Ugrás a tartalomra

Gilisztahotel és frisslevegő-kút is lesz az osztrák fővárosban

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 03. kedd 13:27
A helyiek kérték.

A miskolciak számára ismerős lesz: a részvételi eljárás újfajta formáját próbálta ki az osztrák főváros, amikor kész tervek helyett három kerület lakóival közösen dolgozta ki, miként tehetik még zöldebbé, a klímaváltozásnak ellenállóbbá a környéküket.

A player.hu írt arról Bécs Város Külképviseleti Irodájára hivatkozva, hogy a főváros tavaly tavasszal indította el Bécsi Klímacsapat elnevezésű kezdeményezését: Margareten, Simmering és Ottakring lakóival közösen kerestek és dolgoztak ki olyan megoldásokat, amelyekkel még élhetőbbé válhat szűkebb környezetük, és jobban ellensúlyozni tudja a klímaváltozás negatív hatásait.

A részvételi eljárás során az ötleteket online és hagyományos postai úton is be lehetett nyújtani, ezenkívül a nyár folyamán több mint harminc multiplikátor járta a környéket és szólította meg az ott élőket, hogy közösen ötleteljenek.

Az 1100 ötletből 283 ment át a rostán, amelyeket a következő co-creation szakaszban – az ötletgazdákkal együtt – százkét projektvázlattá gyúrtak össze. Ezek közül a kerületek 19 projektet választottak ki, amiket majd idén valósítanak meg.

Margaretenben például havonta egyszer klímanapot tartanak, homlokzatot zöldítenek és létrehoznak egy szuperblokkot is.

Simmeringben a kerületi lakosokból álló zsűri tizenegy projektet választott ki, lesz például új park, rovarbarát rét, gilisztahotel, tanösvény, frisslevegő-kút és ökovécé is, ahol pedig lehet, feltörik az aszfaltot és kizöldítik a területet.

Ottakringben a pályaudvar környékét alakítják át úgy, hogy jobb legyen a levegő minősége, szuperblokkot hoznak létre, és kizöldítenek egy forgalmas utcát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!