Ugrás a tartalomra

Eltávolították a magyar zászlókat az intézményekről, és több pedagógust menesztettek Kárpátalján - frissítve!

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 19. csütörtök 17:32
Egy friss rendeletre hivatkozva eltávolította a magyar zászlókat több közintézményről az ukrán rendőrség. A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója pedig indoklás nélkül, egyik napról a másikra kapta kézhez a menesztését - írja az Index.
Fotó: Internet (Illusztráció)

A lap szerint, több magyar falu és Munkács városának közintézményeiről is eltávolították a magyar nemzeti zászlókat Kárpátalján. Volt olyan település, ahol a rendőrséget is bevetették az intézkedéshez. A helyi média beszámolója szerint Fornoson és Dercenben a munkácsi feletteseiktől kaptak utasítást az oktatási intézmények vezetői arról, hogy távolítsák el az intézményeik épületeiről a magyar nemzeti lobogót. Állításuk szerint rendelet mondja ki, hogy mostantól kizárólag ukrán zászló loboghat a létesítményeken.

A helyiek elmondása alapján a rendőrség folyamatosan ellenőrzi, visszakerültek-e a magyar jelképek. Azokról az épületekről pedig, amelyekről nem önszántukból vették le a zászlót, a hatóság éjszaka távolította el. 

A Kárpátalja című lap szerint az érintettek nem tudnak a rendelet létezéséről, a Munkácsi Kistérségi Tanács nem fogadott el ilyen rendeletet, ezért – amennyiben létező dokumentumról van szó – kizárólag helyi szintű lehet, amely magasabb szintű jogszabályba ütközik. Ukrajna törvényei eddig sem tiltották a nemzetiségek szimbólumának használatát, és eddig nem is zavarták az itt élőket és nem sértették az érvényben lévő törvényeket sem a kitűzött magyar zászlók, amelyek így az ukrán állami zászló mellett a békés egymás mellett élést szimbolizálták – hangsúlyozta a lap.

Felmondtak a magyar tanároknak is. Eközben a Munkácsi kistérségben több – a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) közel álló – magyar intézményvezető is kézhez kapta a felmondását. A KMKSZ Munkácsi Alapszervezete a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának indokolatlan eltávolítása miatt nyilatkozatot adott ki. Mint írták, „úgy vélik a jelenlegi helyzetben az igazgató menesztése nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést, ezért a döntés azonnali felülvizsgálatát szorgalmazzák” - olvasható az Index cikkében. 

Cikkünk írásakor még csak a Mi Hazánk párt reagált a munkácsi vár turuljának eltávolítása után következő újabb magyarellenes attrocitásra: a "magyartalanítás" minden eddiginél nagyobb sebességre kapcsolt Ukrajnában - hangzott el Dócs Dávid a Mi Hazánk országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A munkácsi kistérség vezetői a magyar falvak hivatalairól és közintézményeiről eltávolítják a magyar zászlókat, ami azt jelenti, hogy Ukrajnában a "magyartalanítás" minden eddiginél nagyobb sebességre kapcsolt - jelentette ki Dócs Dávid.

A politikus szerint az ukrajnai háború zűrzavarát arra használják ki a helyi hatóságok az ország nyugati végein, hogy vegzálják a magyar lakosságot. Nem álltak meg a munkácsi turul ügynél, ahol a magyarok nemzeti jelképét rombolták le - tette hozzá.

A zászlóeltávolítások között precedens értékűnek nevezte a fornosi estet, ahol éjfélkor négy rendőr segítségével távolították el a magyar zászlókat. "A Debrecenben működő, magyar állami fenntartású, futball akadémiáról a magyar feliratot is eltávolították a zászlóval együtt" - tette hozzá.

Ezeket a történéseket a Kárpátalján maradt magyarság végső felszámolásaként minősítette Dócs Dávid. Hozzátette, a sorkatonai szolgálat miatt a kárpátaljai férfiak 80 százaléka így is kénytelen elhagyni a hazáját, ami azt jelenti, hogy nemcsak a férfiak távoznak, hanem velük tartanak a családjaik, a nők és gyermekek is.

Így a 130 ezresre becsült közösség, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának ülésén elhangzottak szerint, a felére apadhatott - emlékeztetett.
"A Mi Hazánk Mozgalom kikéri magának, hogy a magyar kisebbséget bármilyen sérelem érje Kárpátalján" - mondta és felszólította a magyar kormányt, hogy Ukrajnának ne anyagi támogatást adjon, hanem a leghatározottabban intézkedjen az őshonos és a kárpátaljai magyar kisebbség érdekében.(MTI)

Időközben a magyar kormány részéről is érkezett reakció: 

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára arra szólította fel a munkácsi kistérség helyi vezetőit, hogy azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat.

Menczer Tamás csütörtökön a Facebook-oldalán közzétett bejegyezésében úgy fogalmazott: "nem pontosan értjük, hogy a magyarellenes döntések és intézkedések hogyan segítik az Oroszország ellen vívott háborúban Ukrajnát.".

Egyúttal leszögezte: a magyarellenes döntések és cselekedetek természetesen elfogadhatatlanok, "elítéljük azt, ami történt".
Az államtitkár azt is fontosnak nevezte, hogy "az elfogadhatatlan események" eddig csak a Munkácsi kistérségben történtek, nem egész Kárpátalján. Reményének adott hangot, hogy ilyen magyarellenes intézkedésekkel "máshol nem kell szembesülnünk". "Felszólítjuk a helyi vezetőket, hogy azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat!" - írta Menczer Tamás.

Majd úgy folytatta: "felszólítjuk Ukrajna országos vezetőit, hogy haladéktalanul tegyenek meg mindent a magyarellenes döntések visszavonásáért és a korábbi állapot helyreállításáért". Hozzátette, elvárják az ukrán vezetőktől, tegyenek meg mindet azért, hogy a háború ellenére Kárpátalján meglévő stabilitást megőrizzék.

"Ha Ukrajna az Európai Unió tagja akar lenni, akkor elfogadhatatlan egy nemzeti közösség folyamatos és szisztematikus zaklatása, jogfosztása" - jelezte az államtitkár.

Menczer Tamás mindezt arra reagálva tette közzé. hogy az utóbbi napokban magyar zászlókat és feliratokat távolítottak el a munkácsi járásban, valamint azonnali hatállyal felbontották a munkácsi magyar tannyelvű iskola köztiszteletben álló igazgatójának, Schink Istvánnak a munkaszerződését - közölte az MTI.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!