Ugrás a tartalomra

Felszentelték a Jezsuita tornacsarnokát

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 13. péntek 16:29
Felszentelték és átadták a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tornacsarnokát. A Szent György Sportcsarnok és Közösségi Tér több mint egymilliárd forintos kormányzati támogatásból épült fel az Avason. Az új csarnokban a diákok testnevelésóráit tartják, de különböző versenyeknek helyszínéül is szolgál majd, és a lakosság is használhatja.
Fotógaléria! Kép: Juhász Ákos

Vízy Elemér provinciális, liturgián szentelte fel az épületet. A jezsuita atya történelmi pillanatnak nevezte a tornacsarnok átadóját. – Ünnepeljük, hogy valakiknek megvolt a bátorságuk ahhoz, hogy álmodjanak, amikor létrejött ez az intézmény, és hálásak vagyunk azért, hogy vannak emberek, akik merik ezt az álmot tovább szőni, tovább álmodni, és így megszületett ez a tér.

A jezsuita rend által üzemeltetett iskola huszonöt éves és csaknem ezerötszáz diák ballagott már el innen. A tornacsarnok építésének gondolata tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg. Az új csarnokban két szabványméretű kosárlabdapályát és egy centerpályát is kialakítottak, ami lehetőséget ad kosár-, kézi-, röplabda- és futsalmérkőzések megrendezésére is.

Holczinger Ferenc igazgató elmondta, rengeteget dolgoztak azért, hogy ma együtt ünnepeljenek. – Tulajdonképpen tíz év alatt rengetegen hagyták el az iskolának a padjait, érettségiztek sikeresen és helyezkedtek el valahol az életben. Tíz év alatt rengeteg kérdést kaptam, amik mindig egyben bátorítások is voltak.

A gimnáziumban végzett korábban Alakszai Zoltán jegyző is, aki azt mondta, megtisztelve érzi magát, hogy egykori iskolájának tornacsarnok-átadóján képviselheti a várost. Beszédében úgy fogalmazott, hogy a jezsuita rend az évek során közösséget épített Miskolcon. – Példát adott arra, hogy a rendszerváltást követő időszakban az egyik legtöbb társadalmi problémával küzdő lakótelepen, hatékony közösségteremtő missziót lehet folytatni. Újjá lehet szervezni a széthullott közösségeket, támogatást lehet adni az elkeseredetteknek, a jobb és tartalmasabb élet reményét.

Alakszai Zoltán hozzátette: a jezsuiták azzal, hogy iskolát nyitottak az Avason, felvállalták, hogy a fiatalok nevelésével szólítják meg az embereket, és ezzel adnak jövőképet az itt élőknek.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár dicsérte a kitartó munkát. – Köszönöm szépen, kedves atyák, hogy azt a célt mindig is szem előtt tartottátok, és ez a tornacsarnok úgy épüljön fel, hogy ne csak a diákokat, ne csak az itt tanulókat, hanem az egész közösséget szolgálja.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy ez a gimnázium volt az első Magyarországon, amely bevezette az iskolai közösségi szolgálatot.

További hírek

Olvasnivaló