Ugrás a tartalomra

Elismerték a szociális szférában dolgozók munkáját

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. november 17. csütörtök 15:58
A városházán tartott ünnepségen Veres Pál polgármester és Varga Andrea alpolgármester köszöntötte a szociális ellátásban dolgozókat. 
Szociális dolgozók köszöntése a városházán - Mocsári László képgalériája

A szociális szférában dolgozókat köszöntötte csütörtökön Miskolc önkormányzata a városháza dísztermében. Az ünnepségen először Veres Pál, Miskolc polgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében úgy fogalmazott, mögöttünk álló nehézségek és az előttünk álló gazdaság- és energiaválság miatt a szociális ellátásban dolgozók munkája fontosabb, mint valaha.  

- Nehéz időkben még több a kiszolgáltatott, törékeny, segítségre szoruló ember. És ők önök felé fordulnak segítségért, legyen szó idősekről, fedélnélküliekről, rossz anyagi körülmények közt élő családokról, vagy éppen az óvodai ellátást igénybevevő szülőktől. Nehéz időkben még fontosabb az önök szol szolgálata, és sajnos még nehezebb idők előtt állunk. Olyan ez, mint a görög mitológiában Sziszüphosz története, de egy fontos különbség mégis van. Az önök ereje nem fogy el félúton, az önök erőfeszítései nem lesznek érdemtelenek, nem feleslegesek. Az önök erőfeszítései teszik lehetővé hogy sokan, akik most segítségért fordulnak mások felé, reményt kapjanak. Hogy kinyújtott kezük ne a semmibe markoljon, hanem nyitott, segíteni akaró kezekkel találkozzon. Önök azok, akik hozzáférést és egyenlő esélyeket biztosítanak ilyen vészterhes időkben a legkiszolgáltatottabbaknak. Önök nélkül sokkal igazságtalanabb lenne ez a háborútól, betegségről, szegénységtől és nélkülözéstől szorongatott XXI. század – jelentette ki a városvezető. 


Ahogyan az ismert, a szociális munka világnapját 1997 óta november 12-én ünnepeljük, az Országgyűlés 2016-ban döntött arról, hogy ez a nap munkaszüneti nap az ágazatban dolgozók számára. Varga Andrea alpolgármester felidézte hétfői beszédének alapgondolatát, miszerint a szociális munka rengeteg önfeláldozással jár, és ehhez mégis méltatlanul kevés elismerés társul. 

- Ez a hét és a mai nap arra is alkalmat ad, hogy a hétköznapok kínját megszakítva megálljunk, és kicsit másként, kicsit távolabbról tekintsünk rá erre az embert próbáló feladatra. A szociális ágazat bármely ágát nézzük, ez utóbbi szó helytálló, az önök munkája nagyon szerteágazó, egy közös pont mégis van, az ember. A szociális ellátásban az ember dolgozik az emberrel. Segít, támogat, biztonságot igyekszik nyújtani és mindeközben a szakismeretét, tudását, empátiáját, önmagát, saját személyiségét adja. Ez embert próbáló munka, hiszen annyi nehézséggel, problémával, kudarccal, személyes sorssal néz szembe az ember, melyek minden esetben rendkívüli mértékben megterheli az embert. Felőrli, elhasználja, főleg akkor, ha nincs körülötte szakmai támogatás, ha nincs sikerélmény és nincs elismerés. A mai napon Miskolc önkormányzata, a városvezetés ezzel az ünnepséggel szeretné elismerni azt a munkát, amit a társadalomért, városért tesznek – mondta a városvezető.

A díjazottak egyike volt Szilvássyné Kiss Beatrix, aki a Napfényt az Életnek Alapítvány szociális munkásaként dolgozik 2007 óta. Munkáját a Rehabilitációs Otthonban kezdte, majd ezt követően a Nappali Melegedőbe került, ahol a mai napig lelkiismeretesen végzi munkáját. Lapunk érdeklődésére fontosnak nevezte a szociális munka hetét, fontosnak tartotta azt, hogy elismerjék munkájukat. Hozzátette, nagyon jól esett neki az, hogy a csütörtöki alkalmon őt is díjazták.

Veres Pál, Szilvássyné Kiss Beatrix és Varga Andrea. Fotó: Mocsári László


- Ez egy nagydolog a mi életünkben. Nagyon nagy öröm, meglepetés volt, mert nem tudtam róla. Öröm számomra, hogy részt vehettem ezen az ünnepségen a városházán a kollégáimmal. Lényegesek az ilyen alkalmak, mert ezzel is meg tudjuk mutatni magunkat, fel tudjuk hívni a figyelmet annak a munkának a fontosságára, melyet mi végzünk nap mint nap az embertársainkért – mondta.



A díjazottak
Böröczné Tóth Csilla, Szimbiózis Alapítvány, gazdaságvezető    
Dobránszky-Kulcsár Zsófia, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Észak-Magyarországi Régió koordinátor
Hazir Dóra, Szimbiózis Alapítvány Támogató, szolgálat vezető    
Kiss Viktória, MESZEGYI, családsegítő    
Kovács Istvánné, MESZEGYI Őszi Napsugár Otthon, részlegvezető    
Krajnyákné Kovács Anna, MESZEGYI Diósgyőri Bölcsőde, kisgyermeknevelő    
Pleszkóné Bolyós Zsuzsanna, MESZEGYI, humánpolitikai szakügyintéző    
Simon Katalin, MESZEGYI, gondozónő    
Szemán Katalin, Szépkorúak Háza Kft., gazdasági vezető    
Szilvássyné Kiss Beatrix, Napfényt az Életnek Alapítvány, szociális munkás
Takácsné Mentel Krisztina, Szépkorúak Háza Kft., szociális munkatárs    
Varga Csilla, MESZEGYI Család- és Gyermekjóléti Központ, esetmenedzser

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!