Ugrás a tartalomra

Gábor Dénes díj: miskolci professzor a díjazottak között

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 20. kedd 10:03
Átadták a 2022-es Gábor Dénes-díjakat Budapesten. Az ünnepségen életműdíjat kapott Roósz András kohómérnök, a Miskolci Egyetem professzor emeritusa, a hazai fémes anyagtudományi kutatás és fejlesztés területén elért kiemelkedő eredményeiért.
Roósz András kohómérnök, a Miskolci Egyetem professzor emeritusa, miután átvette a Gábor Dénes-életműdíjat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott ünnepségen 2022. december 19-én. Mellette Bendzsel Miklós, a Novofer Alapítvány kuratóriumának elnöke (b) és Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke (j). MTI/Illyés Tibor

A technológiai innováció, valamint a műszaki és mérnöki kutatómunka terén mutatott kiemelkedő teljesítményeket elismerő Gábor Dénes-díjakat hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), Kövér László az Országgyűlés elnöke, Freund Tamás az MTA elnöke, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Farkas Sándor parlamenti államtitkár, Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora, valamint a Novofer Alapítvány képviselői adták át az MTA dísztermében.  
   
A Novofer Alapítvány által alapított, immáron 34. alkalommal átadott Gábor Dénes-díjban és életműdíjban 2022-ben kilenc tudós, kutató és feltaláló részesült. Az elismerést napjainkig több mint kétszázhatvan szakember vehette át.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az esemény fővédnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a Nobel-díjas magyar tudós szakmai életműve mindig biztos iránytű lehet a műszaki értelmiség számára. "Ő a valóságot nem tagadni, nem eltörölni akarta, hanem jobbá, élhetőbbé, emberibbé tenni a műszaki tudományok eszköztárával és az emberi alkotóerővel" - hangsúlyozta.

Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntőjében arra mutatott rá, hogy csak a tudományosan megalapozott eredményekkel képes az emberiség hatékonyan reagálni a globális kihívásokra, legyenek azok gazdasági, társadalmi, környezeti, biológiai vagy akár energetikai jellegűek.
Az MTA elnöke köszönetet mondott a Novofer Alapítványnak, amely, mint mondta, az elmúlt több mint harminc év alatt múlhatatlan érdemeket szerzett Gábor Dénes életművének ápolásában, szellemi örökségének megőrzésében és megismertetésében.

"Ebben a modern világban a nemzetek sorsa azon múlik, hogy mennyire cselekvőképesek" - hangsúlyozta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, hozzátéve, hogy a kormány ezért sokat fektet a tudás fejlesztésébe: a GDP-nek csaknem évi két százalékát fordítják a felsőoktatásra, 1,6 százalékát pedig kutatás-fejlesztésre és innovációra. "A kormánynak az az érdeke, hogy gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos, magabíró családokból álló nemzet legyünk" - hangsúlyozta a miniszter köszöntőjében, amelyben elismerően szólt a díjazottakról.

Bendzsel Miklós, a kuratórium elnöke arról szólt, hogy 2022 "kimagasló nehézségeket és fájdalmat hozott a régió életében". Évek óta tapasztalják azonban, hogy "a Gábor Dénes-díjra javasoltak munkásságának társadalmi hasznossága, a kihívásokra adott adekvát innovációs válaszok hol stabilizációs tényezőként, hol versenyképességi előnyként esnek latba a nemzetgazdaságban".

Jamrik Péter, a díj alapítója köszöntőjében kitért arra, hogy a társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikereik példaként állítása.    

Gábor Dénes-díjban részesült még:

Bertényi Balázs villamosmérnök, a Nokia Solutions and Network Kft. 6G kutatási programjának globális szabványosítási törekvéseinek vezetője

Kovács Levente villamosmérnök, az Óbudai Egyetem egyetemi tanára

Pauk János agrármérnök, az MTA doktora, a szegedi Gabonakutató Kft. munkatársa

Szigeti Krisztián fizikus, biofizikus, a Semmelweis Egyetem tudományos főmunkatársa és a Kinepict Health Kft. ügyvezető igazgatója

Toldy Andrea vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára.

Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, a Tennessee Élettani Hariett Van Vleet Alapítvány Professzora a rákterápiában elért eredményeiért és a sugárbetegek életmentő kezelésére alkalmas gyógyszer kidolgozásáért.

A Gábor Dénes tudományos diákköri ösztöndíjakat idén Kozák Áron, a BME gépészmérnök és Sóki András, az egyetem villamosmérnök hallgatója kapták.

 

Tudomásunk szerint, a kiemelkedő díjjal Roósz András professzorral együtt, eddig összesen tizenkét Borsod-Abaúj-Zemplén megyei embert ismertek el a Gábor Dénes díj 1989-es alapítása óta:  
 
2022.    Dr. Roósz András
2016.    Dr. Babcsán Norbert
2005.    Kovács F. László
             Dr. Tóth László
2002.    Dr.Barkócz István
2001.    Dr. Páczelt István
1998.    Dr. Marossy Kálmán
             Dr. Tisza Miklós
1994.    Dr. Farkas Ottó
1993.    Dr. Cselényi József
1992.    Dr. Bárczy Pál
1990.    Lehoczky László

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!