Ugrás a tartalomra

Hangszínhely ráadás Miskolcon, ahol a grafika otthon érzi magát

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. szeptember 25. vasárnap 09:55
Izgalmas programokkal készült szombatra a Miskolci Kulturális Központ, mindjárt egyszerre két kiállítást is megnyitottak.
Horváth Csongor képgalériája

Augusztusban rendkívül sikeres volt a több belvárosi helyszínen megrendezett Hangszínhely Fesztivál, amelynek a ráadás napját tartották most szombaton. Délelőtt megnyitották a Miskolci Galéria nagyszabású grafikatörténeti kiállítását, amelyen az 1961 és 1971 közötti Országos Miskolci Grafikai Biennálék anyagából látható egy reprezentatív válogatás.

Az 1960-as évek a magyar grafika évtizede, akkor volt egy komoly robbanás a magyar grafikában, nagymértékben Miskolcnak köszönhetően. A most kiállított válogatás egyrészt bemutatja a hatvanas évek magyar grafikájának legfontosabb alkotóit, és betekintést nyerhetünk az első hat biennále nagydíjasai és kiemelt miskolci grafikusok életművébe. És korabeli újságcikkeket, reakciókat is tartalmaz a kiállítás.

De ez tulajdonképpen egy dupla kiállítás, hiszen az ötven éve elhunyt Kondor Béláról külön kiállítási egységben emlékeznek meg. Őt elsősorban rézkarcairól ismerjük, Miskolcon nagyon szeretett alkotni, és itt volt lehetősége litográfiával foglalkozni. Egy válogatást látunk ebből az anyagból.

Kónya Ábel

Kónya Ábel, a Miskolci Galéria vezetője megnyitó beszédében úgy fogalmazott, a kiállítás fesztiválhangulat áraszt a tartalom miatt, de amiatt is, hogy sokrétű és sokszínű programsorozattal készültek szombatra. A kiállítás anyaga kapcsán ismertette, a grafikatörténeti sorozatot 1997-ben indította el Baán András, Bajkai Éva és Dobrik István.

- A grafika otthon érzi magát Miskolcon - szögezte le.

Nagy T. Katalin Németh Lajos-díjas művészettörténész, a kiállítás kurátora úgy fogalmazott, "egy kicsit elkéstünk, feldolgozatlan ez a korszak, hiányoznak a monográfiák, ez nehezítette a munkánkat".

- Viszont fantasztikus a Herman Ottó Múzeum grafikai anyaga. A kiállítás anyagának összeállításában három családdal voltam szoros kapcsolatban: Feledy Gyula, Pásztor Gábor és Sohány Kálmán családjával. Rengeteget segítettek az anyag összegyűjtésében - mondta, hozzátéve: a kiállítás egy válogatás, óriási anyag lett volna, ha mindenkit beválogatnak; ez tehát csak egy töredék, sokan kimaradtak, ami miatt voltak azért álmatlan éjszakáik.

Nagy T. Katalin

Szintén egy csokorra való anyagot láthatunk az emeleten Kondor Béla litográfiái közül, a tárlatot szintén most nyitotta meg Lévay Jenő Munkácsy-díjas képzőművész.

A kiállítás november 27-éig (hétfő kivételével) minden nap reggel 9 óra és délután 5 óra között látogatható.

Mint említettük, egész nap programok várták az érdeklődőket Miskolc belvárosában: felavatták a művészeti iskola augusztusban elkezdett, színesre festett betonoszlopait a Csengey-Uitz utca sarkán. Szintén szombaton délután nyitották meg meg Grela Alexandra kiállítását, akinek könyvillusztrációival a Művészetek Háza Kortárs Galériában ismerkedhetnek meg a látogatók. A grafikatörténeti kiállításon délután háromtól tárlatvezetést is tartottak, a galéria udvarán pedig akusztikus koncertet adott Kacsenyák Gábor és Nahaj Máté. Majd délután öttől „A határ a csillagos ég!” című meghívásos képzőművészeti verseny eredményhirdetését tartották a MÜHÁ-ban. Este 7-től Szabó Balázs adott koncertet, a kávézó teraszán pedig Asztroplacc várta a csillagászat iránt érdeklődőket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!