Ugrás a tartalomra

Európa elitjében a magyar válogatott

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 11. csütörtök 12:40
Veretlenül lett B-csoportos Európa-bajnok a magyar amerikaifutball-válogatott, így megszerezte a jogot, hogy a tizenkétcsapatos elitben folytathassa szereplését. A Grátz Vilmos vezette gárdában két miskolci játékos is helyet kapott.
Váradi Barna és Király Etelka képei. ITT további fotók a mérkőzésről

Az utolsó két percben nyerte meg nemzeti csapatunk a török válogatott elleni, már tét nélküli idegenbeli találkozót. Isztambulban egy végig szoros összecsapáson végül Elek Ádám utolsó perces touchdownja hozta meg a győzelmet a magyar fiúknak, akik 24-20-ra nyertek.

A szövetség hivatalos honlapja is felidézi, a magyar válogatott először 2019 októberében, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban fogadta Spanyolország legjobbjait, és nyert 24-7-re. Majd következett egy belga kirándulás, ami újabb győzelmet hozott a mieinknek, ezúttal 31-7-re nyertek a Barbárok ellen. (Igaz, ennek a mérkőzésnek az eredménye végül nem számított, hiszen a koronavírus-járvány miatt a belgák idén visszaléptek a sorozattól.)

A válogatott számára a törökországi mérkőzésen csupán az volt a kérdés, hogy sikerül-e győzelemmel zárni a menetelést. A történethez hozzátartozik, hogy a nemzetközi szövetség nem engedélyezte, hogy a vírushelyzet miatt elmaradjon a találkozó, a Magyar Amerikai Futball Szövetségnek össze kellett gyűjtenie a kiutazáshoz szükséges pénzt. Végül a szurkolókhoz fordultak, és gyűjtést szervezett – a török túra így valósulhatott meg.

A szövetségi kapitány egy nagyon felkészült török válogatottat látott a pályán, kiválóan játszottak, de nem erre fogta a lassabb kezdést.

– A mostani találkozóra nem sikerült tökéletesen felkészülni – fogalmazott, a mérkőzés végjátékával azonban elégedett volt Grátz Vilmos. – Amikor hárompontos hátrányban voltunk, két perccel a lefújás előtt, az utolsó támadásunknál Bencsics Márk igazi vezérként győzelemre vezette a csapatot. A védelemből sok kezdő hiányzott, ám így is nagyon jól játszott ez az egység, viszont a büntetések „megöltek” minket. Az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményünkkel összességében elégedett vagyok. Örömmel tölt el, hogy feljutottunk Európa elitjébe, viszont ez a teljesítmény ott nem biztos, hogy elég lesz majd. Ráadásként azt is meg kell nézni, kire számíthatunk majd a tapasztaltabb játékosok közül, de nekem, nekünk, edzőknek is át kell gondolni, hogyan alakul a folytatás.

Vasyl Jordan mellett Jónás Máté (25-ös mezben) képviselte a Miskolci American Football Teamet a válogatottnál. A Cornerback-ként, illetve safety-ként is bevethető játékos a minap.hu érdeklődésére elmondta, az utolsó sípszóig kiélezett mérkőzést vívtak a törökök ellen.

– A végén a támadóegységünk fegyelmezetten tudott haladni a pályán, így nyerni tudtunk, veretlenül zártuk a sorozatot. Mindig hatalmas megtiszteltetés, hogy magamra ölthetem a címeres mezt. Ha visszagondolok a rengeteg edzésre, a felkészülésre, azt tudom mondani, hogy minden befektetett munka megérte.

Máté már korábban is csatlakozhatott a legjobbakhoz, de bízik benne, hogy ez a jövőben is így lesz, és a válogatottal tarthat az A csoportba is.

– Meg akarok ragadni minden lehetőséget, amikor pályára kerülök a válogatottban. Segíteni akarom a társaimat. A jelenlegi tudás elegendőnek bizonyult ebben a csoportban, de az európai elitben talán már kevés lesz. Így az a cél, hogy napról napra fejlődjek, és még jobb játékossá váljak.

Azt is elmondta ugyanakkor, hogy a csapat tudja, mi vár rá az elitben.

– Biztos vagyok benne, hogy mindenki ennek tudatában készül, hogy a végén büszkén tudjuk elhagyni majd a pályát az összes mérkőzésünk után – hangsúlyozta.

A kitűzött célt, az A-csoportos szereplést tehát elérte a magyar amerikaifutball-válogatott, a tizenkét csapatos elitben folytathatja a szereplést – a kérdés már csak az, hogy a vírushelyzet után hogyan folytatódik a sorozat, amelynek az eredeti tervek szerint 2020-ban végett kellett volna érnie.

További hírek

Olvasnivaló