Ugrás a tartalomra

Hanggal mérték fel a fák állapotát

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. február 26. péntek 09:09
Hatvan-hetven éves jegenyenyárfákat vizsgált az akusztikus fakopács.
Fotók: Juhász Ákos

Ahogy arról nemrégiben írtunk, sürgetővé vált a Tátra és a Torontáli utcák jegenyefáinak kérdése: csupán a szerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés, mikor az egyik húsz méteres fát kidöntötte pár hete a vihar. Természetesen nem szeretne „se lát se hall favágásba” belefogni az önkormányzat, csak a beteg jegenyenyárfákat iktatnák ki – majd pótolnák őket a jövőben. Ránézésre azonban nehéz megállapítani, hogy melyik fa bírja még a szél terhelését, az idő melyikben tett visszafordíthatatlan károkat.

Régebben az ilyen esetekben mintát vettek a törzsből: belefúrtak és a kiemelt darab alapján állapították meg a fa állapotát. Néhány éve azonban a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. beszerzett egy új fejlesztésű Fakopp 3D  Akusztikus Tomográf elnevezésű műszert, ami sokkal kíméletesebben és pontosabban mér: a hanghullámok segítségével. Az eszköz képes roncsolás mentes módon felderíteni a törzs korhadt vagy üreges részeinek helyeit, és megállapítani a méretüket.

- A hangterjedés sebességét mérjük a fákban – mondta Kertész Béla, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. műszaki vezetője, aki szerint a két utcában 66 fát vizsgáltak, ezek közül 8-9-et javasolnak kivágásra.
- Elkészül a mérési jegyzőkönyv, mi ezt továbbítjuk az önkormányzathoz, ahol kiértékelik, ez alapján születik döntés a fának a kivágásáról vagy pedig annak elhalasztásáról. 

Amennyiben úgy döntenek, hogy egy fát ki kell vágni, az éves ütemtervnek megfelelően – figyelembe véve a madarak költési időszakát, illetve egyéb előírásokat – kerül sor erre. A jegyzőkönyveket elteszik, így a jövőben látható lesz az is, hogy miben és mennyit romlott egy-egy fa állapota a legutóbbi mérésekhez képest.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!