Ugrás a tartalomra

Fatüzelés 1x1

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 14. csütörtök 14:31
Kevesen tudják, hogy október 15. a Környezetbarát Fatüzelés Napja. Mivel sokaknak egyetlen lehetőségük a fűtésre a szilárd tüzelés, ezért néhány egyszerű tanáccsal szolgálunk számukra, hogy hatékonyan és a lehető legkevésbé légszennyező módon fűtsenek.

 1.    Fontos a jó minőségű tűzifa kiválasztása és helyes tárolása. Legideálisabb a keményfa tüzelő (tölgy, bükk, akác, gyertyán), a fenyőféléknek magas a gyantatartalmuk, a puhafáknak és gyümölcsfáknak pedig alacsonyabb a fűtőértékük.
 2.    Csak az a fa alkalmas fűtésre, amelynek 20 százaléknál alacsonyabb a nedvességtartalma. Ezt nevezzük tűzifának. A nedves fa rontja a tüzelés hatékonyságát, kevesebb hőt ad és sokkal nagyobb légszennyezéssel jár az elégetése. A tűzifát csapadéktól és magas páratartalomtól védve kell tárolni. Minél nagyobb felületen érintkezik a levegővel, annál gyorsabban megy végbe a száradási folyamat, ezért érdemes a fát hasított állapotban szárítani.
 3.    A tűzrakás során először a vastagabb hasábokat helyezzük el, majd rájuk a vékonyabbakat, ügyelve arra, hogy a hasábok között egy kis távolság - légrés maradjon.
 4.    Mindig felülről kell begyújtani a farakatot. Ha a begyújtás alulról történik, sokáig alacsonyabb lesz az égési hőmérséklet és sokkal több füst, légszennyező anyag keletkezik. 

Fotó: beldekikahlya.hu

 5.    Amíg a tűznek látható lángja van, a tökéletes égéshez a lehető legtöbb levegőt kell biztosítani.
A tüzelőanyag minél tökéletesebb elégetésével csökkenthető a felhasznált tűzifa mennyisége és megvalósítható a kis légszennyező anyag kibocsátású, környezetkímélő üzemeltetés is. Ezzel nem csak a pénztárcánkat kímélhetjük, hanem megóvhatjuk a levegő minőségét is.

További információért keresse kollégáinkat a Polgármesteri Hivatal Ökomenedzser Irodájában, a hungairy@miskolc.hu e-mail címen, olvassa el a Herman Ottó Intézet „Környezetbarát fatüzelés” c. kiadványát, vagy vegyen részt Környezetbarát Fatüzelés Napja alkalmából 2021. október 16-án Miskolcon, a Kandalló Klinker Centrumban tartandó családi nyílt napon.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. Célja a levegőminőség javítása 10 magyarországi városban, így Miskolcon is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!