Ugrás a tartalomra

A fröccsöntött magyar huszár sose mélabús

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. április 25. hétfő 16:25
Magyar öltöztetős játék katonák – dereng valami? Szombaton még dörrenhetett is, ugyanis a Vörösmarty Művelődési Házban egy huszárvágással visszakatapultáltunk gyerekszobánk ropimorzsás padlószőnyegére.
Fotók: Horváth Csongor

Időutazásunk persze nem áll meg az alkonyuló szocializmusnál és a többpárti parlamentarizmus hajnalánál. A Playmobil termékeire megszólalásig (lego)hajazó, a Schenk Károly vállalkozása által 1978 és 1995 között gyártott figurák – a teljesség igénye nélkül – a rómaiak korát, a török hódoltságot, az amerikai polgárháborút, a ’48-49-es magyar szabadságharcot és a western világát is megelevenítették. Sőt, miután a kollekciót prezentáló magángyűjtő szekrényében a kalóz és űrhajós bábuk sem kallódtak el, azok sem úszták meg, hogy a teremben szerteszéjjel pakolt mintegy ezerkétszáz fős hadseregbe behívót kapjanak.

Sisakok, pajzsok, lovak, vértezetek, lövegek és szekerek

– Tulajdonképpen a járványnak köszönhető, hogy ez a kiállítás megszülethetett. Akkor akadtam rájuk, mikor a karantén alatt elővettem régi játékaimat. Majd elkezdtem beszerezni belőlük egyre többet – árulta el Vajóczki Gergő, aki szerint a közszemlére bocsátott fröccsöntött gyűjteménynek úgy van igazán értelme, ha az nem csupán a négy vártorony  fal között várja odahaza birtokosát. 

Végül a '90-es évek kínai játékinváziója és "némi" német márkavédelmi intervenció törte le a magyaros taktikát 

Hozzátette: a tárlat egyben leltár is, amennyiben rendszerezni és számot vetni a felgyülemlett darabokkal igencsak terepigényes művelet. Talán ezért is lehetséges – az általa ecseteltekből kiindulva –, hogy a hozzá hasonló fanatikusok legtöbbjét végül visszavonulóra kényszerítik a katonák aprólékos felöltöztetésével és felfegyverzésével járó tér- és időbeli hadászati kiadások…

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!