Ugrás a tartalomra

Füles Borka és Forgó Dorka fára mászott a Medvelesen

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. február 02. péntek 18:36
A Miskolci Állatkert medvenővérei előrejelezték, hogy mennyire lesz hosszú a tél.
Fára másztak a medvék a Medvelesen a Miskolci Állatkertben. Fotók: Juhász Ákos

Az állatkert két nőstény medvéje, Füles Borka és Forgó Dorka rendkívül népszerűek, mert felnőtt koruk ellenére még mindig játékosak. Természetesen a két maci nem rendelkezik jósképességgel. Azonban népi megfigyelések szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án a medvék viselkedéséből következtetni lehet rá, hogy mennyire lesz hosszú a tél. 

- A mai nap február 2. az állatkertben a Medveles napja. Ilyenkor megnézzük, hogy a macik kijönnek-e a barlangjukból. Ha kibújnak és meglátják az árnyékukat, akkor legtöbbször megijedve visszafordulnak – részletezte Drapcsikné Farkas Zsuzsanna, a Miskolci Állatkert zoopedagógusa. – A népi megfigyelés szerint ez azt jelenti, hogy messze még a tavasz és hosszan tél lesz. Viszont általában borús időben, ha kijönnek, akkor nem látják meg az árnyékukat. Ilyenkor kint maradnak és élelmet keresnek maguknak, ami arra utal, hogy hamarosan véget ér a tél és beköszönt a tavasz. A medvék jelzése idén nem volt egyértelmű, mert kisütött a nap, de mégis kint maradtak a kifutójukban enni. Sőt még a fára is felmásztak az ösztönző csemegékért. Remélhetőleg a megérzésükre hagyatkoznak, és már most érzik azt, hogy hamarosan itt a tavasz. A medvék természetesen nem időjárásjósok, ezért az előrejelzésük nem száz százalékos. 

Füles Borka és Forgó Dorka medvenővérek.

Alapvetően óvodások és kisiskolások számára rendezik a programot. 
- A gyerekek a Medvelesen három állat látványetetését is meg tudták nézni. A barnamedvékét, a mosómedvékét és a vörösorrú ormányosmedvékét. Szeretnénk minél több oldalról megszólítani a kicsiket ezen az alkalmon. A téma aktualitását adja, hogy a Bükkben újra megjelent a barnamedve. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem kell tőle tartani. A túrázók az erdőben nem valószínű, hogy találkoznak vele, különösen télen. Bár a köztudatban az él, hogy a medvék téli álmot alszanak, de a tél inkább csak nyugalmi időszak számukra a természetben is. Ilyenkor nagyon sokat pihennek és lecsökken a testhőmérsékletük, de fel-felébrednek. Ugyanakkor nem nagyon táplálkoznak. Viszont mégis hasznos lehet, ha az állatkertben látják a gyerekek, hogy milyen nagy egy barnamedve és hogy a nagyragadozó nem játék – mondta a zoopedagógus. 

Kezdődik az attrakció.

A miskolci Alternatív Életfa Iskola diákjai rendszeresen ellátogatnak a Miskolci Állatkertbe. 
- Sokat foglalkozunk a hagyományokkal az iskolánkban. Azt gondoltuk, hogy a Medveles nagyon jó lehetőség lenne nekünk arra, hogy a gyerekek saját maguk tapasztalják meg, hogy milyen egy barnamedve és hogyan él. Egyébként csak a meséken keresztül hallanak tőlünk a macikról – osztotta meg Kovács Dóra, az Alternatíva Életfa Iskola tanítója. – Elsőtől negyedik osztályosokig, vegyes korosztállyal érkeztünk. Az állatok mindig leveszik a lábukról a kisiskolásokat, úgyhogy nagyon szeretik ezt az eseményt. Szüleikkel is gyakran ellátogatnak az állatkertbe és több családban van házi kedvenc. Nekünk pedagógusoknak feladatunk, hogy megtanítsuk az állatok tiszteletét, szeretetét. Egy ilyen program az érzékenyítés szempontjából is kiváló. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!