri döntésekről: 16 igen, 6 nem, 1 tartózkodás

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására: 16 igen, 6 nem, 1 tartózkodás.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!