Ugrás a tartalomra

Fontos a részvétel az EP-választáson - tájékoztató előadás az Európai Unió munkájáról

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2019. március 06. szerda 15:35
Európa olyan kérdésekkel és válsághelyzetekkel áll szemben, amely nagyban emeli a választás tétjét. Ezért fontos, hogy minden szavazásra jogosult polgár részt vegyen az európai parlamenti szavazáson - hangzott el azon az ismeretterjesztő előadáson, amelyet szerdán tartottak a Miskolci Egyetem jogi karán.
európai parlamenti választási előadás
Fotók: Mocsári László

Lővei Andrea, Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője, a tevékenységüket ismertetve elmondta, az idei év kiemelt témája az európai parlamenti választás. Minden választási évben az EP kommunikációs főigazgatósága és a kapcsolattartó irodák Európa-szerte intézményi kampányt tartanak, amelyben felhívják az európai parlamenti választásokra a figyelmet. 

európai parlamenti választási előadás

- Fontos hangsúlyozni, hogy az intézmény kampánya nem politikai kampány. Nem közvetítünk politikai üzeneteket, nagy figyelmet fordítunk arra, hogy ez egy olyan kampány, amely intézményileg, kommunikációra fókuszálva adja át azt az üzenetet, hogy fontos a választásokon való részvétel – nyomatékosított Lővei Andrea.  

európai parlamenti választási előadás

2019-ben május 23-26. között zajlanak Európa-szerte a választások. 1979 óta választjuk közvetlenül az Európai Parlamentet, ez az egyetlen közvetlenül megválasztott uniós intézmény. 1979 óta azonban folyamatosan csökken az európai parlamenti választásokon való részvétel. 2014-ben Magyarországon rekord alacsony volt – alig érte el a 29 százalékot – a részvételi arány. Ez majdnem 10 százalékos csökkenést jelentett a 2009-es magyar részvételi arányhoz. Az európai átlag is folyamatos csökkenést mutat. 

európai parlamenti választási előadás

Az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának elsődleges célja az idei kampányban a fiatal korosztály mozgósítása. Kifejezetten azokat igyekszenek megszólítani, akik technikai okokból, utolsó pillanatban úgy döntenek, hogy nem mennek el szavazni. A fiatalokat és idősebbeket egyaránt biztatják arra, hogy vegyenek részt a választásokon. 

- A magyar választópolgárok május 26-án, vasárnap járulhatnak az urnák elé. Európa olyan kérdésekkel és válsághelyzetekkel áll szemben, amely a választás tétjét nagyban emeli, és nagyon fontos, hogy minden szavazásra jogosult polgár vegyen részt a szavazáson – nyomatékosított Lővei Andrea. 

európai parlamenti választási előadás

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője az Európai Bizottság és az Európai Parlament munkájáról tartott előadást, ismertette az európai intézmények működését és döntéshozatali folyamatát. Kitért arra is, milyen kihívásokkal küzd az EU, milyen viták állnak előttünk, és miért rendkívül fontos, hogy Magyarország része ennek a közösségnek. 

- Meggyőződésem, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van. Történelmileg, érzelmileg, stratégiailag és gazdaságilag egyaránt. A globalizációnak nagyon sok előnye és hátránya van, de gazdasági, technológiai szempontból nem lehet megállítani, az egészen biztos – vélekedett a szakember.

Hozzátette, a globalizálódó világ részeként az európai országok csak akkor tudják a befolyásukat, gazdasági eredményeiket és versenyképességüket megtartani, ha összefognak, és együtt maradnak. - Az európai uniós tagság hasznos Magyarország számára. Minden európai ország számára hasznos az uniós tagság, mert ez segít hozzá minket ahhoz, hogy a jövőben is Európa megtartsa befolyását, gazdaságilag eredményes maradjon, és a technológiai versenyben is meg tudja tartani a nemzetközi szerepét – hangsúlyozta Zupkó Gábor.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Művészetek Háza