Ugrás a tartalomra

Halmozzák az érmeket a DVTK RG-s lányai

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. április 09. vasárnap 09:58
Idén lesz három éves a DVTK egyik legfiatalabb szakosztálya a ritmikus gimnasztika, máris sikert sikerre halmoznak a lányok, minden versenyről csillogó érmekkel és minősítésekkel térnek haza. Versenyzőik ott vannak az országos bajnokságokban is, éremesélyesekként.
Fotók: magánarchívum

Gyakorló apukaként kerültem bele a ritmikus gimnasztika (RG) világába, amikor a hétéves kislányom felfedezte magának ezt a sportot, amely akkor indult Miskolcon. Lányos sportág, illik is hozzá gondoltuk, had mozogjon a gyerek. Gyorsan rá is érzett az ízére, jött a heti négy edzés, nem ritkán plusz alkalmakkal, aztán a versenyek. Nem kevés utazással. Az RG így lett nálunk családi sport. A szakosztályról Vizauer Judit edzőt kérdeztem, aki a versenyeken bírói feladatokat is ellát, így nem csak a saját sportolóikra van rálátása, hanem az egész ország legjobb versenyzőire is. 

„Ez talán a legnőiesebb sportág, a gyerekek és a szülők is hamar felfedezték, mostanra már közel százötvenen tornáznak nálunk, az óvodás kortól a tinédzserekig. A kezdők kéziszer nélkül edzenek, aztán jönnek a különböző szerek, mint a karika, labda, nagyobbaknak a buzogány, és a legjobbaknak majd a szalag. A sportolói paletta széles, a szabadidősportként tornázóktól az országos versenyeken induló versenyzőkig edzenek nálunk a gyerekek” – tudtuk meg Judittól. 

A szervezés 2020 nyarán egy toborzóval kezdődött, amikor már közel kétszázan érdeklődtek a ritmikus gimnasztika iránt. A nagy előrelépés a következő év januárjában történt, amikor hivatalosan is beléptek a DVTK szakosztályainak sorába. Ez nagy lökést jelentett a miskolci ritmikus gimnasztikának. Nincs gondjuk az utánpótlással, a közelmúltban is indult egy újabb kezdő csoport. A különböző korosztályú és tudásszintű fiatalokból kerülnek ki aztán tudatos válogatással azok, akikből versenysportolók lesznek. Ehhez elhivatottság kell és szülői támogatás is, hiszen az aktív versenyzés többek között sok utazással is együtt jár. 

„A célunk, hogy minél többen jussanak fel az első osztályba. Most is van ilyen sportolónk, a többiek zömmel másod- és harmadosztályban versenyeznek vagy szabadidő sportolók. Utóbbiakat is szívesen látjuk, nem kell mindenkinek versenyeznie, ezért nincs elvárás vagy ideális alkat, amellyel el lehet kezdeni ezt a sportot, bárki jöhet. Nem árt egy kis rugalmasság, de itt megtanulnak mindent, a tartásjavítástól a versenyzésig. Ez a legnőiesebb sportág, amely jó alapot ad mindenhez az életben a sportolás terén a lányoknak” – vallja az edző. 

A versenyszerűen sportolóknak tavaszi és őszi szezonok vannak, most éppen zajlanak a tavaszi versenyek, és a fiatal szakosztály „RG-s” lányai sorra szerzik az érmeket. Kísérő szülőként én is végig izgultam már néhányat az idén, és volt okom az örömre, amikor a lányom vagy a többi DVTK-s kis hölgy nyakába kerültek a csillogó érmek a dobogó valamely fokán. Legutóbb a múlt hét végén Budapesten a törökbálinti Cseh László Uszoda és Sportcsarnokban lezajlott kétnapos versenyen. „Másodosztályban országos második lett a csapatunk, és egyéniben is dobogósok voltunk. Harmadosztályban is országos szinten bronzérmes lett a versenyzőnk egyéniben” – ismertette Vizauer Judit az eddigi legjobb eredményeket. 
Hozzáteszem, az elődöntőkön szinte mindig állt DVTK RG-s lány a dobogó valamely fokán, szorgalmasan gyűjtögették a pontokat és a minősítéseket, és többen bejutottak a múlt hétvégi elődöntőn az országos bajnokságba. Nem túlzás azt mondani, hogy a DVTK jó vásárt csinált az RG-s lányok befogadásával.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!