Ugrás a tartalomra

Hanggal, színnel és formával fesztiválozik a belváros

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. augusztus 26. péntek 18:58
Új miskolci művészeti fesztivál mutatkozik be augusztus utolsó hétvégéjén. Pénteken és szombaton a belváros több helyszínén is egybefolynak a zenei és vizuális élmények. 
Képgaléria: Mocsári László

A hangok világa és a vizuális artisztika kapcsolata több száz éves múltra tekint vissza. Számos képzőművészt inspirált a zene, számos zenészt pedig a képzőművészet. A Hangszínhely Fesztivál erre a két művészeti területre szeretné ráirányítani a figyelmet. Számos helyszín, köztük a Miskolci Galéria, a Művészetek Háza és a Mission Art Galéria ad helyet a rendezvény eseményeinek.

– Intézményvezetőként büszkeséggel tölt el, hogy ez a rendezvény létrejöhetett. Egy olyan csapattal dolgozhattam, amellyel a szervezési munka minden perce öröm volt – fogalmazott Majorné Bencze Tünde. A Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője egyúttal köszönetet mondott azoknak a művészeknek, akik elfogadták Miskolc meghívását. – Egy olyan összefogás eredménye ez a fesztivál, ami példaértékű – tette hozzá.

A fesztivál lényegi célkitűzése, hogy megmutassa a két művészeti ág közötti átjárókat: akiknek a zene a mindenük, azokat a hangok és dalok vigyék közelebb a vizuális, képi műfajokhoz, festményekhez, szobrokhoz, installációkhoz – akiket pedig a képzőművészet érdekel jobban, azokat ez vezesse majd a zenéhez.

Az alpolgármester reneszánsz embereknek nevezte a több művészeti ágban is alkotó, a fesztiválon most résztvevő művészeket. Varga Andrea szerint nem meglepő, hogy azok pont ide érkeztek, mivel a város egész története a befogadásról szól. – Miskolcot időről időre megtalálták az olyan emberek, akik másképp látták a világot, más nyelven beszéltek, szokásaik is újak voltak – vélekedett.

A városvezető meglátása, hogy rendkívül fontos ezt a különleges helyi szokást fenntartanunk. Végül rámutatott: a város fejlődését évtizedeken át biztosító nagyipar árnyékában a megyeszékhely elveszítette színét, miután sokkal kevesebb figyelem jutott az építészeti kulturális örökségünkre – ezt a színt segít visszaadni egy ilyen esemény.

Bemutatják az egymástól eltérő zenei stílusok képviselőit, akik mindannyian valamilyen módon kapcsolódnak a vizuális művészet egy-egy ágához. A koncerteket kísérő kiállításokon a zenéhez kapcsolódó műalkotások láthatók, köztük a fellépő képzőművész-zenészek munkái, de szerepel néhány klasszikus modern magyar alkotás is.

– A huszonévesektől a hetvenen felüliekig, a festőktől a grafikusokon át az audiovizuális művészekig sokan képviseltetik magukat – hangzott el a fesztivált megnyitó művészettörténésztől, aki Kígyós Sándor 1975-ben készített, a MÜHA teraszára most kiállított harangszobrát művészettörténeti különlegességnek, egyben a hazai hangszerszobrászat úttörő darabjának nevezte. Nagy T. Katalin a fesztivál előzményeként idézte fel azt a rendezvényt, amit Szurcsik Józseffel néhány esztendeje álmodtak meg, s aminek egészen mostanáig nem volt folytatása.

A délutáni fesztiválmegnyitót követően a Columna-Csoport oszlopfestő művészei Kónya Ábel, a Herman Ottó Múzeum Miskolci Galériájának tagintézmény-vezetőjével vonultak át a megfestésre váró oszlopokhoz a Csengey-Uitz sarkára. Mindehhez a zenei alapot a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészei Szakgimnázium ütős növendékei szolgáltatták.

Ezzel egyidejűleg Kishonthy Zsolt Szeszák Ádám és Babus Zsófia kiállítását nyitotta meg a Mission ART Galériában. Míg a Művészetek Háza mozitermében Van Gogh az Örökkévalóság kapujában című filmjét vetítették. Este a Balkan Fanatik lép fel az Erzsébet téri színpadon.

A fesztivál második napja is rengeteg izgalmas programot ígér, például Bardocz Boglár zenés kreatív élményfestését a Mission Art Galériában, továbbá a Rutkai Bori Banda gyermekkoncertjét az Erzsébet téri színpadon. Mindeközben a Művészetek Háza mozitermeiben is vetítenek majd. Akik délután látogatnak ki, azok tárlatvezetéssel is körbemehetnek a Hangszín című kiállításon a bemutató művészek közreműködésével. Az este itt is koncertekkel zárul – több helyszínen.

Az eseményről részletesebben ITT, annak programjáról pedig ITT olvashatnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!