Ugrás a tartalomra

Harminc év a fogyatékkal élők szolgálatában

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. június 19. szerda 22:23
A Csilla Bárónő Szeretetotthon, amely hiánypótló tevékenységet folytat a városban, idén ünnepli harmincéves jubileumát.
Juhász Ákos képgalériája

Harmincéves születésnapját ünnepli idén a Szeretet Alapítvány „Csilla Bárónő” Szeretetotthon, ahol idős és középsúlyos fogyatékkal élőket és súlyos, halmozottan sérülteket látnak el bentlakásos keretek között. A kerek évforduló apropójából jubileumi ünnepséget tartottak június 19-én délelőtt az intézmény dolgozóival és ellátottaival.

Elhivatott gondoskodással

„Az egyik legfontosabb alapérték a szeretet, amely az alapítvány és az intézmény nevében is megjelenik. Tevékenységüket két szó jellemzi: gondoskodó szeretet" – hangsúlyozta köszöntőjében Radomszki Lászlóné Mónika, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, aki alakulása óta kapcsolatban áll a szeretetotthonnal. „Harminc év távlatában, ha visszagondolunk az intézmény szolgáltatásaira, láttuk évek alatt a fejlődést, a professzionális szakmai munkát”– mutatott rá. 

Radomszki Lászlóné Mónika helyettes államtitkár köszöntötte a jelenlévőket / Fotók: Juhász Ákos

Majd a névadót, Csilla von Boeselager bárónét, magyar származású filantrópot idézte: „Csendesen bekopogott az Úr a szívem ajtaján, azzal a feladattal, amire azt mondom, hogy hivatásom. Erre készített fel egész életemben.” Hozzáfűzte, hogy ezt a küldetést folytatta az intézmény összes elhivatott dolgozója. 

"A magyar kormánynak fontos célja a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékkal élők támogatása és foglalkoztatása. Szeretnénk megmutatni, hogy a fogyatékkal élő honfitársaink értéket teremtenek. A Csilla Bárónő Szeretetotthonnak, mint akkreditált foglalkoztatónak szívügye a fejlesztés, foglalkoztatás. Példaértékű, hogy Miskolc önkormányzata pedig térítésmentesen rendelkezésükre bocsátotta a szeretetotthon épületét” – emelte ki. 

Hála az odaadó munkáért

Ezt követően Varga Andrea Klára, Miskolc szociális ügyekért is felelős alpolgármestere üdvözölte mindazokat a szakembereket, akit eljöttek. Aztán megköszönte az alapítvány kuratóriumának és a szeretetotthon dolgozóinak hiánypótló munkáját. 

Varga Andrea Klára alpolgármester megköszönte az intézmény hiánypótló munkáját

„Mindannyian tudjuk, hogy egyre nagyobb szükség van olyan bentlakásos intézményekre, amelyek megteremtik azt a biztonságos környezetet és szeretetet, amely az ellátottak számára a legfontosabb. Mi, akik ebben a városrészben élünk, az ellátottakkal összekapcsolódunk. Mi, így mindannyian vagyunk egy valós közösség” – mondta Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere. 

Foglalkoztatják lakóikat

- 1994 óta működik a szeretetotthonunk, változó létszámmal. Jelenleg 44 ellátottról gondoskodunk, négy külön csoportban, súlyosság és nem szerint bontva - ismertette Tóthné Molnár Katalin, a Szeretet Alapítvány „Csilla Bárónő” Szeretetotthon igazgatója a Miskolc Televízió munkatársának. 

– Fejlesztéseket, valamint egyéni és csoportos foglalkozásokat tartunk. Speciális közmunkaprogramunkban például mosodai dolgozónk tevékenykedik. Portás ajtónálló státuszú ellátottaink pedig beengedik a vendégeket. Intézményi takarítóink segítenek rendben tartani saját területünket és szép nagy kertünket, ahol idén alakítottuk ki a magas ágyásainkat – részletezte. 

A jubileumi rendezvényen meghívott vendégként a lakók hozzátartozóira, volt kollégákra, valamint a Szeretet Alapítvány és a partnerintézmények képviselőire, támogatókra számítottak. Zenés, táncos műsorral a Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI Tüskevár Tagiskolája és Tüskevár Tagóvodája, továbbá a Miskolc-Avasi Örömhír Kamaraegyüttes közreműködött. Végül köszöntötték azokat a lakóikat és dolgozóikat, akik a kezdetek óta gazdagítják a szeretetotthon életét. 

További hírek

Olvasnivaló